Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Jonavos rajone – tuberkuliozės šmėkla

Pirmadienis, 18 April 2016 03:00 Parašė 

Pastaruoju metu visuomenės informavimo priemonėse vis pateikiama grėsminga informacija apie tuberkuliozės protrūkį šalies ugdymo įstaigose. Antai kovo mėnesį Skuode atvira tuberkuliozės forma susirgo 77 vaikai, dviejose Klaipėdos ugdymo įstaigos taip pat nustatyti tuberkuliozės atvejai, pranešama ir apie tuberkuliozės židinį viename Marijampolės vaikų darželyje.

Šios savaitės pradžioje dėmesio centre atsidūrė ir Jonava: pranešta, kad viena Bukonių pagrindinės mokyklos penktokė susirgo atvira tuberkuliozės forma. Tiksliau – oficialaus pranešimo nebuvo, tačiau informacija apie tai pasklido akimirksniu. Ir pasėjo didžiulį nerimą. Ypač tarp Bukonių pagrindinės mokyklos bendruomenės narių.

Pirmadienį, balandžio 11-ąją, minėta mergaitė iš Bukonių pagrindinės mokyklos buvo hospitalizuota į Kauno klinikinę ligoninę. Pirminė diagnozė – įtariama plaučių tuberkuliozė. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriui apie tai buvo pranešta balandžio 12 dieną. Tą pačią dieną šio skyriaus specialistės apsilankė Bukonių pagrindinėje mokykloje, tikrino, ar įstaigoje laikomasi higienos normų, konsultavo. Visiems, kurie turėjo artimų kontaktų su susirgusia mergaite, buvo rekomenduota kreiptis į šeimos gydytoją.

„Balandžio 14 –ąją bendravau su Kauno klinikinės ligoninės gydytojais, kurie informavo, kad mergaitė stebima dėl įtariamos tuberkuliozės, galutinė diagnozė kol kas nepatvirtinta“, – „Alio Jonavai“ sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė.

Ji stebėjosi, kodėl visuomenėje stengiamasi sukelti tokią sumaištį. Pasak specialistės, šis atvejis tikrai nėra išskirtinis. „Pernai Jonavos rajone užregistruotas 21 naujas susirgimo tuberkulioze atvejis. Daugiausia sirgo darbingo amžiaus žmonės – 35–64 metų. Bendras susirgimo rodiklis tuberkulioze mūsų rajone pernai siekė 4,83 atv./10 tūkst. gyventojų. Tuberkuliozės pikas Jonavos rajone buvo stebimas 2014 metais, kai šis rodiklis buvo 7 atv./ 10 tūkst. gyventojų ir gerokai viršijo respublikos vidurkį. Nereikia pamiršti, kad Lietuva išsiskiria vienu didžiausiu tuberkuliozės sergamumu Europoje. Įstatymą, numatantį priverstinį gydymą, turime, tačiau jis realiai nelabai veikia, nes nesutvarkyti poįstatyminiai aktai,“ – sakė J. Arbočienė.

Kad situacija išties rimta, rodo ir toks faktas: pernai Lietuvoje dėl tuberkuliozės (TB) liko nepatikrinta pusė vaikų, kuriems privalėjo būti atliktas Mantu testas. Prie to prisidėjo vaikų tėvai, stokojantys žinių apie šią ligą, nereikia pamiršti ir suaugusiųjų, kurie susirgę vengia gydytis. Problemai spręsti Sveikatos apsaugos ministerija ketina vėl steigti trumpo gydymo kurso kabinetus, kurie jau veikė prieš keliolika metų: planuojama, kad nuo birželio visose 60 šalies savivaldybių pradės veikti tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso kabinetai (angl. sutrumpinimas DOTS).

Kas žino, gal Jonava bus pirmoji iš savivaldybių, kurioje tos kabinetas pradės veikti. Trečiadienį Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkės Birutės Platkauskienės iniciatyva buvo sušauktas pasitarimas, į kurį pakvieti medikai, sveikatos stebėsenos, Savivaldybės specialistai.

Po pasitarimo B. Platkauskienė sakė, kad kalbėta ne tik apie tuberkuliozės atvejį Bukonių pagrindinėje mokykloje, bet ir apsikeista nuomonėmis dėl galimybės, greičiausiai prie Jonavos PSPC, steigti tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso kabinetą (angl. Sutrumpinimas DOTS).

„Oficialios informacijos apie tai, kad tuberkulioze susirgo moksleivė, Savivaldybė negavo, nors ji įgyvendina sveikatos politiką rajone. Pasitarimo metu iškilo klausimas, ar Savivaldybė privalo būti informuojama, kai iškyla toks faktas? Dabar viskas tarsi gandų lygmenyje, todėl teiksime oficialų paklausimą Sveikatos apsaugos ministerijai ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui,“ – sakė komiteto pirmininkė.

DOTS strategija vertinama kaip viena ekonomiškai efektyviausių tuberkuliozės kontrolės priemonių. Įgyvendinant ją, pacientai privalės lankytis kabinete. Stebint specialiai apmokytai bendrosios praktikos slaugytojai, išgerti skirtus nemokamus vaistus. Be to, bus skiriama socialinė parama – paketai ar talonai maistui įsigyti, o tie, kurie dėl pateisinamų priežasčių negalės važinėti į kabinetą, turės galimybę gydytis prižiūrimi vietos medikų.

Balandžio 26-ąją specialistai vėl rinksis į pasitarimą, kuriame jau bus aptariamos konkrečios gairės ir žingsniai dėl tokio kabineto įsteigimo.

Laima SLOVIKIENĖ