Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Nacionaliniame diktante – pažįstami veidai

Pirmadienis, 02 March 2020 11:50 Parašė 

Ir vėl Nacionalinio diktanto organizatorė – viešoji įstaiga Pilietinės minties institutas – kartu su Vilniaus prekybos paramos fondu „Dabar“ pakvietė visus norinčius pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias. Į šį kvietimą – jau tryliktąjį kartą –  atsiliepė ir jonaviečiai, pasirinkę rašyti diktantą jiems patogioje vietoje: kas mokykloje, kas bibliotekoje, kas – savo darbovietėje.

Į Jonavos rajono savivaldybę rašyti Nacionalinį diktantą atėjo septynios moterys ir vienas vyras: nuo studentų iki senjorų.

Dar prieš rašant diktantą pakalbinau senjorą Vytautą, kuris sakė, jog sugalvojo pažiūrėti, ką sugebąs šioje srityje. Tuo labiau, kad, skaitinėdamas portalus, dažnai pastebi daug klaidų ir mėgsta dėl to paburbėti.

– Žmona sakė, ko čia kritikuoji, eik ir pasitikrink, ką pats gali, – tai ir atėjau šypsojosi ponas Vytautas.

Išklausęs diktanto tekstą (jį iš pradžių perskaitė autorė rašytoja Birutė Jonuškaitė), Vytautas jo rašyti nepanoro.

Kaip ir kasmet, Nacionalinį diktantą rašė beveik tie patys žmonės. Po jo pakalbinau Jonavos miesto seniūnijos specialistes Reginą Zaleckienę ir jos dukrą Moniką. Mergina teigė, kad jai buvo nelengva atskirti, ar yra tiesioginė kalba, ar jos nėra, o pats tekstas nesunkus. Regina sakė, kad buvo įdomu pabandyti, o kaip sekėsi, paaiškės palyginus su paskelbtu tekstu.

Mama su dukra Nacionalinį diktantą rašo jau gal septintus metus, Monika atvažiuodavo dar būdama studentė, o Regina šyptelėjusi pridūrė: dėl „sportinio intereso“.     

***

Nacionalinio diktanto dalyviai varžėsi raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose. Kaip sakė konkurso organizatoriai, pagrindinis jo tikslas –  paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai.

Beje, dėl kasmet Nacionaliniame diktante dalyvaujančių daugybės žmonių (praėjusiais metais jį rašė per 30 tūkstančių), į finalą atrenkami geriausieji: mokytojų komisija darbus tikrina tik iki 5-6 klaidos.

Nacionalinis diktantas tryliktus metus bendradarbiauja su Valstybine lietuvių kalbos komisija. Rašyto diktanto tekstas jau kovo 2 d. paskelbtas svetainėse www.diktantas.lt bei www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).     

Primename, kad tie, kurie pateks į finalą, bus informuojami asmeniškai, o finalas vyks balandžio 4 d. 11 val.

Karolina VIČIŪTĖ