Paskelbtas Rajono naujienos

Informacija apie geriamąjį vandenį Išorų gyvenvietėje

Penktadienis, 21 February 2020 10:55 Parašė 

Informuojame, kad Jonavos rajone Užusalių seniūnijoje, Išorų  vandentiekio geriamajame vandenyje nustatytas padidintas kiekis boro - 1,24 mg/l ir fluoridų – 2,05 mg/l (vandens gerinimo įrenginiuose po filtrų, ir  vartojimo vietoje boro kiekis -1,26 mg/l, fluoridų kiekis – 2,07 mg/l). Tyrimai buvo atlikti akredituotoje laboratorijoje UAB „Eurofins Labtarna“

Pagal Lietuvos higienos normos HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455, boro kiekis geriamajame vandenyje negali viršyti 1,0 mg/l, o fluorido kiekis negali viršyti 1,5 mg/l..

Į geriamąjį vandenį boras dažniausiai patenka iš uolienų, kuriose yra boratų ir boro silikatų. Apie 40 % boro į organizmą patenka su geriamuoju vandeniu. Boro junginiai naudojami suvirinimo darbuose, stiklo gamyboje, medienos impregnavimui, kaip konservantas maisto pramonėje, medicinoje, tekstilės, muilo, odos, gumos pramonėje ir kt. Dažnai boro junginiai įeina į trąšų, įvairių žemės ūkio toksikantų sudėtį.

Nėra daug duomenų apie neigiamą boro poveikį žmonių sveikatai. Tačiau boras gali būti kraujo ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, virškinimo trakto, nervų sistemos, reprodukcijos sistemos sutrikimų, bei daugelio intoksikacijų, tarp jų ir nėštumo metu, priežastimi. Poveikis priklauso nuo koncentracijos ir laiko.

Fluoras yra biologiškai aktyvus cheminis elementas, kurio tam tikras kiekis būtinas žmogaus organizmui; dantys apsaugomi nuo ėduonies, taisyklingai formuojasi augančio organizmo kaulų sistema, bet vartojant ilgesnį laiką vandenį, kuriame viršyta fluoridų norma, dantys tampa dėmėti, pasireiškia skydliaukės, kasos ir antinksčių veiklos sutrikimai.

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją UAB „Jonavos vandenys“ planuoja artimiausiu metu gręžti žvalgomąjį gręžinį. Šio gręžinio tikslas - ištirti aukštesniame sluoksnyje esančius vandeninguosius sluoksnius, jų sudėtį bei kiekį. Tikimasi, kad žvalgomasis gręžinys pasiteisins ir geriamasis vanduo atitiks visus HN normų reikalavimus.  Informaciją apie darbų pradžią, eigą bei gautus rezultatus pateiksime įmonės internetiniame puslapyje www.jonavosvandenys.lt, spaudoje taip pat informuosime Jonavos rajono savivaldybės administraciją bei Užusalių seniūniją.

UAB "Jonavos vandenys" inf