Paskelbtas Miesto naujienos

Siekis „nuversti“ vicemerą – rinkiminių žaidimų pradžia(?)

Antradienis, 18 February 2020 11:32 Parašė 

Rajono Savivaldybės Tarybos opozicijai pareiškus nepasitikėjimą vicemeru Eugenijumi Sabučiu, vasario 14 d. klausimas buvo apsvarstytas neeiliniame rajono Tarybos posėdyje. Slapto balsavimo rezultatai sužlugdė opozicijos siekį atleisti mero pavaduotoją iš pareigų: iš 23 posėdyje dalyvavusių politikų 15 stojo E. Sabučio pusėn., 7 balsavo už atstatydinimą, vienas biuletenis buvo negaliojantis.

Kaltinimų lavina

Vasario 6 d. Tarybos posėdžio pabaigoje opozicija pareiškė nepasitikėjimą mero pavaduotoju E. Sabučiu dėl netinkamai vykdomų pareigų, kurios nurodytos mero potvarkiu, ir Savivaldybės Tarybos veiklos reglamento pažeidimų. Aiškinamajame rašte buvo išvardytos visos veiklos sritys, už kurias atsakingas vicemeras. Pareiškimą pasirašė Arvydas Gasys, Andrejus Štombergas, Gintaras Stašionis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Egidijus Sinkevičius, Remigijus Osauskas, Gintautas Brukas (frakcija „Auganti Jonava“), Gintas Jasiulionis, Aldona Balutienė (Tėvynės sajunga-Lietuvos krikščionys demokratai) ir Saulius Jakimavičius (Darbo partija).

Neeiliniame posėdyje „kaltinimo aktą“ skaitęs A. Gasys išvardijo daugybę argumentų, kodėl reikėtų atleisti vicemerą iš pareigų. Kaltinimai apėmė ir laikotarpį, kai E. Sabutis ėjo mero pareigas.

„Rajono mero pavaduotojas E. Sabutis nepateisino lūkesčių, savo darbais neparodė reikiamų gebėjimų (galbūt noro) kuruoti, kontroliuoti (prižiūrėti) jam       pavestas veiklos sritis“, teigiama pranešime. Pirmu punktu atsigręžta į sveikatos apsaugos sritį – nebuvo imtasi priemonių ir veiksmų išspręsti Jonavos PSPC Rimkų filialo patalpų klausimas, šešiems mėnesiams sustabdytas VšĮ Jonavos ligoninės direktoriaus konkursas, neužtikrintas tinkamas ambulatorijos veiklų organizavimas ir t. t.  

Anot pranešėjo, „chaosas, neatsakingumas ir visa virtinė neatsakytų klausimų yra švietimo įstaigų veiklos priežiūroje ir vadinamoje „reformoje“,  visiškai nekontroliuojamas ir nekoordinuojamas rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyrius“, kuris pranešime įvardytas kaip iškaba – „be iniciatyvos, erudicinės šviesos, be trumpalaikės ir ilgalaikės strategijos, visiškai neadministruojantis rajono kultūros ir sporto klausimų“.

Vicemero „nuodėmių“ sąraše – per mažas dėmesys kultūros paveldo objektams, nėra parengto Drobiškių dvaro išsaugojimo priemonių plano. „Drobiškių dvaro rūmai – Savivaldybės prestižo reikalas. Bet rajono Savivaldybė neketina skirti lėšų jų remontui ar perkėlimui į Liaudies buities muziejų“, – tęsė politikas.

E. Sabutis apkaltintas, kad, eidamas mero pareigas, nesiėmė jokių radikalių žingsnių „Beržų kompleksą“ užklupus afrikiniam kiaulių marui ir leido pačiame vidurvasaryje Šilų kaime užkasti daugiau kaip 20 tūkst. kiaulių gaišenų, o Savivaldybės teatro sunaikinimą pranešėjas įvardijo buvusio rajono vadovo „šimtmečio klaida“. Nepasitikėjimo argumentais tapo ir teiginiai apie „atmestiną požiūrį į civilinę saugą“, ir nepateiktas kelionių į Kiniją ataskaitas, daugelį kitų dalykų. Anot A. Gasio, vicemeras E. Sabutis galimai nusižengė Valstybės politikų elgesio kodekse numatytiems „pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo, pavyzdingumo, skaidrumo ir viešumo principams“, todėl turėtų būti atstatydintas iš pareigų.

Klausimai pranešėjui

Valdančiosios daugumos politikus ir nustebino, ir suglumino tokia kaltinimų gausa, todėl ne vienas jų turėjo A. Gasiui klausimų (kartais gal net ne visai korektiškų). Povilas Garbauskas teiravosi, kodėl visas interpeliacijos tekstas nebuvo pateiktas kartu su kreipimusi praėjusiame Tarybos posėdyje. Nerijų Šalūgą domino, kas inicijavo vicemero atstatydinimo klausimą, kas rinko parašo ir kam kilo tokia idėja.

Žilvinas Galimovas, bandydamas suvokti interpeliacijos šaknis, pastebėjo, kad labai daug kaltinimų vicemerui visgi daugiau orientuoti į Tarybos, kaip kolegialaus organo, veiklą, o ne tiesiogiai į mero pavaduotoją. O Marija Širvelienė akcentavo rinkimų rezultatus, kurie rodo didžiulį rinkėjų pasitikėjimą E. Sabučiu. „Istorija kartojasi – prieš rinkimus padaugėja politinių intrigų. Visi bijo stipraus žmogaus. Palaikykite Eugenijų ir dirbkime visi kartu – to laukia visi rajono gyventojai“, – mėgino situaciją švelninti socialdemokratė M. Širvelienė.

Keli papildymai

Pranešėjo išsakytus kaltinimus palaikė ir papildė keli opozicijos atstovai. E. Sinkevičius neigiamai įvertino vicemero veiklą Kontrolės komitete. R. Osauskas pasigedo vicemero iniciatyvų priimant ir siūlant sprendimus. „Neabejoju Eugenijaus padorumu. Jis išsilavinęs, geras žmogus, dalyvauja susitikimuose, renginiuose, vaikų žaidimų aikštelių atidarymuose. Bet ar to pakanka? Ar gali dirbti mero pavaduotoju žmogus, nerodantis iniciatyvos? Pagalvokite – yra tiesos opozicijos pareiškime. Pagalvokime apie Lietuvą ir apie mūsų rajoną“, – mintimis dalijosi R. Osauskas.

G. Jasiulionis, vicemero bėda įvardydamas jo neryžtingumą, patikino, kad nepasitikėjimas gimė ne spontaniškai. Tačiau, net ir nujaučiant, kad opozicijos reikalavimui atstatydinti mero pavaduotoją nebus pritarta, imtasi šios procedūros. Neveiklumu jis pavadino neskiriamą dėmesį kaimo seniūnijoms ir kaimų plėtrai. „Seniūnijų funkcijos susiaurėjo, dirba vos vienas ar du žmonės, o Savivaldybės darbuotojų aparatas plečiamas“, – piktinosi G. Jasiulionis, išsakydamas nepasitenkinimą vicemero veikla Reglamento komisijoje.

Priekaištų mero pavaduotojui turėjo ir kiti nepasitikėjimą juo išreiškę  politikai. Kai kurie jų valdančiuosius kaltino nebendradarbiavimu su opozicija.

Meras Mindaugas Sinkevičius neištvėrė: „Opozicija vis primena, kad socialdemokratai per mažai bendrauja, bet prisiminkime dar prieš rinkimus jūsų pačių pasirašytą manifestą, kuriame aiškiai įvardyta, jog su socialdemokratais nedirbsite. O šiandien girdžiu priešingas kalbas.“

A.Štombergas pasigedo paties E. Sabučio pasisakymo. „Gal jūs sutinkate su išsakytais argumentais?“ – klausė jis. „Net ir teisme kaltinamasis turi advokatą ir laiko pasiruošti atsakymams. Visus man metamus kaltinimus išgirdau tik dabar. Mano tylėjimas – nėra sutikimas. Nesutinku su tuo, kas buvo pasakyta“, – trumpai pakomentavo mero pavaduotojas.  

Netikėtas išbandymas

Slapto balsavimo metu 7 Tarybos nariai pritarė vicemero atleidimui iš pareigų, 15 pasisakė prieš. Vienas biuletenis rastas negaliojantis.

Po posėdžio E. Sabutis neslėpė jaudulio ir dėkojo jį palaikiusiems kolegoms. Jis prisipažino, kad žinia apie interpeliaciją buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus, nes iki tol nė vienas opozicijos narys jam jokių priekaištų ar pretenzijų nebuvo išsakęs. „Dirbdamas meru ir eidamas vicemero pareigas, savo darbų neslėpiau ir neketinu slėpti. Man svarbiausia – rinkėjams duotų įsipareigojimų vykdymas. Per pastarąją savaitę nė vienas opozicijos politikas man nepaskambino, nepasitikslino rašte pateiktų minčių, nepaprašė paaiškinimų, tad iki šio posėdžio net nežinojau, kuo esu kaltinamas. Nė vienam žmogui nelinkėčiau tokio išbandymo. Nenoriu gilinti ir plėtoti šios temos, suprantu, kad opozicijos tikslas ir yra toks – ieškoti kabliukų ir iš musės padaryti dramblį. Manau, kad šitaip prasideda priešrinkiminiai žaidimai“, – po laimingai pasibaigusio balsavimo dalijosi įspūdžiais mero pavaduotojas E. Sabutis.

Situacija rodo, kad šios kadencijos opozicija nelinkusi taikstytis net su menkiausiais nusižengimais, tad artėjančių rinkimų fone Jonavą gali sudrebinti dar ne vienas politinis cunamis.

Posėdį stebėjo Vyriausybės atstovas Andrius Cechanavičius ir jo patarėja Edita Kūgienė.

Irena BŪTĖNAITĖ