Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventėje – nauji akcentai

Antradienis, 11 February 2020 16:26 Parašė 
S. Jefimenka, J. Serapinė. S. Jefimenka, J. Serapinė.

Šių metų pavasarį Lietuva minės Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, o rugpjūčio mėnesį Jonava švęs miesto įkūrimo 270 metų sukaktį. Kaip šioms iškilioms datoms ruošiasi Jonavos kultūros centro (JKC) bendruomenė, kokių staigmenų jonaviečiams ketina pateikti minėjimų organizatoriai, pasakoja JKC direktorius Sergejus Jefimenka ir jo pavaduotoja Jurgita Serapinė.

Įsilies Lietuvos garsenybės

2020-ieji iš tikrųjų išskirtinių ir labai svarbių sukakčių laikotarpis, tad, suprantama, kad joms skirti renginiai įpareigoja kultūros srities darbuotojus ieškoti naujų idėjų ir švenčių pateikimo būdų. Pašnekovai sako, kad mintys apie artėjančius minėjimus dėliojamos jau nuo praėjusios vasaros. Metų pradžioje didžiausias dėmesys skiriamas Kovo 11-osios, Lietuvos valstybinės šventės, renginiams, kurio planuojamus akcentus privalu suderinti su įvairiomis institucijomis.

Pasak S. Jefimenkos, norisi, kad Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo data būtų išraiškinga ir įsimintina kiekvienam mūsų krašto bendruomenės nariui. Todėl, JKC direktoriaus teigimu, šiemetė šventė bus spalvingesnė negu iki šiol buvusios. „Anksčiau Kovo 11-ąją programas pristatydavo vietos meno kolektyvai. Šiais metais, minint 30-metį, kolektyvų pasirodymai bus papildyti ir paįvairinti garsiais  Lietuvos muzikos atlikėjais, kurie paruoš teatralizuotus koncertinius numerius apie Lietuvos istorijos vingius. Taigi šventė taps platesnė ir didingesnė. Manome, kad toks jungimo būdas sulauks žiūrovų dėmesio ir suteiks netikėtų akimirkų“, – planais dalijasi S. Jefimenka.

JKC vadovas pasidžiaugia, kad, laimėjus projektą ir gavus finansavimą, atsirado galimybė pakviesti profesionalių atlikėjų, išplėsti visą sukakties programą bei pakeisti renginio erdvę. Mat 30-mečio renginys vyks ne kultūros centre, bet Sporto arenoje. Tai liudija, kad tikimasi sulaukti didžiulio gyventojų susidomėjimo.

Smagus intarpas

Įžanga į Kovo 11-osios renginius JKC vadovai įvardija Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kuri bus paminėta Loretos Songailienės ir džiazo grupės koncertu. „Tarp šių abiejų datų įsiterpia Užgavėnių šventė, kurią vasario 25-ąją šiemet organizuojame senamiesčio Kauno gatvėje. Mūsų centro etnografė Jovita Rutkauskaitė sumanė surengti blynų čempionatą – jonaviečiai ir svečiai galės iškepti įvairių formų, spalvų ar dydžio blynų, vyks jų mėtymo, gaudymo ir net valgymo žaidimai. Kaip ir kiekvienais metais, kviečiame pasirinkti Užgavėnių kaukes ir aktyviai dalyvauti žiemos išvarymo šventėje. Manome, kad smagus intarpas tarp dviejų valstybinių datų paįvairins jubiliejinės Jonavos kasdienybę“, – pasakoja J. Serapinė.

Akcija AČIŪ

Nuo vasario 24 dienos prasidės tikras Kovo 11-ajai skirtų renginių maratonas. Organizatoriai neapsiribojo vien tik koncerto organizavimu, bet numatė daugybę dėmesio ir darbo reikalaujančių akcijų. „Mūsų tikslas – suburti įvairias bendruomenes – ikimokyklines įstaigas, mokyklas, kolegas, organizacijas ir taip toliau. Kultūros centras, inicijuojantis minėjimą, kviečia visus įsijungti į veiklą ir šventę kurti drauge. Kadangi minime Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, iki Kovo 11-osios 30 kartų sakysime AČIŪ, jį skirdami tautos istorijai“, – tęsia pasakojimą J. Serapinė.

Vienas svarbių iškilios datos akcentų – trispalvių apyrankių pynimas, organizuojamas vasario 24–28 dienomis. Šie vyresniųjų klasių moksleivių pagaminti rankdarbiai bus nuvežti į Signatarų namus ir išdalyti tiems, kurie 1990-aisiais paskelbė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą ir suteikė mūsų valstybei laisvę nuo tarybinio režimo. Taip Jonavos kraštas ištars „AČIŪ už laiką, atmintį ir drąsą“ Nepriklausomybės Akto signatarams. Pradinių klasių mokiniai, vadovaujami menininkės Janinos Altaravičienės, kūrybinėse dirbtuvėse pieš tautiškus atvirukus. Vaikų nupieštus darbelius jonaviečiai galės pamatyti kovo 9–15 dienomis  parodoje „AČIŪ už istoriją, pamokas ir mokytojus“ JKC fojė.

Kovo 8 dieną JKC Krašto muziejaus skyrius organizuos žygį po istorines Jonavos vietas „AČIŪ už kalbą, piliakalnius ir pilkapius, tradicijas ir papročius“. Žygį ves ir įdomių istorinių faktų pateiks muziejininkė Giedrė Narbutaitė-Kontrimė.

Ieško trisdešimtmečių

Šventės dieną, Kovo 11-ąją, renginiai prasidės 9 valandą šv. Mišiomis „AČIŪ už viltį, tikėjimą ir meilę“ Šv. Jokūbo bažnyčioje.

Po pietų Santarvės aikštėje sustos iškilminga karių rikiuotė, suplevėsuos vėliavos. „Čia bus pasakytas „AČIŪ už auką, istoriją, už laisvę“. Kiekvieno širdį turėtų paliesti karių ir bendruomenės narių pilietinė akcija, kurios metu visi dalyviai sustos į 30 AČIŪ išryškinančius kontūrus. Šį reginį įamžins dronas, – supažindina J. Serapinė. – Pirmą kartą Santarvės aikštėje bus skaitomos Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios Aktų signatarų pavardės – taip prisiminsime tuos, kurie kovojo už laisvą Lietuvą.“

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet Jonavos kūno kultūros ir sporto centras organizuoja Kovo 11-osios bėgimą. „Pasitarėme su įstaigos vadovais ir nusprendėme šį sportinį renginį papildyti maloniais kultūriniais akcentais. Žinoma, bėgime dalyvaus ir daug dalyvių iš įvairių rajonų, siekiančių pagerinti rezultatus. Mes pasiūlėme poilsio vietas, kuriose bėgikai galėtų pašokti zumbą, sutrypti polkutę pagal kapelos grojamą melodiją. Manau, kad atrakcija bus maloni tiems, kurie nesiekia laimėtojų titulo, bet savo bėgimu nori paminėti šią iškilią Lietuvai datą“, – akcentuoja S. Jefimenka.

Šventės organizatoriai nori surasti trisdešimtmečių, kartu su Lietuva švenčiančių savo asmeninį gimtadienį. „Būtų malonu pakviesti juos į sceną Sporto arenoje, pasveikinti ir pasidžiaugti Lietuvos laisvės vaikais“, – netikėtą idėją atskleidžia JKC direktorius, kviesdamas atsiliepti sukaktuvininkus.

JKC trauka

Pastaraisiais metais Jonavos kultūros centras visoje šalyje vertinamas kaip iniciatyvi ir profesionaliam menui tinkama erdvė. Todėl mūsų miestą renkasi ir profesionalaus meno skleidėjai, ir vizualaus meno propaguotojai. Vertindami puikias erdves ir kultūros centro patrauklumą bei geras sąlygas, antrą kartą  Jonavoje organizuojamas kino pavasaris.

„Labai malonu, kad mūsų salę renkasi profesionalūs teatralai, pavyzdžiui, Kauno nacionalinis dramos teatras. Į savo koncertus jonaviečius kviečia tokie žymūs solistai, kaip Vidas Bareikis, Jazzu, Džordana Butkutė, kuri mieliau koncertuoja didelėse arenose, o ne kultūros centruose, į kvietimus atvykti neatsisako klasikinės ar simfoninės muzikos profesionalai, labai gerai vertinantys salės akustiką. Džiaugiamės, kad niekada nestinga žiūrovų – visos vietos būna užimtos“, – džiaugiasi S. Jefimenka.

Šiuo metu baigta renovuoti pastato išorė, kurią puošia LED apšvietimas. Savo paskirtį keičia vidaus patalpos – rengiami repeticijų kambariai atskiriems kolektyvams, šokio erdvės, nauji darbo kabinetai. Gerėjant darbo sąlygoms, kuriami nauji mėgėjų meno kolektyvai.

„Jeigu lankytojams mūsų centro erdvėje yra jauku, jie čia nori ne tik pamatyti vieną kitą spektaklį arba išgirsti koncertą, bet ir pabūti, pabendrauti su seniai matytu draugu, vadinasi, dirbame tinkama linkme ir esame reikalingi. Keistis žmogui padeda ir maloni aplinka, bendravimas, ir malonus žiūrovų aptarnavimas. Dabar, ruošdamiesi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo sukakčiai, išgyvename įtemptą laikotarpį. Bet renginių kultūros centre netrūksta, apie juos skelbia ne tik reklamos prie JKC pastato, bet ir naujas reklaminis skydas šalia Krašto muziejaus. Pasitikdami Kovo 11-ąją, visi kartu dalyvaukime renginiuose ir savo širdimi būkime kartu su Lietuva. O atšventę šią iškilią sukaktį, visas pajėgas mesime Jonavos miesto 270-ajam gimtadieniui, kurio kontūrus jau esame sudėlioję savo planuose“, – mintija J. Serapinė.

Irena BŪTĖNAITĖ  

logo srtrf