Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Futbolas

Lietuvos rinktinė su dviem jonaviečiais – antroje kvalifikacinės grupės vietoje

Pirmadienis, 03 February 2020 08:53 Parašė 

2022 metais vyks Europos salės futbolo čempionatas, kuriame dalyvaus 16 komandų, o ne 12, kaip anksčiau. Pasikeitė ir kvalifikacinis ciklas.

Dabar kvalifikacinį turą sudaro keturi etapai: kvalifikacinis turas (mini turnyrai), kvalifikacinio etapo pagrindinės varžybos (namuose ir išvykoje), grupės etapas (rungtynės namuose ir išvykoje) ir pagrindinės varžybos (namuose ir išvykoje).

„EURO 2022“ šeimininkai, Olandijos salės futbolininkai, jau gavo tiesioginį bilietą į finalinį etapą. Komandos, kurios dalyvaus 2020 metų pasaulio taurės elitiniame ture, kovas pradės nuo grupių kvalifikacijos etapo. Tai - Azerbaidžanas, Baltarusija, Ispanija, Italija, Kazachstanas, Portugalija, Rusija, Rumunija, Serbija, Slovakija, Slovėnija, Ukraina, Suomija, Prancūzija, Kroatija, Čekija. Likę dalyviai startavo nuo kvalifikacinio turo.

Kvalifikacinis turas vyko sausio 29 – vasario 1 dienomis. Nacionalinės komandos buvo suskirstytos į devynias grupes iš trijų ar keturių komandų ir žaidė mažųjų turnyrų formatu. Grupių nugalėtojai gavo tiesioginius bilietus į grupės kvalifikacijos etapą.

Devyni antros vietos laimėtojai ir penki geriausi trečiosios vietos laimėtojai (neatsižvelgdami į rungtynių su ketvirtosios vietos laimėtojais rezultatus, jei yra trijų komandų grupės) dalyvaus tolesnėse papildomose varžybose.

Papildomos varžybos vyks balandžio mėnesį, kur dalyvaus ir Lietuvos salės futbolo rinktinė (treneris Jevgenijus Ryvkinas). Tai įvyko po to, kai Jonavoje, sporto arenoje buvo sužaisto šešerios vieno kvalifikacinio etapo varžybos. Į Jonavą atvyko Vengrijos, Turkijos ir Šiaurės Airijos salės futbolininkai. Jiems iššūkį metė Lietuvos rinktinė. Išplėstiniame  rinktinės kandidatų sąraše buvo net  šeši Jonavos „Vikingai“ komandos žaidėjai,  tačiau į rinktinės galutinę sudėtį atrankos varžyboms pateko du. Tai – Benas Spietinis ir Gytis Vasylius.

2022 metų Europos salės futbolo čempionato atrankos etapas Jonavoje prasidėjo Vengrijos ir Šiaurės Airijos komandų akistata. Be didesnės intrigos vengrai įveikė varžovus rezultatu 7:2. Antrose rungtynėse E grupės šeimininkais tapę lietuviai pirmajame mače susitiko su Turkijos futsalo rinktine. Nors vienu metu Lietuvos rinktinė atsiliko 0:2, bet puikiai sužaistas antrasis kėlinys leido lietuviams triumfuoti rezultatu 3:2.

Rungtynes lietuviai pradėjo aktyviau ir taip žaidė visą pirmą kėlinį. Su penkiais Kauno „Vyčio“ žaidėjais startavę lietuvaičiai atliko nemažai smūgių į Turkijos vartus, bet dažnai pritrūkdavo tikslumo. Galingą smūgį atliko Vladimiras Derendiajevas, tačiau jis sudrebino vartų konstrukcijas, o pakartotiniu smūgiu Lukas Sendžikas kamuolį pasiuntė virš vartų. Savų šansų neišnaudoję Jevheno Ryvkino auklėtiniai likus vos kelioms minutėms iki pirmojo kėlinio pabaigos praleido įvartį. Kamilas Akparlakas suklaidino Justiną Zagurską ir stipriu smūgiu įveikė Ernestą Macenį. Taip Turkija išnaudojo savo vienintelį šansą pirmajame kėlinyje ir į pertrauką išėjo pirmaudama.

Antrąjį kėlinį Lietuva ir vėl stengėsi pradėti aktyviau, bet tikslumas toliau kišo koją, o praėjus beveik penkioms minutėms Turkija pelnė antrąjį įvartį. Grubi klaida gynyboje leido pasižymėti Mohammedui Ozkanui. Dvejų įvarčių deficitas Lietuvos iš vėžių neišmušė ir po kelių minučių lietuvaičiai sušvelnino rezultatą. Po Artūro Juchno perdavimo įvartį vienu lietimu įmušė kapitonas Justinas Zagurskas. Po šio įvarčio Lietuvos futsalo rinktinė užspaudė Turkijos vartus. Pasižymėti bandė tiek V. Derendiajevas, tiek Albertas Voskunovičius, Lukas Sendžikas ir kiti, bet visus smūgius atrėmė Turkijos vartininkas. Sužaidus daugiau nei pusę kėlinio Tomas Bučma, visai to nenorėdamas, atidavė kamuolį varžovams, kurie turėjo puikų šansą įmušti įvartį, tačiau fantastiškai sužaidė vartininkas Laurynas Glinskis.

Iki mačo pabaigos likus kiek daugiau nei 5 minutėms, Lietuvai pavyko išlyginti rezultatą. Greita kontrataka pasibaigė tiksliu Luko Sendžiko įvarčiu ir atstatytu „status quo“. Turkija į tai atsakė keliomis atakomis, kurios pasibaigė smūgiais šalia vartų. Tuo metu kitoje aikštės pusėje Lietuva taip pat turėjo gerų progų, bet greitais išpuoliais nebuvo pasinaudota. Neilgai trukus Lietuva išprovokavo jau penktą varžovų pražangą, tačiau Turkija per daug nesisaugojo ir nepraėjus net minutei prasižengė šeštą kartą, tad į Turkijos vartus buvo paskirtas 10 metrų baudinys. Prie kamuolio stojo Lukas Sendžikas, kuris šaltakraujiškai nuginklavo varžovų vartininką ir persvėrė rezultatą Lietuvos naudai. Turkija rezultatą išlyginti siekė naudodama visus penkis aikštės žaidėjus, bet tai vaisių jiems nedavė. Lietuva sėkmingai apsigynė ir per likusį mačo laiką daugiau įvarčių nepraleido bei šventė pergalę prieš varžovus, futsalo rinktinių reitinge užimančius žymiai aukštesnę vietą.

Antrąją varžybų dieną Vengrija laimėjo ir antrąsias savo rungtynes, kai 3:0 antroje  rungtynių pusėje palaužė turkus. Tuo tarpu lietuviai susitiko su Šiaurės Airijos rinktine. Nesužaidus net keturių minučių lietuvaičiai įsiveržė į priekį, kuomet fantastišku smūgiu pasižymėjo Albertas Voskunovičius.

Po minutės varžovų puolėjas Chrisas Donnelly rezultatą išlygino, pasinaudodamas klaida gynyboje, bet vos po penkių sekundžių Lietuva vėl atsidūrė priekyje – antrąjį savo įvartį įmušė A. Voskunovičius, kuris dar kartą pasižymėjo tolimu smūgiu.

Savo šou A. Voskunovičius pratęsė įpusėjus pirmajam kėliniui. Kauno „Vyčio“ žaidėjas po greitos kontratakos pasižymėjo iš aikštės krašto. Po pertraukos Lietuva toliau žaidė aktyviau ir kūrė pavojingų progų prie varžovų vartų. Nerealų šansą pasižymėti turėjo Vladimiras Derendiajevas. Po Justino Zagursko perdavimo V. Derendiajevas atsidūrė vienas prieš vartus, tačiau jis pataikė į vartų virpstą ir griebėsi už galvos. Visgi po kelių akimirkų Lietuva pelnė ketvirtąjį įvartį. Šįkart Lukas Sendžikas pabandė laimę smūgiu iš toli ir galingu savo šūviu nuginklavo varžovų vartininką.

Sužaidus daugiau nei pusę kėlinio L. Sendžikas įmušė ir antrąjį įvartį. Po gražaus perdavimo per visą aikštę L. Sendžikas išbėgo vienas prieš vartininką ir vienu lietimu įveikė jo pasipriešinimą (5:1).

Prieš tai ir po to geras progas turėjo A. Voskunovičius, bet ketvirtojo įvarčio jam pelnyti nepavyko. Darbo šiek tiek gavo ir vartininkas Ernestas Macenis, tačiau jis puikiai tvarkėsi su varžovų smūgiais ir padėjo Lietuvai iškovoti pergalę keturių įvarčių skirtumu.

Šiais metais Pasaulio čempionate debiutuosianti Lietuvos salės futbolo vyrų rinktinė jau dabar gali pasidžiaugti savo geriausiu rezultatu istorijoje – pirmą kartą atrankoje iškovotomis 2 pergalėmis ir kelialapiu į tolimesnį varžybų etapą. Kuris etapas laukia toliau paaiškės po trečiųjų rungtynių šeštadienį.

Atrankos į 2022 metų Europos Futsal čempionatą E grupėje Jonavoje žaidžiantiems lietuviams tai 10 pasirodymas šiame turnyre. Dar 5 kartus jie žaidė Pasaulio Futsal čempionato atrankos varžybose. Trečiadienį lietuviai 3:2 nugalėjo Turkiją, o ketvirtadienį – 5:1 Šiaurės Airiją. Iškovotos 2 pergalės – sėkmingiausias pasirodymas per visus 15 atrankos ciklų nepriklausomai nuo šio baigties.

Šeštadienį rungtynėse dėl pirmos vietos Europos čempionato atrankos I etapo E grupėje Lietuva žaidė su Vengrija. Pergalės atveju lietuviai iš karto pateks į III atrankos etapą, kur lauktų elitinės žemyno komandos. Nesėkmės arba lygiųjų atveju balandį dar teks žaisti 2 papildomas (play-off) II etapo rungtynes.

 Europos salės futbolo čempionato atrankos I etapo E grupėje Lietuva  pralaimėjo varžovams rezultatu 1:4 (1:3). Sužaidus vos 47 sek.pirmąjį įvartį svečiams pelnė Richardas Davidas. Paskui du kartus pasižymėjo Zoltanas Drothas (6:39 ir 13:33 min.), o dar vieną įvartį pasiekė Janosas Rablas (29:24 min.). Justinas Zagurskas (13:02 min.) buvo sušvelninęs santykį 1:2. Beje, Lukas Sendžikas (4:47 min.) nerealizavo vengrų vartus skirto baudinio. Atsarginis Vengrijos rinktinės vartininkas atrėmė smūgį ranka.

Vengrija iš karto pateko į atrankos III etapą, kur jos lauks žemyno elito komandos. Lietuviams balandį dar teks žaisti dvejas papildomas (play-off) II etapo rungtynes. Varžovų pajėgumą įrodo ir jų ankstesni rezultatai, ir aukščiausias reitingas iš visų 33-ijų šio atrankos etapo komandų. Tarp visų UEFA šalių vengrai rikiuojasi 14-ojoje vietoje. Ilgas Futsal tradicijas turinti Vengrija kartą žaidė pasaulio ir tris sykius – Europos čempionato finalo etapuose.

Lietuvos salės futbolo rinktinėje žaidę jonaviečiai (B. Spietinis ir G. Vasylius) įvarčiais nepasižymėjo, tačiau rungtyniavo. Mače su vengrais B. Spietinis turėjo progą ir pasižymėti.

Galutinė E grupės turnyrinė lentelė atrodo taip (vieta, rinktinės, rungtynių skaičius, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įmušti-praleisti įvarčiai, taškai):

1.Vengrija                              3                    3                    0                    0                    14-3              9

2.Lietuva                               3                    2                    0                    1                    9-7                6

3.Turkija                                3                    1                    0                    2                    6-8                3

4.Šiaurės Airija 3                    0                    0                    3                    5-16              0

32 nacionalinės komandos (16 pasaulio elito čempionato atrankos varžybų dalyvių, devyni kvalifikacinio turo grupių nugalėtojai ir septyni papildomų varžybų nugalėtojai) bus suskirstytos į aštuonias keturių komandų grupes.

Pirmą kartą turnyro istorijoje šio turo komandos žais prieš varžovus namuose ir išvykoje, sužaidusios dvejas rungtynes su kiekviena grupės komanda.

Aštuoni grupių nugalėtojai ir šeši geriausi antrosios vietos laimėtojai paskutiniame etape prisijungs prie Nyderlandų. Paskutinį bilietą papildomuose žaidimuose žais du likę antros vietos laimėtojai.

Finalinis turnyras (2022 m. Sausio 19 d. - vasario 6 d.).

GYTIS RAMANAUSKAS