Paskelbtas Aktualijos

Prevenciniai veiksmai dėl naujojo koronaviruso

Penktadienis, 31 January 2020 08:28 Parašė 

Nors Lietuvoje šiuo metu nei įtariamų, nei patvirtintų naujojo koronaviruso infekcijos atvejų nenustatyta, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių situacijų operacijų centras (ESOC) toliau aktyviai imasi prevencinių veiksmų, siekiant apsaugoti žmones nuo galimų grėsmių. Taip pat aktyvuojami kitų institucijų Ekstremalių situacijų operacijų centrai.

Jau įvyko planuotas pirmasis susitikimas su Valstybės sienos apsaugos tarnyba dėl galimų veiksmų dėl atvykstančiųjų žemės transportu srautų bei galimybės šiems asmenims suteikti infomaciją. Taip pat bendradarbiavimo galimybės aptartos ir susitikime su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovais. Tarnybos išreiškė palaikymą ir pritarimą įsitraukti į bendrus prevencinius veiksmus, detalesnė informacija turėtų paaiškėti netolimoje ateityje.

Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją jau pasiekė reikalingi reagentai naujajam koronavirusui nustatyti. 

Keliaujantiesiems konsultuoti jau pasitelkti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos savanoriai, suplanuoti susitikimai su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis.

Aiškinamasi dėl galimybių panaudoti termovizorius – prietaisus, padedančius įvertinti žmonių kūno temperatūrą, skenuojant jų srautą ir nustatant karščiuojančius asmenis. Tokie prietaisai įprastai naudojami žmonių susibūrimo vietose, oro uostuose ir pan.

Vertinamos gydymo įstaigų turimos ir medicinos rezerve esančios asmeninių apsaugos ir kitų priemonių atsargos.

Kaip jau skelbta, nuo šeštadienio visuose trijuose Lietuvos oro uostuose bei Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste budi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. Jie aktyviai konsultuoja pargrįžtančius keleivius. 

Veikia karštoji linija – gyventojai gali konsultuotis telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja NVSC specialistai). Aktuali informacija nuo ketvirtadienio taip pat bus skelbiama ir interneto svetainėje www.lt72.lt.

Aktyviai derinami veiksmai su Užsienio reikalų ministerija (URM), teikiant rekomendacijas keliautojams, užsienyje šiuo metu esantiems Lietuvos piliečiams.

Informacija apie naująjį koronavirusą teikiama savivaldybių gydytojams, asmens sveikatos priežiūros įstaigoms raginant sustiprinti pasirengimą ligonio, įtariamo sergant pavojinga užkrečiamąja liga, priėmimui, diagnozavimui, gydymui. 

Ką svarbu žinoti Lietuvos gyventojams:
Koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar grįžus iš jos, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nekeliavus į Kiniją ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant minėtų simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Dažniausiai užduodamus klausimus dėl naujojo koronaviruso ir rekomendacijų gyventojams SKAITYKITE ČIA.

Sergamumo naujuoju koronavirusu statistika:
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras praneša, kad nuo Uhane kilusio protrūkio pradžios, t. y. nuo 2019 m. gruodžio 31 d. iki 2020 m. sausio 30 d. iš viso laboratoriškai patvirtinta 7 824 naujojo koronaviruso sukeltos ligos atvejai, tarp jų – 16 asmens sveikatos priežiūros darbuotojų bei 170 mirties atvejų. Kinijoje užregistruoti 7 734 atvejai, pranešama apie sergančius asmenis ir už Kinijos ribų: Tailande (14), Japonijoje (11), Singapūre (10), Taivane (8), Malaizijoje (7), Australijoje (7), Jungtinėse Amerikos Valstijose (5), Korėjos Respublikoje (4), Jungtiniuose Arabų Emyratuose (4), Kanadoje (3), Vietname (2), Nepale (1), Šri Lankoje (1), Kambodžoje (1), Filipinuose (1) ir Indijoje (1).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateikto rizikos vertinimo duomenimis, naujojo koronaviruso įvežimo į Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis rizika yra vidutinė. Jeigu ES ar EEE šalyse nustatytiems įvežtiniams atvejams laiku bus taikomos griežtos infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonės, tokiu atveju tolesnio plitimo tikimybė bendruomenėje yra vertinama kaip žema. Sausio 30 d. duomenimis, yra registruoti 4 įvežtiniai atvejai Prancūzijoje, 4 Vokietijoje ir 1 Suomijoje.

SAM inf.