Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Išorų kaimo bendruomenė – saugi, aktyvi ir kūrybinga

Penktadienis, 17 January 2020 11:34 Parašė 
Nuotraukoje: (iš kairės į dešinę) bendruomenės pareigūnė Larisa Paklina, „Draugų šilelio“  SKG  koordinatorė Rosita Mikalauskienė, Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė Nuotraukoje: (iš kairės į dešinę) bendruomenės pareigūnė Larisa Paklina, „Draugų šilelio“ SKG koordinatorė Rosita Mikalauskienė, Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė

Smagu, kai, atsigręžęs į praėjusius metus, pamatai, jog jie buvo dosnūs įvykių, malonių įspūdžių ir prasmingos veiklos. „Alio Jonava” ne sykį rašė apie veiklią Išorų kaimo (Užusalių seniūnija) bendruomenę, netradicinius sumanymus ir jų įgyvendinimą.

Pernai Išoruose susikūrė šešios saugios kaimynystės grupės: „Draugų šilelio SGK“, „Klevukai“, „Ąžuolai“, „Jaunimiečiai“, „Aušra“, „Centras“. Šilo ir Kėkštų gatves vienijančios „Draugų šilelio“ saugios kaimynystės grupės koordinatorė Rosita Mikalauskienė praėjusį lapkritį Šiaulių rajone, Naisiuose, dalyvavo konferencijoje „Veikliausia saugios kaimynystės grupė“.

Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 2200 saugios kaimynystės grupių. Kaip sakė Rosita  Mikalauskienė, iš visų miestų ir rajonų dalyvauti konkurse buvo atrinkta 40 saugios kaimynystės grupių, džiugu, kad ir jai teko garbė ten pabūti, įgyti žinių bei idėjų ateičiai.

„Draugų šilelio“ saugios kaimynystės grupė – viena iš veikliausių grupių, kuri įsteigta pirmoji ir taip paskatinusi Išorus pasekti savo pavyzdžiu.

„Manau, kad esame ir pati saugiausia grupė, nes mūsų gatvės gyventojai kaip vieninga šeima, mes labai draugaujame, pažįstame vieni kitus, be to net kelios kameros seka ir registruoja čia papuolusius nekviestus svečius, – sakė ponia Rosita.   

Beje, tai – ne vienintelės kameros Išoruose: Jonavos rajono policijos komisariatas Išorų kaimo bendruomenės saugumui, turto apsaugai užtikrinti bei kitiems prevenciniams tikslams padovanojo vaizdo stebėjimo kamerą.

Daug malonių įspūdžių paliko Išorų kaimo bendruomenės (pirmininkas Juozas Klimkevičius) organizuota rudens gėrybių šventė, kuri parodė, kad išoriečiai moka linksmintis: degė laužas, bendruomenės vyrai virė sriubas ir košes, o moterys papuošė stalus puokštėmis ir valgiais. Puikią nuotaiką kūrė svečiai – Neveronių laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Viešia”, vaikučiai iš Užusalių mokyklos-daugiafunkcinio centro bei Vyšnialaukio kaimo liaudiškos muzikos kapela „Savi“. Jaunimas galėjo pabandyti ištvermę ir taiklumą šauliškoje estafetėje, kurią organizavo Justino Vareikio progimnazijos 211-oji šaulių kuopa. Na, o kad Išorų kaimo gyventojai labai darbštūs, parodė jų užaugintos ir suneštos į šventę rudens gėrybės, o gražiausios ir įdomiausios gavo nominacijas.

Vienas šių metų prioritetinių tikslų – garsinti Išorų bendruomenę tiek mūsų savivaldybėje, tiek Lietuvoje. Todėl Jonavos miesto šventėje „Mes mylim Jonavą“ pasipuošę marškinėliais „Išoruose gyventi gera“ bei bendruomenės herbu aktyviausi bendruomenės nariai dalyvavo miesto gimtadienio šventinėje eisenoje. „Mūsų puiki nuotaika ir spalvota atributika išskirtinai papuošė šventinę eiseną, mes – vienintelė bendruomenė, kuri taip gražiai pasveikinome Jonavą su 269-uoju gimtadieniu“, – šypsojosi šios iniciatyvos organizatorė Daiva Marazienė,  prisimindama šventės akimirkas, ir sakė jau planuojanti, kaip išoriečiai eisenoje pasirodys kitąmet.

Garsindama savo vardą Lietuvoje, Išorų kaimo bendruomenė dalyvavo projekte „Kamštelių vajus 2019“. Visą vasarą išoriečiai rinko plastikinių butelių kamštelius ir, pasak organizatorių, projekto dalyviai išlaisvino Žemę nuo 2413 kg smulkių plastiko šiukšlių.

– Iš viso dalyvavo per šimtas komandų, mes nepatekome į tarp daugiausia kamštelių surinkusių, bet ryžomės meninio darbo iššūkiui ir iš 50-ties dalyvavusių komandų buvome  geriausiųjų sąraše, – džiaugėsi šio projekto koordinatorė Daiva Marazienė. – Mūsų sukurtas darbas eksponuotas respublikinėje parodoje „Vaikų šalis” Vilniuje lapkričio 22-24 dienomis. Mūsų gerves ir kamštelių lizdą galėjo išvysti visi apsilankę parodoje ir, žinoma, kaip ir visi atrinkti darbai, buvo apdovanotas simboliniu prizu.

Konkurso „Kamštelių vajus“ sumanytoja Birutė Jakučionytė ragina vėl dalyvauti konkurse ir jau dabar pradėti rinkti kamštelius. Ji žada pavasarį jaunimo ir vaikų edukacijoms ir stovykloms skirtoje sodyboje „Gervių lizdas“ (Trakų r.) pastatyti ir įrengti namą, skirtą kamšteliams perdirbti.

Išorų kaimo bendruomenė yra aktyvi Užusalių mokyklos-daugiafunkcio centro organizuojamų renginių dalyvė bei fanė. Puikų įspūdį išoriečiams paliko margučių parkelis, edukacinė popietė „Ne iš molio drėbti“, bardų festivalis „Dainos prie Šešuvos“, 120-osios Keturakio spektaklio „Amerika pirtyje“ metinės, sporto šventė „Citius. Altius. Fortius“, kurioje Išorų krepšininkų komanda laimėjo pirmąją vietą. Renginių sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, nes puiki renginių organizatorė Laurita Puškova buria visas bendruomenes į didelę šeimą: pradėję nuo Vasario 16-osios šventės, kartu puošė Užusalių seniūnijos kaimus Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga, giedojo Tautišką giesmę, visus metus bendradarbiavo, organizavo renginius, padėjo vieni kitiems ar savanoriaudami, ar dalyvaudami (pvz., kalėdinis spektaklis „Žvaigždės vaikas”). Kaip viena šeima ne tik kartu žiūrėjo krepšinio varžybas, bet ir Eurovizijos dainų konkursą, visus metus lankė jogos, aerobikos ir zumbos treniruotes, žaidė stalo tenisą.

– Dabar mums jau dveji metai, tad nesame nei per jauni, nei per maži, galime pretenduoti į fondus, pvz., Nacionalinę mokėjimo agentūrą prie ŽŪM. Juk pernai mums tetrūko penkių dienų, kad atitiktume reikalavimus bei projekto nuostatus. Manau, kai kurias veiklas privalome tęsti ar kartoti 2020 metais. Esame pilni idėjų bei energijos, tęsime veiklas, vykdysime naujus projektus, – sakė Daiva Marazienė.

Įžengėme į 2020-uosius. Kol kas juose – dvylika baltų lapų. Tačiau Išorų kaimo bendruomenė neabejoja, kad tie lapai bus užpildyti smagiais renginiais, susitikimais ar tiesiog kaimyniškais pasibuvimais drauge.

Robertas SAVICKAS