Paskelbtas Miesto naujienos

Ačiū už paramą ir pagalbą

Pirmadienis, 23 December 2019 13:38 Parašė 

Jonaviečių karų dalyvių asociacija „Pagarba“ buvo įkurta 2015 m. gruodžio 29 d. reorganizavus Antrojo pasaulinio karo dalyvių, dalyvavusių antihitlerinės koalicijos pusėje organizaciją, kuri pakvietė visų karų dalyvius sukurti vieną organizaciją. Asociacijoje susibūrė Afganistano karo dalyviai ir nemažas būrys visų kitų karinių konfliktų dalyvių, karo tarnybos pensininkų. Šešiolika asociacijos narių turi sunkų ir vidutinį specialiųjų poreikių lygį, vienas – lengvą. Dar virš 60 karų dalyvių nėra asociacijos nariai, bet asociacijos globojami ir lanko kultūrinius renginius kartu su šeimos nariais.

Pagrindinis Jonaviečių karų dalyvių asociacijos „Pagarba“ uždavinys, kad nei vienas asociacijos narys nebūtų užmirštas ir nepasijustų nereikalingu visuomenės nariu. Asociacijos narių jubiliejų ir gimtadienių proga, prieš Šv. Kalėdas, Velykas ir kitas valstybines šventes, asociacijos tarybos nariai aplankydami visus asociacijos narius, įteikia dovanėlės, išklauso žmonių problemas ir rūpesčius. Iškilus sunkumams asociacijos nariai ar jų šeimos nariai gali kreiptis į asociaciją moralinės ir materialinės pagalbos.

Savo veiklos užtikrinimui asociacija 2019 metais teikė projektus Jonavos rajono Socialinių paslaugų centrui, Jonavos rajono savivaldybės administracijai socialinių projektų Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017-2019 metų veiksmų plano „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“  atrankos konkursuose, kuriuose gavo paramą savo veiklai vykdyti. Pasitelkdami šias lėšas asociacijos nariai gali vykdyti asociacijos užsibrėžtus tikslus – bendradarbiauti su kitomis Jonavos rajono visuomeninėmis organizacijomis, organizuoti bendrus renginius rajono atmintinų vietų aplankymui, tautinio paveldo pažinimui ir lankyti kitus kultūrinius objektus.

Gegužės mėnesį karių kapinėse Jonavos miesto centre, kuriose palaidoti II Pasauliniame kare žuvę kariai organizuotas žuvusių karių pagerbimo minėjimas. Į šį renginį susirinko apie 300 Jonavos miesto gyventojų. Šie kapai taip pat nepamirštami ir lapkričio 1-ąją Visų šventųjų dieną.

Vėlų rudenį asociacijos nariai lankėsi Žaslių miestelio tradicinių amatų centro organizuotame šakočio kepimo edukacinėje programoje, kurios metu susipažinome su šakočio kepimo amato ištakomis,  jo svarba lietuvių  kultūrai, taip pat susipažinome su vilnos vėlimo, puodžių, audimo, verpimo, senuoju šiaudinių sodų rišimo ir kitais lietuvių liaudies tradiciniais amatais,  paragavome  aromatingos žolelių arbatos.

Šių metų gruodžio mėnesį su Jonavos miesto Lietavos pagrindinės mokyklos pradinukais aplankėme valstybinės miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio Užusalių girininkijoje, Būdų miške esantį unikaliu kraštovaizdžiu ir augalija išsiskiriantį gamtinį pažintinį taką. Ekskursijos metu pamaitinome miško žvėrelius ir toliau veiklą tęsėme kulinarinėje studijoje, kur patys gaminome ir kepėme picas.

Šiuo ypatingu šventiniu metu norim nuoširdžiai padėkoti Jonavos rajono savivaldybės administracijos, Jonavos socialinių paslaugų centro ir kitiems Jonavos miesto bendruomenės nariams be kurių pagalbos ir paramos negalėtume vykdyti mūsų asociacijos tikslų ir uždavinių.
Projektą  Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo veiksmų plano „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ finansuoja LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Asociacijos „Pagarba“ pirmininkas Raimondas Vincevičius