Paskelbtas Sportas

Pirmasis uždarų patalpų maratonas: nugalėjo kaunietis, jonavietis - šeštas

Pirmadienis, 16 December 2019 08:53 Parašė 

Praėjusį sekmadienį Jonavos sporto arenoje vyko pirmasis Lietuvoje uždarų patalpų maratonas. Tokiame bėgime susirinko 20 sportininkų iš įvairiausių šalies kampelių bei du svečiai iš Latvijos. 42 km ir 195 m nuotolį bėgo aplink tribūnas bei įveikė 214 ratų. Vieno rato ilgis 197 metrai.

Kalbant apie tokio bėgimo priešistorę, tai toks sportinis renginys atkeliavo iš kitų šalių, o jį suorganizavo bėgimo entuziastai ir puoselėtojai Gintarė bei Saulius Litvinavičiai. 42 km pasišovė įveikti ir pats Saulius, o tuo metu Gintarė rūpinosi pačiais organizaciniais reikalais bei papasakojo, jog tokia  mintis buvo gvildenta du metus. Kažkada S. Litvinavičiui Suomijoje teko dalyvauti uždarų patalpų 24 valandų bėgime.

„Kai Jonavoje pastatė areną, susidomėjom, pradėjom organizuoti įvairius renginius, kaip 6 valandų bėgimą, - apie bėgimo idėją pasakojo G. Litvinavičienė. – Vienu metu su kūno kultūros ir sporto centro direktore išsikalbėjom apie tai, kuri parodė esamą arenos plotą ir mintis buvo viena – išmėginti patiems ir jei tiks, surengti tokį gan Lietuvoje netradicinį bėgimą. Mes patys pirmiausia išmėgino ar nėra slidi danga, koks jausmas. Kai patys išbandėme, tai buvo be galo šilta ir tai trukdė kvėpavimui. Varžybų dieną įjungta ventiliacija žymiai pagerino bėgikų būseną“.

Kaip teigė G. Litvinavičienė, teko ir tiksliai išsimatuoti nuotolius ir aštriuose posūkiuose įtvirtinti čiužinius, nes gąsdino galimas lenkimas ir bėgikų neatsargumas. Be to, įvertinus vietą, buvo nuspręsta ir dėl dalyvių skaičiaus, kad jis svyruotų apie 20, nes kuo didesnis skaičius, tuo atsirastų galimybė traumoms ir daug  sunkesniems lenkimams.

Varžybos parodė, kad vieni iki pat finišo siekė išlaikyti gan aukštą bėgimo tempą,  tačiau laikas buvo prastesnis nei atviroje erdvėje, nes bėgimą lėtina ir posūkiai, ir pristabdo kiti bėgikai, nes arenos koridoriai aplinki tribūnas nėra labai jau platūs.

Įsibėgėjus bėgimui, ėmė aiškėti ir lyderiai. Bėgimas turėjo ir nuostolį, kai finišo nepasiekė vienas bėgimo mėgėjas. Maratoną arenoje išmėgino ir vienas jonavietis Šeštą rezultatą pasiekė BK „Maratonas“ bėgikas S. Litvinavičius (3:52.43), o to paties klubo narys, kaunietis Edvardas Linkevičius buvo dešimtas (4:18.00).

Atitrūkęs aiškia persvara pirmas finišą pasiekė Kauno BMK narys Vidas Totilas, nuotolį įveikęs per 3:24.13. Daugiau nei penkiomis minutėmis nuo nugalėtojo atsiliko ir antrąją vietą iškovojo panevėžietis Saulius Paulikas (3:29.45) iš bėgimo klubo. Panašus laiko skirtumas buvo tarp antrosios ir trečiosios vietos, kurią pasiekė vilnietis Domas Bagdonavičius (3:35.42).

Šiame uždarų patalpų maratone dalyvavo ir dvi moterys, kurios taip pat buvo apdovanotos. Geriausiai sekėsi bendroje įskaitoje keturioliktąją vietą užėmusi vilnietė iš „Maratomanija“ klubo Lina Abromaitytė-Šmaižė (4:51.32). Kita sostinės atstovė Saulė Jucevičienė (5:23.06) buvo aštuoniolikta.

Visi varžybų dalyviai pasidabino atminimo medaliais, o prizininkus sveikino ir dovanas teikė sporto centro direktorė Regina Stupurienė bei varžybų organizatorė G. Litvinavičienė.

Šios varžybos į istoriją įsirašė ir kaip tarptautinėmis, nes jose panoro dalyvauti du Latvijos sportininkai, kur vienas jų Peteris Cabulis iš Valkos miesto užėmė aukštą ketvirtą vietą.

Varžybų organizatoriai, įvertinę organizacines klaidas bei dalyvių norą, kitais metais vėl planuoja organizuoti tokį ar panašų bėgimą. Organizatoriai už suteiktą pagalbą dėkingi kūno kultūros ir sporto sportui, sporto savanoriams.

GYTIS RAMANAUSKAS