Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Dėl įmonės „Achema“ gamykloje įvykusio teršalų išmetimo į orą

Trečiadienis, 11 December 2019 16:10 Parašė 
Dėl įmonės „Achema“ gamykloje įvykusio teršalų išmetimo į orą skaitytojo nuotr.

Trečiadienį, kaip nurodo įmonės „Achema“ atstovai, apie 10 val. 55 min. dėl techninių priežasčių buvo sustabdytas AB „Achema“ gamybinis įrengimas. Anot įmonės atstovų, procesas truko truko maždaug 1–1,5 minutės.

Į įvykio vietą išvykę Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė, kad gamykloje įvyko nenumatytas teršalų išmetimas į aplinkos orą. Pagrindiniai į orą išsiskyrę teršalai – azoto oksidai.

Pirminiais duomenimis, teršalai išmesti per gamybinėje įrangoje įrengtus apsauginius vožtuvus, kurie suveikia sutrikus technologiniam procesui. Paaiškėjus, kad šie taršos šaltiniai nėra įtraukti į įmonės turimą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, bus vertinama aplinkai padaryta žala. Taip pat bus nustatinėjamas išmestų teršalų kiekis. Dėl įvykio Aplinkos apsaugos departamente prie Aplinkos ministerijos bus pradedamas tyrimas.

Šiuo metu žinoma, kad išmestų teršalų šleifas ėjo tarp Laibiškių ir Pagelažių gyvenviečių, kur nėra gausiai gyvenamųjų teritorijų. Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) automatinės oro kokybės matavimo stoties duomenimis (Panerių g. 17A, Jonava), teršalų koncentracijos viršijimas aplinkos ore kol kas nėra fiksuotas.

AAA taip pat nurodo, kad trečiadienio 01–13 val. duomenimis, azoto dioksido (NO2), kuris įeina į azoto oksidų sudėtį ir yra reikšmingas žmonių sveikatai, 1 val. koncentracija svyravo nuo 3 iki 32 µg/m³ (1 val. maksimalios koncentracijos ribinė vertė – 200 µg/m³), tai reiškia, kad ribinė vertė neviršyta. Kietųjų dalelių KD10 1 val. koncentracija svyravo nuo 0 iki 6 µg/m³ (24 val. vidutinei koncentracijai nustatyta ribinė vertė – 50 µg/m³).