Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Fotomenininės Rasos Didaitės paroda „Autoanalizė“

Antradienis, 10 December 2019 11:37 Parašė 

Fotomenininkė Rasa Didaitė savo pirmąją parodą Jonavoje pristatė Jonavos kultūrois centro foje,  gruodžio 6 dieną. Tą pačią dieną,  vienu metu, atvėrė duris ir Jonavos menininkų paroda Meno galerijoje. 

Rasos Didaitės paroda „Autoanalizė“ sujungė fotografijos ir poezijos žanrus. Justino  Marcinkevičiaus kūryba ją įkvėpė savitai interpretuoti šio poeto eiles, kurių gili, iš praeities atgimstančių žodžių prasmė, sąlytyje su gamta ir žmogumi yra neatsiejama ir jos, kaip fotomenininkės kūryboje. Autorės fotodokumentika parodą pavertė didinga magija, per kurią atsiskleidė menininkės tikrasis aš. „Tik būdami savimi ir neturėdama savanaudiškų išskaičiavimų visi galime padaryti mūsų Žemę ypatinga vieta, kurioje Kūrėjas, Brolybė, Atjauta, Gailestingumas, bei Menas galės išlikti  aukščiau materealistinio pasaulio.“-  sako fotomenininkė.

Man ši fotografijos paroda tarsi dedikacija jau išvykusiam anapilin Justiniu Marcinkevičiui, tarsi siekis pasirūpinti, kad ši asmenybė ir jo darbai nebūtų nukloti užmaršties dulkėmis.  Ameniškai labai jaudino du darbai, „Apsemta troba“ ir „Prie apleisto pastato, nematomas šeimininkas“, o jei perskaitysite ant nuotraukų užrašytus Justino Marcinkevičiaus poezijos posmus, širdis apsipils jautrumo ašaromis, kuomet gyvenimo akimirka tampa labai trapi.

Kvapą gniaužentis

ilgas kritmas į sielos bedugnę:

 viskas su manimi ir manyje,mano meile.

Neišsinešiu nieko,

Nieko nepasisavinu,

Nes gyvent –

Tai nereiškia: turėt“.

J.Macinkevičius.

 

Eitvydė Pranevičienė