Paskelbtas Miesto naujienos

Lietuvos ūkininkų kantrybė išseko – žemdirbiai skelbia protesto akcijas

Antradienis, 19 November 2019 16:43 Parašė 

Į protestą stojo šalies ūkininkai, pasisakantys prieš papildomus mokesčius bei žemės ūkio naikinimą. Lietuvos  žemės tarybos, kuriai vadovauja grūdininkų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas, iniciatyvai surengti visuotinį protestą pritarė ir Jonavos ūkininkų sąjungos nariai. Praėjusią savaitę rajono Savivaldybėje mūsų krašto žemdirbiai aptarė, kokių veiksmų planuoja imtis per artimiausią mėnesį.

„Žali kryžiai“

Pasak Jonavos ūkininkų sąjungos pirmininko Ričardo Žebrausko, keletą metų žemdirbius skriaudė ne tik neadekvatūs Lietuvos valdžios sprendimai, bet ir gamta. „Susikaupė labai daug skaudulių, patiriame didelę neteisybę, į mūsų problemas niekas dėmesio nekreipia. Šis taikus protestas – geriausias būdas išsakyti savo nuomonę ir atkreipti dėmesį. Už tai pasisakė 85 proc. Lietuvos ūkininkų. Protesto idėją palaikė net ir tie, kurie nepatyrė negailestingų klimatinių sąlygų“,– sakė R. Žebrauskas.

Protestas prasidėjo lapkričio 7-ąją, pakelėse ir žemdirbių laukuose statant žalios spalvos kryžius, simbolizuojančius žemės ūkio mirtį ir viltį. „Tiesiog norime pasakyti, kad vyksta kažkas labai negerai“, – aiškino sąjungos pirmininkas. Visuotinio protesto organizatoriai patikino, kad kryžių statymas neprieštarauja katalikiškai dvasiai. Visais laikais, kai tik žmones užklupdavo sunkumai, lietuviai statydavo koplytstulpius, kryžius, rūpintojėlius. „Mes perėmėme vokiečių, kurie maždaug prieš porą mėnesių pradėjo tokią akciją, patirtį. „Žali kryžiai“ – tai mūsų  protesto pirmojo etapo tylioji išraiška“, – pridūrė R. Žebrauskas.

Anot sąjungos vadovo, labiausiai žemina tai, kad susitikimų metu su Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros atsakingais asmenimis žemdirbiams nepasakoma visa tiesa. „Pavyzdžiui, valdžia nutylėjo apie „Sodros“ mokesčių didinimą 40 procentų, tai sužinojome iš žiniasklaidos tuojau po žemės ūkio reikalų aptarimo su aukščiausios valdžios institucijomis. Tokia neteisybė išmuša iš vėžių ir atima pasitikėjimą. Tai buvo paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę“, – atvirai kalbėjo R. Žebrauskas.

Svarbūs argumentai

Ūkininkų sąjungos pirmininko pavaduotojo Rimanto Kubiliūno nuomone, sudarant nepakeliamas ūkininkavimo sąlygas, žemdirbiai varomi nuo žemės.

„Turime prekybos centrus, kuriuose gausu įvairių maisto produktų. Tačiau retas pirkėjas susimąsto, kiek reikia įdėti, norint užauginti vieną ar kitą produktą. Šiandien jo savikaina yra tokia pat kaip, sakykime, vokiečio ar prancūzo, bet pieno, grūdų, mėsos supirkimo kainos yra mažiausios visoje Europos Sąjungoje. Taigi kainų vidurkis yra pats žemiausias tarp visų kitų ES narių, net nepadengia savikainos. Lietuvos ūkininkas krenta į minusą“, – vieną iš argumentą pateikė R. Kubiliūnas. – Būtina atsižvelgti į tai, kad žemdirbiams labai sudėtinga, dažniausiai  net neįmanoma gauti paskolą, nes jie įtraukti į rizikos asmenų grupę. Kaip ūkininkams gyventi?“

Tačiau Vyriausybė lengva ranka didina mokesčius. Jeigu dar pakels pajamų, „Sodros“ mokesčius, tai žemdirbiams bus nepakeliama našta ir teks atsisveikinti su žemės ūkiu. R. Kubiliūnas stebisi, kad ūkininkaujantis pensininkas, kuris jau seniai užsidirbo sau pensiją, vis tiek privalo mokėti mokesčius.   

„Tylia „Žalių kryžių“ akcija norime atkreipti visuomenės dėmesį ir pasakyti, jog ūkininkas nėra visuomenės priešas. Jis yra žemės valdytojas, auginantis visoje Europos Sąjungoje saugiausią produkciją. Kaip pavyzdį galiu pateikti gliufosato naudojimą. Lietuvos žemės taryba, ne kokia visuomeninė organizacija ar kita institucija, viena pirmųjų išsakė poziciją šios medžiagos naudojimo atžvilgiu. Lietuvos ūkininkai žino, kad gliufosatas naudojamas tik ražienoms nupurkšti, o ne tiesiai ant augalų. Be vis tiek esame kaltinami visokiais nebūtais dalykais“, – dalijosi patirtimi ūkininkas.

Nepagrįsti kaltinimai

Pasak Kulvos seniūnijoje ūkininkaujančio R. Kubiliūno, pasigirsta nuomonių, esą ūkininkai yra išlaikytinai. Tačiau jie sumoka tokius pat mokesčius, kokius, tarkime, koks nors UAB‘as, gaunantis 30–40 tūkst. eurų pelno. Skirtumas tik tas, kad bendrovei grėsmės nekelia gamta. Bet nė vienas žemdirbys nežino, koks derlius užaugs jo laukuose. Užpernai Lietuvą merkė liūtys, 2018-aisiais ir šiemet lydėjo didelė sausra. Draudimas – menka paguoda, gerai, jeigu atgaunama tiek, kiek sumokėta draudžiantis. R. Kubiliūno manymu, kažin, ar verslininkai sutiktų drausti verslą tokiomis sąlygomis.

„Mes gauname pačias mažiausias išmokas visoje ES, produkcijos kaina taip pat žemiausia. Prekybos centruose matome labai aukštas produktų kainas. Bet juk ne mes jas sukeliame. Ir vis tiek kaltinami žemdirbiai. Kenčiame, bet kaimo nepaliekame, triūsiame nuo ryto ligi vakaro, stengiamės, kad nebūtų piktžolėtų ar neįdirbtų laukų, – aiškino R. Kubiliūnas. – Pastaraisiais metais trąšos pabrango apie 30–40 procentų, nebeįmanoma įpirkti, tad savo ūkyje tokiu procentu mažiau jų ir naudoju. Apmaudu, girdint žaliųjų kaltinimus ar prilyginant mus oligarchams, kuriuos Lietuvoje ant rankos pirštų suskaičiuotume. Jiems leidžiama savivaliauti, bet kaltė krenta ir ant mūsų. Labai norime, kad visuomenė mus suprastų – nesame nei išlaikytiniai, nei linkintys kam nors bloga. Statydami kryžius pakelėse, savo laukuose, norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad artėja žemės ūkio pabaiga. Nebesugalvojam, iš kur paimti lėšų – mes jų nebeturim. Šia tylia akcija neprašome pinigų – tenorime, kad visuomenė, Vyriausybė, Prezidentūra ir Seimas mus palaikytų, o ne žlugdytų. Bet kol kas matome priešingą poziciją.“

Išvairuos traktorius

Į Savivaldybę susirinkę ūkininkai aptarė antrojo etapo veiksmus – lapkričio 26-ąją Lietuvoje vyksiančios akcijos metu į kelius ir gatves išriedės žemės ūkio technika. Jonaviečiai ketina išvairuoti 50 traktorių. Pasak Tarybos nario, ilgamečio žemės ūkio bendrovės „Pauliukai“ vadovo  Andrejaus Štombergo, reikia būti vieningiems ir solidariems. „Jeigu salėje yra bent vienas žemdirbys, kuris nenori dalyvauti planuojamoje protesto akcijoje, tegul pasako. Mes privalome sutelkti visas jėgas ir parodyti, kad esame organizuoti žmonės. Paraginkime kaimyną, pažįstamą ar atokiau gyvenantį draugą. Reikia atkreipti visų dėmesį“, – ragino A. Štombergas.

Ūkininkai pasirūpino rajono Savivaldybės leidimu surengti tokį žemės ūkio  technikos judėjimą keliuose, klausimus derina su Kauno vyriausiojo policijos komisariato Jonavos PK. Žemdirbiai sutarė, kad visi susiburs ties degaline Ukmergės link, po to pasuks per tiltą iki žiedo prie „Maximos“ prekybos centro, iš čia sugrįš atgal, paskui J. Basanavičiaus ir Žeimių gatvėmis nuvažiuos iki žiedinės sankryžos Lietavos–Žeimių g.

Jeigu ši priemonė nebus efektyvi ir nepakeis valdžios sprendimų, Jonavos krašto ūkininkai, kartu su visos Lietuvos žemdirbiais,  planuoja aktyviai dalyvauti trečiame etape – protestą tęsti sostinėje.

Lietuvos ūkininkų sąjungoje yra apie 4000 narių. Šiuo metu parduotuvėse lietuviški maisto produktai sudaro 40 proc. Jei žemdirbiai bus priversti atsisakyti ūkininkavimo, tas procentas dar labiau susitrauks, ir pirkėjai turės tenkintis importiniais produktais.

Irena BŪTĖNAITĖ