Paskelbtas Rajono naujienos

Abraomo Kulviečio tėviškėje – „Krintančio lapo“ šventė

Antradienis, 19 November 2019 16:32 Parašė 

Praėjusį savaitgalį Kulvos kultūros centre surengta šventė „Krintantis lapas“ buvo skirta ne tik iš šios vietovės kilusiam kultūros skelbėjui ir naujų idėjų skelbėjui Abraomui Kulviečiui atminti, bet ir paminėti vietos bendruomenės veiklos 15-metį.

Projektų nauda

 Bendruomenės pirmininkė Karolina Petrenčiuk-Naujokienė, šiai organizacijai vadovaujanti trejus metus, džiaugėsi žmonėmis, kurie prieš penkiolika metų tapo tokios organizacijos  steigėjais. „Jeigu ne vietos gyventojai Janina Ragelienė, Raimundas Kazaitis, Raimondas Gudonavičius, šiandien galbūt ir neminėtume šio penkiolikmečio. Gyventojų aktyvumas ir noras siekti kažko naujo padėjo nuveikti nemažai darbų. Dėkoju visiems, padedantiems idėjas paversti realybe ir aktyviai dalyvaujantiems įgyvendinant projektus“, – kalbėjo K. Petrenčiuk-Naujokienė.

Visi supranta, kad kaimo bendruomenės galėtų nuveikti daug daugiau, jeigu kiekvienas sumanymas nepareikalautų finansinių lėšų. Todėl kulviečiai teikia paraiškas įvairiems projektams ne tik rajono Savivaldybei, bet ir pristato argumentuotus planus Žemės ūkio, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, Sporto departamentui.

„Sulaukiame šių valdžios institucijų pritarimo ir, gaudami lėšų, atsinaujiname bendruomenės materialinę bazę. Sakykime, įgyvendinome projektą, susijusį su sveikatingumu – už gautas lėšas įsigijome šiaurietiškų lazdų. Todėl organizuojame žygius ir geriname sveikatą šiaurietiškų lazdų pagalba. Be to, norintieji galėjo susipažinti su zumbos šokiais, jogos pratimais. Tokie užsiėmimai padeda ir sveikatą saugoti, ir bendrauti su pažįstamais, ir, mano manymu, sudaro galimybes prasmingai praleisti laisvalaikį“, – pasakojo K. Petrenčiuk-Naujokienė.

Bendri siekiai

Pasak pirmininkės, ateityje laukia nemažai planų, kuriuos labai norėtųsi įgyvendinti. Šit vienas didelis projektas skiriamas ne tik Kulvai, bet jame dalyvaus ir Čičinų, Batėgalos bei Ragožių bendruomenės.

„Šis projektas vykdomas per Vietos veiklos grupę. Jo dėka Kulvos parke, esančiame Abraomo Kulviečio dvaro teritorijoje, bus įrengta aikštelė disko golfo gerbėjams. Visi norintieji galės pasimėgauti šiuo jiems teikiamu malonumu nemokamai, – aiškino projekto idėjas vadovė. – Tas pats projektas numato Čičinuose organizuoti fizinės jėgos reikalaujančius užsiėmimus – tašyti akmenis, kas yra labai panašu į skulptūrų kūrimą. Batėgaliečiai ketina puoselėti kulinarinį paveldą, o Ragožių gyventojai semsis žinių ir patys mėgins gaminti Petro kastinį. Projektas iš tikrųjų ganėtinai platus, aprėpiantis beveik visą seniūniją. Jeigu pavyks jį įgyvendinti, tikiu, džiaugsimės ne tik mes, bet bus patenkinti ir visi Kulvos apylinkių žmonės. Jo dėka tikimės sulaukti daugiau lankytojų, o disko golfas, tikėtina, taps laisvalaikio praleidimo traukos centru.“

Kulvos dvaras ir dabar sulaukia nemažai lankytojų – ekskursijų iš kitų rajonų ir net vestuvininkų, norinčių įsiamžinti Abraomo Kulviečio tėviškėje.

Pagarba gyventojams

Kulvos bendruomenė neužsidaro savame ratelyje, bet siekia bendrauti su kitomis įstaigomis ir organizacijomis. Pirmininkė džiaugiasi, kad geri ryšiai sieja su seniūnija, kuriai vadovauja Ramūnas Gudonavičius, mokyklos kolektyvu, biblioteka, bendruomeniniais vaikų globos namais, rajono Savivaldybe.

„Mes pasidalijame patirtimi su kitomis seniūnijoje veikiančiomis bendruomenėmis, mokomės vieni iš kitų. Šiuo metu mūsų organizaciją sudaro 46 asmenys. Žinoma, ne visi yra itin aktyvūs, tačiau džiugu, kad apie pusė žmonių mielai įsijungia į veiklą. Galiu tik pasidžiaugti, kad nereikia vaikščioti į namus ir prašyti padėti suorganizuoti vieną ar kitą renginį – gyventojai pasisiūlo patys. Pavyzdžiui, kulviškiai, sužinoję apie Šveicarijos seniūnijoje vyksiantį cepelinų čempionatą, kuriame buvo kviečiamos dalyvauti įvairios rajono bendruomenės, be jokio raginimo pasisiūlė parodyti savo kulinarinius sugebėjimus. Esu labai dėkinga jiems“, ؘ– patirtimi dalijosi Karolina.

Moterį džiugina Kulvoje apsigyvenančios jaunos šeimos, kurios tampa puikiais pagalbininkais sprendžiant vieną ar kitą klausimą. „Maloniai nuteikė jauni žmonės, įsikūrę gyvenvietėje. Tik atvykę susidomėjo mūsų bendruomene ir pasisiūlė dalyvauti veikloje. Jų ir kitų geradarių pastangomis kitais metais norėtume išvalyti tvenkinį, naujieji gyventojai žada net smėlio atvežti. Didžiausia jiems padėka ir pagarba“, – atvirai sakė bendruomenė vadovė.

Nepasitikėjimo problema

Tačiau K. Petrenčiuk-Naujokienę jaudina ir stebina uždarumas bei atsainus žmonių požiūris į gerus norus.

 „Daugelis gyventojų yra uždari, sunkumus ir spręstinus klausimus laikantys savo širdyse. Ir nelengva įeiti į jų sielas, įgyti pasitikėjimą, ištiesti pagalbos ranką. Kažkoks keistas sąstingis. Dažniausiai taip elgiasi garbaus amžiaus žmonės. Mėginu juos prakalbinti, kad išsakytų negandas,  tikrai mėgintume išspręsti problemas, bet kitąsyk pagalvoju: jie netiki, jog jauna bendruomenės pirmininkė gali padėti. Laikosi savo požiūrio – geriau nutylėti. O aš tikiu savo jėgomis ir žinau, kad tikrai galėčiau sumažinti jų negandas“, – apgailestavo pašnekovė.

Dalijimasis patirtimi

Lapkričio 16-ąją vykusiame minėjime ne vieną kartą nuskambėjo žodžiai „bendravimas“ ir „pasitikėjimas“. Batėgalos bendruomenei atstovavęs Valeras Mikalauskas ne tik džiaugėsi bendrais projektais su kulviškiais, bet ir pabrėžė bendrystės jausmą.

„Privalome būti atviri vieni kitiems, tad kviečiame visas bendruomenes bendrauti, nes, siekdami bendrų tikslų ir būdami kartu,  įgyvendindami projektus ar organizuodami šventes, pakelsime nuotaiką ir sau, ir kaimo žmonėms, pasieksime visa, kas šildo kiekvieną. Svarbiausia – nepykti ir nepavydėti nei kaimynui, nei veikiančiai organizacijai. Būkime visi draugiški – ir mūsų gyvenimo trukmė pailgės iki 100 metų“, – nuotaikingai kalbėjo jis, perduodamas Batėgalos bendruomenės pirmininkės Jolantos Grabažienės sveikinimus ir vietos šeimininkių iškeptos naminės duonos kepalą.

„Čičinų krašto“ bendruomenės, kuriai vadovauja Juozas Plukys, vardu kalbėjusi Čičinų kultūros centro vadovė Loreta Ratautienė, sukakties proga sveikindama kaimynus, linkėjo ir toliau sėkmingų projektų, išradingų renginių ir sėkmės. „Mūsų bendruomenė yra dar gana jauna, stokojanti naujų idėjų, todėl stengiamės pasisemti iš jūsų vadovės Karolinos energijos ir išradingumo. Tikime, kad šis mūsų bendruomenės narės Onutės Sadauskienės suspaustas sūris dar labiau sustiprins Kulvos ir Čičinų bendrystę“, – šypsojosi L. Ratautienė.

Kalbėjusi Ručiūnų kaimo seniūnaitė Sandra Matulevičienė išreiškė viltį, kad ir jų kraštui pavyks papildyti Kulvos seniūnijos bendruomenių sąrašą. „Tikiuosi, kad sukursime tokią organizaciją ir būsime stipresni, spręsdami kiekvieno žmogaus problemą. Kulviškiams linkime gyvuoti dar daug metų ir apie save suburti didelį bendruomenių ratą“, – linkėjo ji.

Linkėjo bendrystės

„Gausus susirinkusiųjų ir pasisakiusiųjų būrys liudija, kad Kulvos bendruomenės pirmininkės vadovavimo stilius ir ji pati visiems patinka, nes neskaičiuoja savo brangaus laiko ir organizuoja visiems gyventojams svarbią veiklą. Malonu, kad organizacijai padeda kultūros centras, sukviečiantis į „Krintančio lapo“ šventę, skirtą iškiliai ir Jonavos kraštą garsinančiai asmenybei – Abraomui Kulviečiui, kuris per trumpą savo gyvenimą nuveikė labai daug, – atkreipė dėmesį rajono Savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, palygindamas laiko tėkmės įtaką miestiečiui ir žmogui, gyvenančiam kaime. – Jūs renkatės rudenį, kai pabaigti lauko darbai ir galite ramiai pasibūti šventėje. Buvimas kartu, pabendravimas sumažina niūrią rudens nuotaiką, padovanoja gražių akimirkų ir viltį apie tai, kad rytojus bus šviesesnis. Džiaugiuosi, kad mokate bendrauti, švęsti ir tokiu būdu stiprinti bendrystę. Dėkui kultūros centro vadovei Virginijai Petrenčiuk už pagalbą bendruomenei, linkiu visiems gerų emocijų ir šviesių minčių.

Padėkos geradariams

Renginio metu daug gerų žodžių pasakyta tiems, kurie aktyviai prisideda prie Kulvos bendruomenės puoselėjimo ir veiklos. Tarp jų – E. Sabutis, žemės ūkio bendrovės „Kulvos žemė“ vadovas Jonas Klemensas Sungaila, ūkininkai Jonas Chaladauskas, Jonas Ramutis Kišonas, bibliotekininkė Vita Radionovienė, aktyvūs nariai Ignas Kanapienis, Zita Ragickienė, Agnė Kulvietienė, V. Petrenčiuk ir daugelis kitų.

K. Petrenčiuk-Naujokienė, dėkodama visiems bendražygiams ir organizacijai prijaučiantiems gyventojams, patikino, kad bendruomenė ateityje turi galimybių būti aktyvesnė ir kilti į viršų. „Tikiu, kad norime jaukesnio ir geresnio gyvenimo. Tad linkiu būti aktyvesniems, atviresniems – ir visi kartu švęsime pergalę“, – savo viltis išsakė pirmininkė.

Susirinkusiuosius sujaudino V. Petrenčiuk ir meno vadovės Valerijos Degutienės  atliekama Martyno Liuterio giesmė, kurią išvertė Abraomas Kulvietis,  „Krintančio lapo“ ir bendruomenės 15-mečio proga nuskambėjo Kulvos KC kolektyvo dainos. O renginį vainikavo Kauno valstybinio muzikinio teatro vokalisto ir dainų autoriaus Martyno Beinario  koncertas.

Irena BŪTĖNAITĖ