Paskelbtas Aktualijos

Tai, kas yra internete – niekada nebeištrinsime

Penktadienis, 15 November 2019 08:50 Parašė 
R. Rainys. R. Rainys.

Kuo labiau pasaulyje įsivyrauja išmaniosios technologijos ir auga kaupiamų asmens duomenų masyvai, tuo didesnė kibernetinių atakų grėsmė. Ir tai ne ateities vizija, o dabarties realybė, su kuria susiduriame kiekvienas. Todėl manyti, jog priešiškos jėgos nusitaiko tik į stambias įmones ar valstybės institucijas, nėra adekvatu. Vis tik, jei nuo atakų šimtu procentų neapsaugotas kiekvienas, tai kas gi rūpinasi, kad kibernetinių grėsmių situacija būtų kontroliuojama? „Kibernetiniu saugumu Lietuvoje rūpinasi Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos. Ši įstaiga 2018-iais buvo konsoliduota ir dabar užtikrina reagavimą į kibernetinius incidentus Lietuvos mastu. Tai tarsi tam tikras vienas langelis visam Lietuvos kibernetinio saugumo aktualijų valdymui ir apsaugos organizavimui“, – sako šio centro vadovas dr. Rytis Rainys.

Vieni geriausių pasaulyje

Kiekvienas žmogus yra bent kartą girdėjęs, jog internetas mūsų šalyje yra kone greičiausias pasaulyje. To kartais gal ir nevertiname, bet nuvykę svetur ir viešbutyje prisijungę prie Wi-fi ar tiesiog besinaudodami mobiliais interneto duomenimis iškart pajuntame, kad procesai vyksta kur kas lėčiau. Tačiau šis malonumas Lietuvai atneša tiek pliusų, tiek minusų. „Mes didžiuojamės turėdami aukštos greitaveikos internetą ir tai yra tiesa. Tai susiję su optinio ryšio technologijoma, kuri yra moderniausia ryšio technologija šiai dienai. Lietuva yra 13-oje vietoje pasaulyje pagal šitios technologijos skverbtį (prieiga iki pastato). Be to, šalyje yra daug ryšio tiekėjų – daugiau kaip 100, didelė konkurencija, todėl vartotojas už šią paslaugą moka sąlyginai mažai“, – tikina dr. R. Rainys.

Malonumas kainuoja

Vis tik šis malonumas turi savo kainą. Gera technologinė infrastruktūra vilioja investuotojus mūsų šalyje steigti savo IT centrus. Tačiau kuo labiau išvystyta ši sritis, tuo didesnė kibernetinių atakų grėsmė. Tad, anot pašnekovo, ir toliau svarbu, norint pritraukti bei išlaikyti investuotojus, reikia užtikrinti aukštą kibernetinio saugumo lygmenį: „Dėl augančių investicijų turime ir didelių iššūkių. Mes susiduriame su apie 53  tūkstančiais incidentų per metus. Tai reiškia, kad Nacionalinis kibernetinio saugumo centras kiekvieną dieną reaguoja į apie pusantro šimto incidentų. Tokiai mažai šaliai kaip mūsų – tai didelė problema. Tad turime dar daug nuveikti ir būti budrūs.“  

O būti budriems tikrai verta. NKSC duomenimis, iš 52 tūkstančių Lietuvoje veikiančių interneto svetainių  su turinio valdymo sistema net pusė yra pažeidžiamos. O bene populiariausia turinio valdymo sistema „Wordpress“ (privačiame sektoriuje paplitimas vertinamas 32 proc., viešajame – 25 proc.) yra priskiriama prie pažeidžiamiausių.

Raktą nuo namų atiduodame patys

Kartais paprastam žmogui gali pasirodyti, kad kibernetinis saugumas aktualus tik tiems, kas dirba su tuo susijusį darbą ar valdo kokias nors interneto svetaines. Tai klaidingas požiūris. Mes kasdien,  kartais ir patys to nesuprasdami, atiduodame apie save daug informacijos, kuri vėliau gali būti nukreipta prieš mus. „Gyvas to pavyzdys – socialiniai tinklai. Kasdien mes juose komentuojame, išsakome savo nuomonę, dalinamės nuotraukomis, pasakojame apie artimuosius. Kartais įvairiose socialinių tinklų grupėse papasakojame atrodo daugiau nei savo šeimos nariui. Žinoma, tikėtis, kad žmonės to nedarys, neverta, bet visuomet sakome, jog prieš kuo nors pasidalinant, verta pagalvoti, ar ta informacija nepasinaudos piktavalis“, – tikina NKSC vadovas.

Grėsmė – ne tik socialiniuose tinkluose

Pasak mokslų daktaro, grėsmė tyko ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir atsisiųstose įvairiose programėlėse ar tiesiog sutinkant dalyvauti, tarkime, „Google“ gido programose: „Tai ne kas kita, kaip nuotraukų, komentarų iš įvairių lankytinų objektų  talpinimas. Tokią paslaugą aktyvavę mes leidžiame, jog visos žinutės ir nuotraukos būtų visam pasauliui prieinamos.  Žmonės kartais tiesiog tai pamiršta, neįvertina. Faktiškai ištrinti to, kas pakliūna į internetą yra neįmanoma. O kai tokia informacija pakliūna sukčiams, jie gali pradėti jus šantažuoti ar parduoti tą informaciją kitoms priešiškoms jėgoms.“

Logo