Paskelbtas Rajono naujienos

Čičinai ir „Šaltinio“ klubas paminėjo draugystės dešimtmetį

Ketvirtadienis, 14 November 2019 15:45 Parašė 

Kasmet lapkričio mėnesį Čičinų kultūros centro (KC) ir „Čičinų krašto“ bendruomenės  rengiama tradicinė poezijos ir muzikos šventė „Laiškai rudeniui“ turi vis kitą temą. Neseniai vykęs renginys buvo skirtas bičiulystės su rajono poezijos klubu „Šaltinis“ dešimties metų sukakčiai.

Vicemero linkėjimai

Prabėgo visas dešimtmetis nuo to vakaro, kai Čičinų KC vadovė Loreta Ratautienė, siekdama paįvairinti šventės programą, pakvietė rajono kūrėjus paskaityti savo eilėraščių. Pirmoji pažintis buvo tik įžanga į tolesnį bendradarbiavimą. „Šaltinio“ klubo nariai, dalydamiesi į posmus sugulusiais tekstais, nepraleido nė vieno renginio ir tapo tarsi neatsiejama tokių švenčių dalimi.

Šių metų lapkritį į L. Ratautienės kvietimą dešimtmečio pažintį paminėti drauge atsiliepė beveik pusė klubo veikloje dalyvaujančių rajono poetų, kurie negailėjo ir šmaikščių, ir lyrinių savo eilių.

Renginyje dalyvavęs rajono Savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, dėkodamas organizatoriams už išradingumą ir sumanumą, neabejojo, kad į šventinę sueigą susirinko tie žmonės, kuriems reikia ir poezijos, ir muzikos, ir gero žodžio. „Linkiu, kad iš šio vakaro išsineštumėte gerą nuotaiką, kuri jus lydėtų dar ilgai. Lapkričio mėnuo dvelkia niūria aplinka, pailgėja vakarai, ir tai nekelia didelio džiaugsmo. O jeigu pradės kada nors bjurti nuotaika, apniks liūdesys, prisiminkite šį vakarą, poetų paskaitytus eilėraščius, pokalbius su kaimynais – tikiu, kad gražūs prisiminimai atgaivins šios šventės nuotaiką. Dėkoju Jums už pakvietimą ir galimybę vakarą praleisti su jumis drauge“, – kalbėjo vicemeras.

Graži tradicija

Jonavos kultūros centro administratorė Karolina Petrenčiuk-Naujokienė pabrėžė, kad visada smagu atvykti į Čičinuose organizuojamą poezijos šventę. „Labai smagu, kad dešimt metų ši įsitvirtinusi tradicija bendrauti su rajono kūrėjais nenutrūksta, nedingsta. Malonu, kad kasmet poezijos ir muzikos vakarai sulaukia didelio vietos gyventojų susidomėjimo. Džiaugiuosi Čičinų kultūros centro vadovės Loretos iniciatyva nenutraukti šios gražios tradicijos“, – dalijosi mintimis K. Petrenčiuk-Naujokienė.

Viešnia negailėjo komplimentų rudeniui, nes būtent nukritusių lapų čežėjimas,  lietaus šnaresys jos širdį priverčia ne liūdėti, bet dainuoti. „Ruduo daugeliui – depresijos, nerimo metas, o man – tarsi jausmų papildymo laikas. Tad linkiu, kad šį vakarą išgirstos eilės išliktų ilgai jūsų širdyse, tas lietus ir nuo šakų nukritę lapai teiktų daugiau pozityvumo ir tik gerų emocijų, o kultūra Čičinuose visada klestėtų“, – sakė ji. 

K. Petrenčiuk-Naujokienė, vadovaujanti Kulvos kaimo bendruomenei, pasidžiaugė gražiu bendradarbiavimu su kaimynais iš Čičinų, drauge įgyvendinamais bendrais projektais ir pakvietė kaimyniškai paminėti Kulvos bendruomenės 15-ąjį gimtadienį.

Kūrėjų žodžiai

Šventės vedėjos Rita Subatkevičienė ir jos dukra Justė pabrėžė, kad didelė vertybė yra gyvas žodis, todėl susitikimai su kūrėjais leidžia giliau susipažinti su poezijos autoriais, išgirsti, kam skiria savo eiles ir t. t. „Lapų kritimas – tarsi rudens šokis, ypač dabar, kai per darbų gausumą ir įvairius rūpesčius prasmingam laisvalaikiui pritrūksta laiko. Ir tik nuo mūsų pačių priklauso, ar dienos švies kaip šermukšnių ar kadagių uogos saulės nutviekstoje laukymėje, ar sunkiu debesų švinu užguls mintis ir žvilgsnį. Tad šįvakar, susibūrę draugėn, į širdis, kaip atgaivą, įsileiskime muziką ir poezijos žodį“, – į susirinkusiuosius kreipėsi R. Subatkevičienė.

Šiais metais Čičinuose laiškus rudeniui rašė vietos gyventojams gerai pažįstamas „Šaltinio“ klubo narys Petras Zlatkus, eilėraščius kuriantis ne tik prie stalo, bet ir grybaudamas ar žvejodamas. Antrą kartą šventėje dalyvavęs Aloyzas Vaznaitis pasidalijo eiliuotomis įžvalgomis apie rudenį. Keletą savo kūrinių, skirtų rudenėjančiam metui, skaitė Albina Jefimenko, neseniai išleidusi naują poezijos knygą „Nešuosi ilgesį“. Kaip ir kiekvienais metais santūria savo kūryba pasidalijo Albinas Pavasaris, kadaise dirbęs šiame krašte. O Nijolė Smolina perskaitė tik vakar sukurtą eilėraštį, dedikuotą Čičinams.

Jautriu poetiniu žodžiu į publiką kreipėsi Upninkuose gyvenanti klubo narė Ana Aleksandravičienė, kurios sukurtus tekstus dainomis pavertė šiuolaikinio folkloro grupė „Aisva“, o ji pati neretai savo vaizduotės reginius įkūnija piešiniuose. Upninkietė pedagogė Danguolė Vasiliauskienė, taip pat sieloje sauganti tapybos ir poezijos mūzas,  eilėraščius Čičinų šventėje skaitė pirmą kartą. Tiesiai iš darbo Panevėžyje į renginį atskubėjo šaltinietis Vytautas Riaubiškis, padovanojęs ne tik lyrinės, bet ir šmaikščios poezijos pluoštelį. Lapkričio mėnesį gimęs kūrėjas, prisipažino jaučiąs sentimentus rudeniui, nes jam tai esąs pats gražiausias ir geriausias metų laikas. Sueigoje nedalyvavusios klubo narės Laimutės Šatienės eilėraštį „Gyvenimo rudenį“ perskaitė šventės vedėja J. Subatkevičiūtė.

Čičinų KC vadovė L. Ratautienė ir kaimo bendruomenės „Čičinų kraštas“ pirmininkas Juozas Plukys „Šaltiniui“ įteikė padėką – už ilgametį nuoširdų bendradarbiavimą, už kūrybiškumą bei aktyvią visuomeninę veiklą.

Programos įvairovė

Tą vakarą skambėjo Čičinų KC moterų vokalinio ansamblio „Septima“, kurio vairą neseniai į rankas paėmė Audra Noreikaitė, dainos. Renginį sušildė  solistės Saulės Imbrasaitės varpeliu skambantis balsas, susirinkusieji garsiais plojimais palydėjo Saulės ir jos mamos, JKC meno vadovės, Solveigos Maslauskaitės duetą.

Saują juoko pabėrė Panoterių KC humoro grupės „Liktarna“ artistai Janina ir Algirdas Adomaičiai, suvaidinę kelias šmaikščias miniatiūras. Šventinę programą baigė ukmergiškių Virgio ir Vytenio koncertas.

Kasmet šventės „Laiškai rudeniui“ metu pasveikinami asmenys, minintys savo  jubiliejus. Šiemet rudeniškų gėlių puokštės įteiktos Daivai Lukšienei, Romui Mikolauskui, Astai Gaižauskienei, Povilui Vestartui, J. Plukiui ir R. Subatkevičienei.    

Poezijos ir muzikos šventė, sulaukianti gausaus gyventojų dėmesio, – tai pabendravimo, susitikimo, pasikeitimo nuomonėmis vakaras. Todėl, pasibaigus renginiui, žmonės būriavosi prie jonavietės Irenos Pratkelienės fotografijų parodos, papuošusios kultūros centro fojė, vaišinosi pačių suspaustais sūriais, kaimiškais sumuštiniais, garuojančia kava ir kvepiančia arbata.

„Kaime gyvenančiam žmogui labai reikia tokių vakarų. Mes, Čičinų krašto gyventojai, džiaugiamės, kad šioje salėje vyksta daug gražių renginių, kurie padeda pamiršti rūpesčius ir negandas. Man labai patiko, kad  šįvakar galėjome pasiklausyti eilėraščių ir įvairių melodijų. Tai buvo tikras koncertas. Dėkui organizatoriams už dėmesį kaimo žmogui“, – kalbėjo garbaus amžiaus sodietė.

Irena BŪTĖNAITĖ