Paskelbtas Renginiai

Iš Venecijos „Žemyna“ grįžo su bronza

Penktadienis, 25 October 2019 08:56 Parašė 

Jonavos r. savivaldybės kultūros centro mišrus choras „Žemyna“ spalio 17-20 d. dalyvavo tarptautiniame „Claudio Monteverdi“ chorų konkurse Venecijoje kartu su kitais chorais: „Radost“ – Rusija, KD Komornil Zbor Cantabile – Slovenia,  Neuer Kammerchor Berlin – Vokietija,  „Ars Cantandi“ – Lenkija,  „Komorní Sbor Nyklband“ – Čekija, Postojna Mixed Choir – Slovėnija. Chorus vertino iškili žiuri ekspertų komisija: žiuri komisijos pirmininkas  Paweł Łukaszewski  - Lenkija, nariai:  Tommyanto Kandisaputra – Indonezija, Pierluigi Comparin – Italija, Anna Ungureanu – Rumunija.

Ketvirtadienio vakare prisistatymo koncertas prasidėjo 19 val. nuostabioje  San Giovanni e Paolo bažnyčioje. Nuvykti buvo šiek tiek sudėtinga, nes gyvenome Mestre mieste, reikėjo traukiniu  vykti į Santa Lucia stotį. Paskui pėsčiomis nusigauti iki nurodytos vietos. Mūsų grupę sutiko globoti, šiuo metu ten gyvenanti, lietuvaitė Katrina. Choro koncertinių rūbų puošnumas nepaliko abejingų nei turistų, nei vietinių gyventojų. Susilaukėme daug šypsenų, plojimų, mus stabdė gatvėse ir klausė iš kur mes. Ir kaip smagu buvo prisistatyti, kad mes iš Lietuvos - iš Jonavos! Koncertinis jaudulys, klimato ir laiko pasikeitimas,  kelionės nuovargis atsiliepė choristų balsams, kai kurie užkimo ilgam...

Iš viso Venecijoje koncertavome tris kartus ir visada su skirtinga programa ir skirtingose bažnyčiose.  Į kai kurias bažnyčias įėjimas yra mokamas, bet konkurso dalyviams mokėti nereikėjo. Fotografuoti, filmuoti irgi ne visur leido, bet išsiprašėm, tai leido, tik be blykstės. Prisistatymo programa (San Giovanni e Paolo bažnyčioje),  E kategorija sakralinė muzika (San Stae bažnyčioje).  B kategorijoje (San Pietro di Castello) nuskambėjo „Žemynos“ atliekamas privalomas Claudio Monteverdi kūrinys. Mes pasirinkome „T‘amo, mia vita“ (solistė Ainė Kvedaravičienė). Koncertuose skambėjo kompozitorių:  Algirdo Martinaičio, Nijolės Sinkevičiūtės, Vaclovo Augustino, Vytauto Miškinio, Leonido Abario,  Juliaus Štarkos, Algimanto Bražinsko, Thomas Luis da Victoria, Maurice Durufle kūriniai.

Užburianti bažnyčių didybė, nepakartojama akustika, prabangus freskų grožis, ši patirtis labai jaudinanti. Sunku nusakyti, reikia patiems pamatyti ir išgirsti. Norėjosi, užvertus galvas, stovėti gėrėtis ir grožėtis, o jau ką kalbėti apie dainavimą.

Jonavos  KC mišrus choras „Žemyna“ E ir B kategorijose varžėsi su jaunais, tikrai labai stipriais kolektyvais ir pelnė du I laipsnio Bronzos diplomus.

Esame dėkingi Jonavos r. savivaldybės kultūros centro direktoriui, kad rado galimybę išleisti kolektyvą į tokią kelionę. Taip pat dėkojame mūsų rėmėjams: UAB „Raidentas“ ir UAB „Medstata“.

Laukiame naujų, dainuojančių narių. Iki susitikimo!

JKC inf.