Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Pirmieji žingsniai link aktyvios politikos

Ketvirtadienis, 07 April 2016 03:00 Parašė 

Ugdant pilietišką jaunimą svarbu, kad jis susipažintų, kaip dirba valdžios aparatas. Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos projektas „Seimas gyvai“ suteikė moksleiviams iš visos Lietuvos galimybę praleisti savaitę Lietuvos Respublikos Seime ir iš arti stebėti politikų darbą. Šių eilučių autorius – Senamiesčio gimnazijos moksleivis Matas Ažukas – norėtų su „Alio Jonavos“ skaitytojais pasidalyti savo įspūdžiais.

Kovo pabaigoje jaunuoliai iš visos Lietuvos rinkomės LR Seime, kur mus pasitiko ir pasveikino Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkas Ramūnas Burokas. Jis susipažino su praktikos vadovais – Seimo nariais, kurie lydėjo mus visą savaitę. Mano praktikos vadovas buvo Eduardas Šablinskas. Drauge aptarėme daug aktualių moksleiviams problemų: kūno kultūros pamokas, pilietiškumo ugdymą mokyklose, jaunimo požiūrį į politines partijas. Mano nuomone, politikų ir jaunimo dialogas labai svarbus, džiugu, kad Seimo nariai atranda laiko pabendrauti su būsimaisiais rinkėjais.

Projekto metu moksleiviai dalyvavo ekskursijoje po Seimo rūmus, LSDP frakcijos pasitarime, plenariniame posėdyje, kuriame buvo svarstomi pelno mokesčio, elektroninio balsavimo ir kt. įstatymų pakeitimai, komitetų posėdžiuose, bendravo su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, finansų ministru Rimantu Šadžiumi, teisingumo ministru Juozu Bernatoniu, susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi ir kitais. Jonavoje išrinktas Seimo narys, šiuo metu einantis susiekimo ministro pareigas Rimantas Sinkevičius maloniai nustebo, kad projekte dalyvauja ir jo kraštietis.

Su Seimo nariu Valerijumi Simuliku diskutavome apie jaunimo padėtį visuomenėje, artėjančius Seimo rinkimus. Kiekviena pažintis ir pokalbis su politiku – neįkainojama patirtis, praplečianti jauno žmogaus akiratį. Turėjau progą dalyvauti Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdyje, kur buvo aptariamos moksleiviams itin aktualios švietimo problemos. Taip pat dalyvavau ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje, kurio metu buvo svarstoma dėl papildomų išmokų savanoriams. Manau, kad Lietuvos saugumo klausimas terorizmo ir karinių konfliktų akivaizdoje yra kaip niekad svarbus, todėl džiaugiuosi, kad politikai skiria tam pakankamai dėmesio.

Paskutiniąją dieną Seime projekto dalyviai dalyvavo spaudos konferencijoje, kurioje konservatorių partijos atstovai gvildeno visuomenėje išplitusią alkoholizmo problemą. Pritarėme, kad tarp jaunuolių plintantis alkoholizmas turės neišvengiamų pasekmių Lietuvos ateičiai, tarpusavyje svarstėme įvairius būdus, kaip su tuo kovoti.

„Seimą gyvai“ ir savo praktiką pas Seimo narį E. Šablinską galėčiau apibūdinti taip: daugybė naujų pažinčių, rankų paspaudimų, įvairių klausimų svarstymo, įdomios informacijos, intelektualių pašnekesių, įdomių plenarinių posėdžių, produktyviai ir smagiai praleisto laiko.

Seime jau anksčiau esu lankęsis, tačiau tokio tipo simuliacijoje dalyvavau pirmą kartą. Sutikau ne tik daugybę įvairių žmonių, bet ir geriau susipažinau su valdžios darbu. Šis projektas yra unikali patirtis: jaunam žmogui išties naudinga iš arčiau susipažinti su Lietuvos problemomis.

Projektą „Seimas gyvai“ apibūdinčiau kaip pirmuosius jauno žmogaus žingsnius politikos link. .Daugumai mūsų šalies piliečių atrodo, kad Lietuvos valdžia veikia neproduktyviai, tačiau aš drįstu paprieštarauti: būti parlamentaru yra sunkus ir atsakingas darbas.

Matas AŽUKAS, Senamiesčio gimnazijos moksleivis