Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Bendrauti galima ir simboliais!

Trečiadienis, 16 October 2019 12:23 Parašė 

Ar galite suskaičiuoti, kiek kartų per pastarąją savaitę bendraudami socialiniuose tinkluose ar trumposiomis žinutėmis panaudojote „emodžius“? Emocijas išreiškiantys simboliai neabejotinai yra tapę neatsiejama virtualaus gyvenimo dalimi, leidžiančia visiems suprantama kalba išsakyti savo mintis ir nuotaiką. Simboliais, tik kiek kitokiais, gali bendrauti ir žmonės, kurie turi įvairių bendravimo sunkumų, pavyzdžiui, dėl sunkumų naudojant savo balso stygas, dėl proto ir psichinės negalės, dėl patirtos traumos ir kt. priežasčių.

Siekdami sėkmingos proto ir psichinę negalią turinčių asmenų socialinės įtraukties į visuomenę, Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centras kartu su partneriais iš Islandijos ir Vengrijos įgyvendina tarptautinį Erasmus+ projektą „Komunikacija yra kelias į integraciją“ (ang. „Communication is the path to integration“). Džiaugiamės, kad 2019 m. rugsėjo 22–28 dienomis turėjome galimybę apsilankyti Islandijoje, kurioje yra taikoma alternatyvios komunikacijos „Bliss“ simbolių sistema. „Bliss“ simbolių sistema yra tarptautinė simbolių sistema, kurią dar būtų galima apibūdinti kaip grafinę kalbą.

Kaip tarptautinė pagalbinės komunikacijos sistema ji buvo pradėta naudoti nuo 1974 metų. Šių simbolių pagalba žmonės gali lengviau perduoti norimą informaciją kitiems žmonėms. Kai žmonės negali bendrauti, jie praranda galimybę kontroliuoti savo pačių gyvenimus ir teisę būti išklausytais. „Bliss“ simbolių sistema gali būti naudojama įvairiomis priemonėmis. Pavyzdžiui, atspausdintus simbolių lentelę ant popierius: žmogus rodymas pirštu reikalingus simbolius gali pranešti informaciją. Šis alternatyviosios komunikacijos būdas leidžia kalbančiajam atsipalaiduoti, suteikia pasitikėjimo savimi ir leidžia suprasti, kad jis gali efektyviai komunikuoti bei kontroliuoti pokalbį savo aplinkoje. Tuo tarpu pašnekovo partneris savo ruožtu turi žiūrėti ir skaityti, versti arba interpretuoti simbolių žinutę. Tradicinės komunikacijos sistemos reikalauja tiek iš vartotojo, tiek iš bendravimo partnerio aktyviai įsitraukti į sąveiką. Bendravimą gali palengvinti plačiai naudojamos modernios technologijos. Žinoma, tradiciniai prietaisai nereiškia, kad jie yra prastesni negu modernios technologijos, tačiau projekto dalyvius sužavėjo galimybė neįgaliesiems naudojantis planšetiniu kompiuteriu bendrauti – žmogus spaudo simbolius, o programėlė įgarsina jo pasirinkimą. Yra sukurta „Bliss“ simbolių mokymo kompiuterinė programa, kuri labai palengvina mokymą(si) ir šią sistemą naudojančio asmens bendravimo galimybes.

Žmonės net ir susidurdami su kalbėjimo sunkumais gali bendrauti įvairiomis alternatyvios komunikacijos priemonėmis. Siekiant ir toliau sėkmingai dalintis darbo patirtimi su kalbos sunkumų turinčiais neįgaliaisiais, Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centras tęs bendradarbiavimą su Vengrija ir Islandija. Nekantriai laukiame susitikimo Vengrijoje!

Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centro inf.