Paskelbtas Renginiai

Lietuvos akordeonistų fiesta Italijoje

Antradienis, 08 October 2019 10:42 Parašė 
K. Korabliovaitė su mokytoju (kairėje) M. Kolesnikov  ir žiuri pirmininku profesoriumi V. Zubickij. K. Korabliovaitė su mokytoju (kairėje) M. Kolesnikov ir žiuri pirmininku profesoriumi V. Zubickij.

Rugsėjo pabaigoje Italijoje, nedideliame kurortiniame miestelyje Lančiano, įvyko 29-tasis tarptautinis akordeonistų konkursas „Premio di Lanciano“, kurį tradiciškai rengia kultūrinė-muzikos asociacija „Amici della Muzika“ Fedelo Feneroli.

Daugelį metų nepakeičiamas konkurso prezidentas ir žiuri pirmininkas yra įžymus akordeonistas, kompozitorius, profesorius Vladimir Zubickij. Per paskutinius metus konkursas išsiplėtė ir jame ėmė dalyvauti pianistai, smuikininkai, vokalistai, chorai, liaudies instrumentai ir orkestrai. Šiais metais konkurse dalyvavo apie trys šimtai konkursantų iš 15 šalių. Lietuvą atstovavo 32 akordeonistai ir pianistai iš įvairių šalies vietų.

Iš karto reikia pažymėti aukštus jaunų lietuvių muzikų pasiekimus. Beveik visose nominacijose, kur dalyvavo jauni lietuvių  atlikėjai,  jie tapo laureatais. 

Išsamiau pristatysime jonavietės Kamilės Korabliovaitės pasirodymą konkurse. Ji pasirodė kategorijoje (L-boy) iki 12-16 metų  nominacijoje varjetė. Ši grupė buvo pati didžiausia (27 konkursantai iš 12 šalių). Kamilė šioje grupėje buvo vienintelė  mergaitė. Be to, pati jauniausia dalyvė grupėje - jai dar nesuėjo 14 metų, o visiems vaikinams  jau buvo apie 16 metų. Suprantama, kad jai buvo labai sudėtingai varžytis su vyresniais akordeonistais. 

Dar būtina Įvertinti skirtumus tarp festivalio-konkurso ir akordeono konkurso: pirmame galima groti bet kokią muziką, laisvą programą. Čia skatinami ir apdovanojami beveik visi jauni muzikantai. Antrame, atliekama sudėtinga privaloma programa, dažnai privaloma atlikti virtuozinius kūrinius, o kai kurių nominacijų, konkursas susideda iš 2-3 turų, taigi konkursas Italijoje yra ypač sudėtingas renginys.

Kamilė Korabliovaitė puikiai atliko virtuozinius kūrinius Jurgen Loutcher „Wetlauf und des Hasen Ende“ (Zuikio persekiojimas ir žūtis), tai sudėtingas, virtuozinis, programinis kūrinys iš dviejų dalių. Pirmoje dalyje reikėjo pademonstruoti žaibišką pirštų miklumą, o antroje reikėjo perteikti siužetą įvairiomis specifinėmis akordeonistų priemonėms: dumpliniu tremolu, glissando, pirštų perkusija, riešo vibrato, riešo glissando. Žiuri pabrėžė Kamilės Korabliovaitės virtuoziškumą atliekant tokius kūrinius.

Deja, senas mokyklinis  akordeonas su pasenusia sistema, su paruoštais  akordais kairėje klaviatūroje neleido Korabliovaitei pilnai atsiskleisti savo muzikinius gabumus ir užimti aukštesnę vietą. 

Nepaisant to, prieš tokius stiprius konkurentus, Kamilė pasirodė  puikiai. Jos atlikimas buvo virtuoziškas ir emocingas (J.Louchter „Wetlauf und des Hasen Ende), muzikalus (J.Tiersen „Amelijos valsas‘‘), išraiškingas (A.Malando „Ole Guapo). Kamilė Korabliovaitė pelnė 80 balų ir įtikinimai užėmė 3-iąją vietą ir tapo konkurso laureate, gavo „Premio di Lančiano“ taurę. 

Sveikiname Kamilę Korabliovaitę garsinant Jonavą ir Lietuvą! Kamilė jau yra dviejų tarptautinių konkursų Dresdene ir Prahoje laureatė. 

Kęstas Aleksandravičius