Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Geriau jau mano įmonė bankrutuos, nei joje dirbs senis...

Trečiadienis, 06 April 2016 03:00 Parašė 

Antraštė skamba žiaurokai, tiesa? Tačiau realybė tokia, kad tikrai nemažai žmonių patiria diskriminaciją būtent dėl amžiaus. Kad ir toks gyvenimiškas pavyzdys. Moteris nuėjo pasiteirauti, kodėl jai vienintelei kolektyve nepadidino atlyginimo. Buvo tiesiai šviesiai atsakyta, kad ir taip turėtų džiaugtis, kad ją dar apskritai čia laiko ir ji turi darbą, nes tokio priešpensinio amžiaus moteriškių niekur kitur nepriimtų...

Šias ir panašias diskriminacijos apraiškas (lyties, religijos, seksualinės orientacijos, negalios, rasės ar tautybės, socialinės padėties ir kt.) jonaviečiai pirmadienį galėjo aptarti ir padiskutuoti su Lygių galimybių kontroliere Agneta Lobačevskyte. Gaila, kad į susitikimą atėjo vos keletas jonaviečių, gausiausiai dalyvavo Savivaldybės specialistai.

A.Lobačevskytė pristatė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2015 m. veiklos ataskaitą. Pasak kontrolierės, tarnyba išsikėlė strateginį tikslą – didinti visuomenės suvokimą lygių galimybių srityje, todėl savivaldybėse norėtų turėti ambasadorius. Jonava – 41-oji savivaldybė, kurioje apsilankė Lygių galimybių kontrolierė.

Pernai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo 265 skundus ir atliko 65 tyrimus kontrolieriaus iniciatyva. Daugiausia – 85 tyrimai – atlikti dėl galimos diskriminacijos lyties pagrindu, 71 tyrimas atliktas dėl galimos diskriminacijos religijos pagrindu, o 48 – dėl galimos diskriminacijos amžiaus pagrindu. Mažiausiai tyrimų – po 4 – atlikta dėl galimos diskriminacijos kalbos ir kilmės pagrindais.

Išaugusį tyrimų skaičių dėl galimos diskriminacijos religijos pagrindu (2014 m. gauti 26 tokie skundai) kontrolierė sieja su gautais 64 skundais iš skirtingų pareiškėjų Sveikatos apsaugos ministerijai nustačius privalomąjį vaikų skiepijimą nuo tymų, raudonukės ir poliomielito. Pareiškėjai nurodė, kad jų vaikai diskriminuojami religijos pagrindu, kadangi daugumoje skiepo sudėčių neva yra abortuotų embrionų ląstelių. Visi pareiškėjai praktikuoja krikščionybę, o oficialus bažnyčios požiūris į abortus yra neigiamas, todėl jie negali leisti, kad jų vaikai būtų skiepijami.

Susitikimo metu kontrolierė patarė, kaip teisingai suformuluoti darbo skelbimą, kad jis nepažeistų įstatymų, pateikė konkrečių pavyzdžių, kokios klaidos gali slypėti komercinėje, politinėje, socialinėje reklamoje, kokie charakteringi skundai tarnyboje gaunami dėl savivaldybių veiklos.

Pasak Lygių galimybių kontrolierės A. Lobačevskytės, darbo praktika, gaunamų skundų analizė, taip pat atlikti įvairūs tyrimai rodo, kad žmonės dažnai neatpažįsta diskriminacijos. Kontrolierės patarimas būtų toks: jei nesate tikras, kad patyrėte diskriminaciją, drąsiai kreipkitės patarimo į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Šios tarnybos specialistai tokių užklausų sulaukia kelis kartus daugiau nei raštiškų skundų. Dar vienas būdas atpažinti diskriminaciją – perskaityti Lietuvos Respublikos lygių galimybių, taip pat Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymus.

Laima SLOVIKIENĖ