Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Rudens šventė Kauno gatvėje: sodiečių dovana Jonavai

Trečiadienis, 25 September 2019 12:52 Parašė 

Baigiantis rugsėjui, Jonavos senamiestyje nušurmuliavo tradicinė derliaus šventė „Po rudens dangumi“, kurią rengia Jonavos kultūros centras ir Savivaldybės Žemės ūkio skyrius. Kaip ir kiekvienais metais, seniūnijų bendruomenės laukė svečių sumaniai įrengtuose kiemeliuose, kur vaišino arbata, čia pat ištroškintais kopūstais su bulvėmis, moliūgų sriuba, kitais skanumynais.

Šventės prasmė

 Rugsėjo 21-ąją Kauno gatvė priminė tarpukario laikotarpiu vykdavusius turgus – prekeiviai siūlė įvairius rūkytos mėsos gaminius, dūmu kvepiančią žuvį, šeimininkių numegztas pirštines, kojines, keramikos dirbinius, įvairių veislių sodinukus, daugelį kitokių gėrybių. Nuo ankstaus ryto čia plušėjo seniūnijų, teigiamai atsiliepusių į kvietimą dalyvauti derliaus šventėje, komandos – statė stalelius, tvoreles, apsaugai nuo lietaus tvirtino pavėsines, rengė lauko krosneles karštam patiekalui pagaminti.

Anot Jonavos kultūros centro direktoriaus Sergejaus Jefimenkos, šio renginio tikslas – pasiekti, kad jis pavirstų seniūnijų Rudens švente. „Jų įsirengti kiemeliai – pagrindinis sueigos akcentas. Čia kunkuliuoja gyvenimas – visur žydi gėlės, matyti lysvėse išaugintos rudens gėrybės, garuoja puoduose verdamos sriubos ar košės. Kiekvienas lankytojas gali ne tik pasigrožėti bendruomenių išradingumu, bet ir pasivaišinti karštais patiekalais, už kuriuos mokėti nereikia. Visi lankytojai gali pasidžiaugti prekybininkų muge ir įsigyti vieną ar kitą rankų darbo gaminį. Prieš kelias dešimtis metų mugės ir turgūs vykdavo prie bažnyčios, todėl, manau, mūsų pasirinkta vieta Rudens šventei yra pati tinkamiausia“, – sakė S. Jefimenka.  

JKC vadovas atkreipė dėmesį, kad ruošiantis renginiui, jos akcentai derinami su rajono Žemės ūkio skyriaus vedėju Jonu Marčiukaičiu ir jo komanda: „Išklausome jų pageidavimus, įsiklausome į pasiūlymus, gauname sąrašus su apdovanojamųjų pavardėmis. Stengiamės vieni kitus papildyti. Didesnių rūpesčių nekyla, nes kultūros centro personalas yra labai pareigingas, aš juo visiškai pasitikiu“, – dalijosi patirtimi JKC direktorius.

Senos tradicijos tąsa

Geranorišku bendradarbiavimu su kultūros centro vadovybe patenkintas ir Žemės ūkio skyriaus vedėjas J. Marčiukaitis. Anot jo, meno kolektyvų paieška būdavęs „tikras galvos skausmas“. Pastaruoju metu tai daro kultūros darbuotojai, o Žemės ūkio skyrius rūpinasi žemdirbių, šventėje dalyvaujančių seniūnijų bei atlikėjų apdovanojimais, kolektyvų nariams ir svečiams parūpina sumuštinių, karštos kavos ar arbatos.

Skyriaus vedėjui norėtųsi, kad Rudens šventėse seniūnijos dalyvautų aktyviau. „Žinoma, prievartos čia nėra. Bet seniūnijose tikrai yra vienas kitas verslus žmogus, galbūt norintis pabūti renginyje, pristatyti savo produkciją, pasidalyti verslo paslaptimis ir panašiai, – dalijosi nuomone pašnekovas. – Kaimo žmogui reikėtų išeiti į viešumą, nes esame gana uždari, apsiribojantys prekybos centrų kultūra – apsiperkame, ir tuo tas viešumas baigiasi. O šios šventės metu žmonėms atsiveria galimybė pajusti „gyvą“ pirkimą, kada tiek pirkėjas, tiek pardavėjas gali pasiderėti, paragauti perkamo produkto. Juk tai mūsų tautos tradicija, besitęsianti nuo senų laikų, kai daugelis skubėdavo šeštadieniais ar sekmadieniais į turgų ne tik ką nors nusipirkti ar parduoti, bet ir pasimatyti su pažįstamais, pasižmonėti, pasišnekučiuoti, pasidalyti naujienomis. Todėl ir ateityje kviečiu seniūnijas palaikyti šią seną tradiciją, aktyviau dalyvauti šventėse, pristatyti verslą, o mes paskatinsime ir seniūnijas, ir koncertuojančius kolektyvus.“

Sveikinimai ir linkėjimai

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, sveikindamas susirinkusiuosius, didžiausią dėmesį skyrė žemdirbiams. „Matau nemažai atvykusių ūkininkų. Pabaigus rudens darbus, matyt, atsirado daugiau laiko pasivaikščioti ne tik po laukus, bet ir po mūsų senamiesčio Kauno gatvę. Ne visiems ūkininkams šie metai buvo geri – alino sausra ir karštis. Linkiu sėkmės ūkininkaujant  ir kitąmet, tegul derlius gerėja. O mes, rajono valdžia, stengsimės padėti pagal turimas galimybes. Žinoma, oro neužsakysime, bet mokesčių srityje situaciją galime arba pagerinti, arba pabloginti. Tikiuosi, kad kitais metais vėl susitiksime šiame Jonavos senamiesčio kampelyje. Puikios nuotaikos šiandien ir geros kloties ateityje“, – linkėjo rajono meras.  

Sveikinimo žodį taręs Lietuvos Respublikos Seimo narys Rimantas Sinkevičius pasidžiaugė vis gražėjančiais Lietuvos kaimais, sodybomis, Jonavos miestu. Tačiau, svečio įsitikinimu, „norint gyventi gražioje aplinkoje, gauti didesnį derlių, reikia daug dirbti, išmanyti ir nepristigti žinių“. Parlamentarą džiugina Šveicarijos, Upninkų, Žeimių, Kulvos, Bukonių seniūnijų glaudus bendradarbiavimas su vietos veiklos grupėmis, nes tai padeda pasiekti puikių rezultatų gražinant ir gerinant gyvenamąją aplinką. „Linkiu džiugios ir prasmingos šventės, ilgo ir saulėto rudens, malonios žiemos, o svarbiausia – geresnio derliaus“, – nuotaikingai kalbėjo Seimo narys.

Paskatinimai geriausiems

Rudens šventėje už gražiausiai ir išradingai puoselėjamą sodybą apdovanoti batėgaliečiai (Kulvos sen.) Regina ir Rimvydas Kukiai. Asmeninėmis dovanomis paskatinti aktyvūs geriausių rezultatų pasiekę ūkininkai: Jonas Chaladauskas (Kulvos sen.), rajono Ūkininkų sąjungos pirmininkas Ričardas Žebrauskas (Šilų sen.) ir Žeimių krašto žemdirbys Justinas Buzas. Jiems įteiktos neperšlampamos ir nuo vėjų apsaugančios striukės.

Krepšeliai su dovanomis nukeliavo į visus Kauno gatvėje išsidėsčiusius seniūnijų bei jose esančių kultūros centrų kiemelius. Paskatinimai įteikti Kulvos, Ruklos, Upninkų, Šilų, Panoterių, Žeimių seniūnijai atstovavusių Juškonių ir Naujasodžio kiemelių šeimininkams.

Patrauklūs kiemeliai

Visi sodiečiai jiems skirtas teritorijas įsirengė itin patraukliai ir įdomiai. Štai upninkiečiai mažuosius jonaviečius kvietė pajodinėti ant arklio, kurių kanopas atstojo ratukai, lankytojus vaišino moliūgų sriuba su pagardais.

Ruklos kolektyvas siūlė, prisėdus ant suolelio, nusifotografuoti prie vietos kultūros centro vaikų saviraiškos būrelio iš popierinių žiedų pagamintos sienelės ar įsiamžinti prie kryželiu išsiuvinėtų nuostabių paveikslų su jų autoriumi Mindaugu Kazlausku. Lankytojus domino bibliotekininko Lino knygos, padarytos iš gamtinių priemonių, atgabentas medsukis ir jo paties išsuktas medus. O kiemelio šeimininkė Vilma Praškevičienė kiekvieną lankytoją kvietė pasišildyti jaukioje arbatinėje.

Kulviškiai, kaip ir visada, gebėjo privilioti lankytojus gardžiais kvapais – garavo naminiais lašinukais pagardinti kopūstai ir karštos bulvės, seilę traukė kitokie gardumynai. Kiekvienas kiemelis buvo savitai patrauklus ir malonus.  

Išskirtinio atėjusiųjų dėmesio sulaukė Pabėgėlių priėmimo centro gyventojai, siūlę paragauti jų nacionalinių patiekalų.

Renginio vedėjas, aukštaitis nuo Zarasų krašto, Antanas Laurinkevičius stebėjosi jonaviečių aktyvumu, nuoširdumu ir netikėtomis idėjomis. Jį itin sužavėjo skrybėlaičių parado (S. Jefimenkos idėja) ir moterų ansamblio „Presto“ (vad. Solveiga Maslauskaitė) derinys, šventę dar labiau priartinęs prie senųjų  Lietuvos tradicijų.

„Man labai patiko koncertas, kuriame pasirodė rajono kapelos ir svečiai, nuotaiką gyvino kultūros centro šokių kolektyvas „Varūna“. Manau, nė vienas neliko abejingas dainininkui Vytautui Šiškauskui. Šventė buvo labai graži“, – įspūdžiais pasidalijo miesto gyventoja Regina.

Irena BŪTĖNAITĖ