Paskelbtas Rajono naujienos

Išoruose – mugė „pirk iš kaimyno!”

Penktadienis, 13 September 2019 10:32 Parašė 
Daiva Marazienė (kairėje) su Nijole Širvinskiene, viena pirmųjų prisijungusia prie akcijos Daiva Marazienė (kairėje) su Nijole Širvinskiene, viena pirmųjų prisijungusia prie akcijos

Išorai nerimsta: renginys veja renginį, o išradingieji bendruomenės „motoriukai“, žiūrėk, vėl kažką naujo sugalvojo. Šįkart – mugę „Pirk iš kaimyno!“. „Alio Jonava“ šiandien kalbina vieną iš aktyviausių išoriečių, mugės sumanytoją – Daivą MARAZIENĘ.

– Aš nepažįstu tokio lietuviško bruožo kaip pavydas ir man nejuokingi anekdotai, kai kalbama apie degantį kaimyno namą ir džiaugimąsi tuo. Be to, esu praktiška moteris. Tiksliai žinau, kuo turtingesni bus kaimynai, tuo bendruomenei geriau. Žmogus gali dalytis, remti, dovanoti tik tada, kai pats turi pakankamai. Todėl pagrindinis mano, kaip Išorų kaimo bendruomenės valdybos narės tikslas, yra skatinti bendruomenės narių verslumą. Esu įsitikinusi, kad Išorų kaimo gyventojai yra labai darbštūs ir gabūs žmonės. Dauguma bendruomenės narių turi įstaigas arba tiesiog gali pasigirti darbščiomis rankomis ir puikiomis idėjomis, – sako ponia Daiva.

Būtent dėl to visai neseniai Išorų kaimo bendruomenė pradėjo iniciatyvą „Perku iš kaimyno“, kurios metu išoriečiai paraginti dalytis informacija su kaimynais apie savo prekes ar paslaugas. Daiva Marazienė sakė žinojusi, kad yra nemažai kaimynų mezgančių, auginančių braškes, bites, galinčių vietiniams pasiūlyti medaus, gėlių, daržovių. „Prašėme trumpai pristatyti savo prekę ar paslaugą ir tokiu būdu daugiau parduoti, taip pat prašėme kaimynų ne tik patiems pirkti jų prekes / paslaugas, bet ir kitiems rekomenduoti“, – būsimos mugės pradžių pradžią prisiminė ponia Daiva.  

Norėdama atsidėkoti žmonėms, patikėjusiais jos idėja bei susipažinti gyvai, sudaryti galimybę pačiupinėti visas grožybes, rugsėjo 7 d. Daiva Marazienė ir suorganizavo mugę „Pirk iš kaimyno!“.

Joje prekiauti užsiregistravo 15 žmonių, bet nors iš jų dalyvavo tik 9, tai šventės nesugadino. Nors, kaip savikritiškai vertina ponia Daiva, laikas buvo parinktas ne itin tinkamas (tuo metu vyko krepšinio varžybos), o mugės vieta – užkampyje (važiuojantys Jonavos link nematė prekiautojų), žmonių atsiliepimai buvo puikūs.

Štai keletas jų.

Laurita Puškova, kuri pati yra organizavusi blusturgį Užusaliuose, sako: „Tai antrasis blusų turgelis-mugė mūsų seniūnijoje, kuri pavyko puikiai. Na ir kas, kad pirkėjų buvo nedaug (vis tas krepšinis), tačiau mugės atmosfera, aplinka, žmonės, prekės, skanumynai buvo puikūs ir, kas svarbiausia, labai labai pigu, ar net ir dovanotini. Tokie renginiai vienija, apjungia įvairias bendruomenes, verčia išlįsti iš namų, bendrauti, dalintis įspūdžiais. Ateityje mes „prigaminsime“ dar ne tokių renginių!“

Aurelijus Veryga: „Labai džiaugiuosi šia idėja, nes iš tiesų dažnai nežinome, ką galime įsigyti iš kaimynų ir tokiu būdu prisidėti prie vietos verslų skatinimo. Tokios mugės yra geras būdas susipažinti, pasikeisti kontaktais, paragauti, pasimatuoti ar tiesiog gerai praleisti laiką. O „blusturgio“ idėjos įgyvendinimas prisideda ir prie atsakingesnės visuomenės formavimo, nes leidžia sumažinti švaistymą, aplinkos taršą ir suteikia galimybę mums jau nebereikalingus daiktus prikelti antram ar net trečiam gyvenimui. Tai skatina atsakingesnį vartojimą ir leidžia taupyti. Todėl tikiuosi, kad Išoruose atsiras graži tradicija, o į tokias muges ar „blusturgius“ ateis ne tik Išorų, bet ir aplinkinių gyvenviečių gyventojai“.

Ala Kontromavičienė: „Norime padėkoti Daivai už iniciatyvą. Mes bendradarbiaujame su „Amway“ kompanija, vykdome veiklą pagal šios kompanijos rinkodaros ir marketingo planą. Mugėje dalyvavome edukacijos tikslu. Mums svarbu, kad žmonės žinotų apie mūsų veiklą, o šis projektas padeda“.

Lauryna Marcinkevičiūtė-Kriščiūnė: „Surengti tokią mugę buvo puiki idėja! Tai – galimybė susipažinti su kaimynais ir gretimų kaimų gyventojais. Smagu matyti įvairia veikla užsiimančius žmones ir nebijančius pristatyti jos viešai. Juk smagu pirkti ir parduoti kaimynui“.

Į „Alio Jonavos“ klausimą, ar tai ir liks vienintele muge, Daiva atsakė:

– Tikrai ne, gavau pamoką, kaip kitą kartą daryti geriau. Ir kitas kartas tikrai bus, tikiu, kad tai taps Išorų kaimo bendruomenės tradicine švente, kur ne tik rinksimės prekiauti, bet ir pabendrauti, aptarti kitas aktualias problemas, siūlyti idėjas kitiems renginiams.

Monika KRISTINAITYTĖ