Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavoje pradedama teikti nemokama asmeninio asistento paslauga neįgaliesiems

Penktadienis, 06 September 2019 08:58 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybė kartu su projekto Nr. 08.4.1-ESFA-V-416-02-0004 „Kompleksinių paslaugų šeimai teikimas Jonavos rajono savivaldybėje“ partneriu Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centru pradeda teikti nemokamą asmeninio asistento paslaugą neįgaliems rajono gyventojams. Asmeninio asistento paslaugos teikimas organizuojamas ir vykdomas vadovaujantis LR socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu „Dėl Asmeninio asistento paslaugų organizavimo ir teikimo bei asmeninio asistento veiklos gairių patvirtinimo“.

Paslauga finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą įgyvendinant priemonę „Kompleksinės paslaugos šeimai“. Paslaugos trukmė – nuo 2019 m. rugsėjo mėnesio iki 2021 m. gegužės mėnesio.

Asmeninio asistento paslaugos tikslas – atsižvelgiant į individualius asmens poreikius, suteikti jam individualią pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje (palydint ir komunikuojant), kuri padėtų jam gyventi bendruomenėje ir integruotis į ją, neleistų izoliuoti jo nuo bendruomenės ir skatintų jo savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime.

Teisę į asmeninio asistento paslaugą turi asmenys ne jaunesni nei 16 m. ir ne vyresni nei šiuo metu galiojantis pensinis amžius, kuriems Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nustatyta tvarka nustatytas neįgalumo lygis arba darbingumo lygis dėl fizinės (judėjimo, regos, klausos, vidaus organų sutrikimai) ir (ar) kompleksinės negalios, kuri visiškai arba vidutiniškai apriboja jų veiklą, dalyvumą (orientuotis, judėti, dirbti bei savarankiškai tvarkyti asmeninį ir socialinį gyvenimą), ir kuriems reikalinga kitų asmenų pagalba.

Asmeninio asistento paslauga – namų ir viešojoje aplinkoje (palydint ir komunikuojant) individualiai asmeniui iki 4 valandų per dieną teikiama pagalba, padedanti įgalinti jo savarankiškumą ir užtikrinanti svarbiausias jo gyvybinės veiklos funkcijas (asmens higiena, mityba, judėjimas ir mobilumas, socialiniai santykiai ir aplinka), atsižvelgiant į paslaugos gavėjo (jo šeimos, tėvų ar globėjų) poreikį.

Paslauga organizuojama, remiantis 4 pagrindiniais žingsniais:      

  •  Dokumentai pateikiami Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centrui:
  • Laisvos formos prašymas gauti asmeninio asistento paslaugas, kuriame turi būti nurodytas asmens, pageidaujančio gauti asmeninio asistento paslaugas, vardas ir pavardė, gimimo data, gyvenamosios vietos adresas, telefono ryšio numeris ir (ar) elektroninio pašto adresas, asmens, kuriam gali būti teikiama informacija apie priimtus sprendimus dėl asmeninio asistento paslaugų skyrimo, sustabdymo, atnaujinimo, nutraukimo ar asmeninio asistento paslaugų teikėjo keitimo, vardas ir pavardė, gyvenamosios vietos adresas ir (ar) elektroninio pašto adresas, ar telefono ryšio numeris;
  • Asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas;
  • NDNT išduota Neįgalumo lygio pažyma ar Darbingumo lygio pažyma;
  • Dokumentai ir (ar) kitą informacija, pagrindžiantys prioriteto suteikimą.

Prioritetas teikiamas asmenims, siekiantiems gauti asmeninio asistento paslaugas, kurie lanko švietimo įstaigą, dirba arba ieško darbo, nebegyvena stacionarios socialinės globos įstaigoje ir gaudami paslaugas bendruomenėje gyvena savarankiškai, laukia eilėje gauti socialines paslaugas įstaigoje (prioritetas teikiamas laukiantiesiems eilėje gauti stacionarios socialinės globos paslaugas).

Negalią turintis asmuo turės užpildyti projekto dalyvio anketą gaunant pirmąją paslaugą ir pasirašyti, kad gavo paslaugą kiekvieną paslaugos teikimo dieną.

Daugiau informacijos tel. (8 349) 60012 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

1 23