Paskelbtas Rajono naujienos

„Rudens mozaika“ – geranoriško bendradarbiavimo ir santarvės šventė

Antradienis, 03 September 2019 10:58 Parašė 

Paskutinę rugpjūčio dieną išlydėdama vasarą, Šveicarijos bendruomenė surengė tradicija tapusią šventę „Rudens mozaika“. Į dvyliktą kartą organizuojamą renginį atvyko nemažai garbių svečių, meno mėgėjų kolektyvų, susirinkusiuosius nuoširdžiu bendravimu ir dainomis linksmino operos solistas Liudas Mikalauskas, o penkios kaimo bendruomenės demonstravo išradingumą cepelinų virimo čempionate.

Malonumai vaikams

Nuo ankstyvo ryto gyvenvietėje triūsė seniūnijos komunalinio ūkio brigada: statė sceną, rengė kulinarijai skirtas vietas – montavo puodus, tvirtino iš vytelių nupintas tvoreles, rūpinosi kitais šventei būtinais reikalais. Vietos kultūros centro fojė būriavosi IX tarptautinio braziliškų šaškių turnyro dalyviai, pulkeliai žmonių, norinčių pamatyti eksponatus, suko į tautodailės centrą „Šveicarija“, o jo prieigose Rasa Kulytė-Libienė su jaunaisiais smalsuoliais pylimo būdu liejo žvakes, mokė išklojėtą liną paversti pluoštu.

Netrūko užsiėmimų ir patiems mažiausiems piliečiams – vaikai stengėsi kuo geriau pasirodyti paspirtukų ir dviratukų slalomo varžybose, pūsti burbulus, jaunimas gainiojo kamuolį ir stengėsi jį įmušti į čia pat pastatytus futbolo vartus. O patys mažiausieji, tėvelių prižiūrimi, šokinėjo ant batuto.

„Arbatos stotelėje“ Šveicarijos progimnazijos ikimokyklinio skyriaus „Voveraitė“ moterys kvietė paragauti įvairių žolelių arbatos, menininkai viliojo savo pagamintais rankdarbiais ar gardžiai kvepiančiais konditerijos gaminiais.

Visi kartu

Po pietų, skambant liaudiškos kapelos „Varpena“ muzikai, darbą  pradėjo Šveicarijos muitinė, kurios pareigūnai atidžiai tikrino, kad į renginį nepatektų apsišaukėlis ar piktų kėslų turintis prašalaitis. Kruopščią patikrą turėjo praeiti ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Rimantas Sinkevičius, ir rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius su kitais administracijos darbuotojais, ir net vienas šventės organizatorių – seniūnas Algirdas Paplonskis.

Šveicarijos bendruomenės pirmininkas J. Jokimas, pabrėždamas didėjantį gyventojų skaičių, Šveicarijos seniūniją įvardijo „prieaugio seniūnija“. Anot jo, labai svarbu, kad žmonės turėtų geras sąlygas čia gyventi. „Stengiamės išsaugoti Šveicarijos mokyklą, kuriai suteiktas progimnazijos statusas, vaikų lopšelis-darželis „Voveraitė“ prijungtas prie minėtos mokymo įstaigos. Remontuojamas vietos kultūros centras. Viliamės, kad europinių lėšų dėka sukursime bendruomeninį verslą, kuris nelengvai skinasi kelią visoje Lietuvoje. Sieksime, kad kultūros centro patalpos nebūtų tuščios, bet jose būtų teikiamos socialinės ar kultūrinės paslaugos. Kaip mums seksis tai įgyvendinti, pamatysime ateityje“, – planais dalijosi bendruomenės pirmininkas, pasidžiaugdamas atnaujinta koplyčia, kurioje du kartus per mėnesį dekanas Virginijus Birjotas atvyksta aukoti šv. Mišių.

Pasak J. Jokimo, „Rudens mozaika“ – tai šventė ne tik vietos gyventojams, bet ir visiems Jonavos krašto žmonėms. „Dirbame visi kartu – seniūnija, kultūros centras ir bendruomenė. Nieko negalėčiau išskirti. Dėkui verslininkams, suprantantiems šventės esmę – reikia ir padėkoti, ir pagerbti, ir pašvęsti. Mūsų pagalbininkais laikome rajono Savivaldybę, jos merą bei vicemerą. Ačiū Jonavos kultūros centrui už įvairią pagalbą, mūsų kultūros darbuotojoms Danutei Jurgickienei, Daliai Toločkienei už meninę programą. Esame dėkingi seniūnui Algirdui Paplonskiui ir jo komandai“, – dalijosi patirtimi J. Jokimas.

Auganti seniūnija

Seniūno A. Paplonskio teigimu, šiemet seniūniją papildė apie 100 žmonių. Tai lemia gerėjanti infrastruktūra, asfaltuojami keliai, gražėjanti ir puoselėjama centrinės gyvenvietės aplinka. „Noriu pasakyti, kad šventę kuria patys žmonės. Kai iniciatoriai iš kultūros centro veržiasi pirmyn, iškeldami naujas idėjas, tai ir mes negalime jiems atsakyti – privalome padėti ir neatsilikti, – kalbėjo A. Paplonskis. – Džiaugiuosi mūsų garbės piliečio profesoriaus Jono Butkevičiaus iniciatyva įrengti du ąžuolinius suolus netoli praėjusiais metais iškilusio paminklo Šveicarijos krašto savanoriams. Naujus statinius finansavo verslininkas Evaldas Tara. Už jo gerumą Aukščiausiasis apdovanojo šį jauną žmogų Teleloto dovanomis – per vieną mėnesį jis laimėjo du naujus automobilius. Ačiū visiems, prisidėjusiems organizuojant šventę, dėkui atėjusiems gyventojams. Tikiuosi, ši „Rudens mozaika“ paliks gerų įspūdžių.“

Sektinas pavyzdys

Šventėje dalyvavęs Lietuvos Respublikos Seimo narys Rimantas Sinkevičius gyrė Šveicarijos bendruomenę už jos išmintingumą, gebėjimą „apjungti daug protų ir rasti bendrą kalbą su Savivaldybe“. „Seniūnas ir bendruomenės pirmininkas drauge siekia, kad Šveicarija gražėtų, kad seniūnijoje būtų geriau ir patogiau gyventi. Tai sektinas pavyzdys – tokių Lietuvoje nedaug. Bendruomeniškumas įgauna vis didesnę svarbą priimant ir valstybės tam tikrus sprendimus, – sakė parlamentaras, padovanodamas abiem vyrams eglės sodinuką. – Puoselėkite šį medelį. Tegul jis primena, kad tik bendros bendruomenės ir seniūnijos pastangos visada duoda gražių vaisių.“

Panašiai kalbėjo ir rajono meras M. Sinkevičius. „Šveicarija – seniūnija, kurioje galvojama ne apie mokyklos uždarymą, bet jos renovaciją, kuri šiuo metu ir vyksta. Malonu kalbėti apie gyventojų skaičiaus didėjimą, namų statybą. Malonu matyti seniūnijos ir bendruomenės sinchronišką veiklą ir santarvę“, – mintijo meras. 

Dovana Baltijos keliui

Aktyvus bendruomenės bendramintis prof. J. Butkevičius, vasarojantis savo tėvų sodyboje Dumsiškių kaime, pasidalijo mintimis apie suolų, skirtų Baltijos kelio 30-mečiui, pastatymo idėją. Ant vieno suolo matyti vytis ir Gedimino stulpai bei užrašas „Aš myliu Lietuvą“. Ant kito suolo išraižyti abu Šveicarijos herbai (patvirtintas Prezidentės ir bendruomenės). „Realizuoti idėją padėjo skulptorius Viktoras Žentelis, kurio diplominio darbo vadovas buvo profesorius Konstantinas Bogdanas. Dėkui verslininkui Evaldui Tarai ir jo seseriai, finansavusiems suolų įrengimą Šveicarijoje. Aukščiausiasis jiems atlygino už gerumą. Darykime gerus darbus ir būkime vieningi, kokie buvome prieš 30-imt metų Baltijos kelyje“, – linkėjo prof. J. Butkevičius.

Šventės metu pagerbti penki seniūnaičiai, su rajono Policijos komisariatu pasirašyta Saugios kaimynystės sutartis, už aktyvią veiklą paskatinta daug vietos gyventojų ir svečių.

Cepelinų virimo čempionatas

Daugelis žmonių, susižavėję didžiulio cepelino imitacija, traukė į „stovyklavietę“, kur triūsė penkių rajono bendruomenių šeimininkės. Cepelinų virimo čempionatas – Šveicarijos kultūros centro vadovės Danutės Jurgickienės idėja.  „Keliolika metų visus vaišindavome bendruomenės pirmininko Juozo Jokimo žuviene – o šiemet sugalvojome virti cepelinus. Bendruomenių pritarimas mūsų kvietimui rodo draugiškumą ir geranorišką bendradarbiavimą“, – samprotavo D. Jurgickienė.

Čia pat, po atviru dangumi, gaminti cepelinus pasiryžo Karolinos Petrenčiuk-Naujokienės vadovaujama Kulvos komanda, Ingos Simovičienės brigada iš Barupės, liepiškės su Neringa Kukariniene priešakyje, Bukonių krašto šeimininkės, (pirmininkė Dalia Autukienė) ir vienintelio vyro – Valdo Bagdono vadovaujama Vyšnialaukio bendruomenė. Šventės metu pagaminta daugiau kaip 300 vienetų šio skanėsto. Pralaimėjusiųjų nebuvo – visų patiekalus komisija ir lankytojai įvertino puikiai, o komandos pelnė apdovanojimus.

O scenoje įvairūs meno mėgėjų kolektyvai keitė vieni kitus. Aplodismentais žiūrovai pasitiko operos solistą L. Mikalauską, po kurio koncerto Šveicarijos padangę nušvietė spalvingi fejerverkai.

Irena BŪTĖNAITĖ