Paskelbtas Miesto naujienos

Į pasaulio talentingiausiųjų dešimtuką patekęs Karolis Lukoševičius: „rudenį pasitinku su gera nuotaika“

Penktadienis, 30 August 2019 08:33 Parašė 

„Alio Jonava“ jau rašė apie akordeonistą Karolį LUKOŠEVIČIŲ, kuris praėjusiame Pasaulio akordeonistų „Coupe Mondiale“ konkurse, vykusiame Kaune, pateko į geriausiųjų pasaulyje dvidešimtuką: užėmė šešioliktąją vietą.

Šiandien kalbiname mūsų talentingą jonavietį, ką tik grįžusį iš Pasaulio taurės (Coupe Mondiale) konkurso, vykusio Kinijoje, Šendženo mieste, ir sveikiname patekusį į talentingiausiųjų pasaulyje dešimtuką!   

– Karoli, papasakok apie pasirengimą konkursui, kiek laiko skyrei repeticijoms, kokius kūrinius tobulinai?

– Pasiruošimas konkursui buvo išties sudėtingas, programa sunki ir ilga, teko vien savarankiškai groti po 3-5valandas, tai pat dažnai važinėdavau į Kauną dirbti su savo mokytoja arba su profesoriumi iš VDU Muzikos akademijos. Kadangi konkurse labai griežtai žiūrima į kūrinių kokybę, teko visus kūrinius tobulinti kiek tik galėjau.  

Vienas dalykas – pasaulinis konkursas Lietuvoje, kitas – tolimojoje Kinijoje. Kokie skirtumai, kokie privalumai?

– Vienas privalumas, kai konkursas vyko Lietuvoje ir kad galėjau pasirepetuoti konkurso vietoje – salėje. Aišku, didžiulis privalumas ir tas, kad nebuvo kitos laiko zonos. Kinijoje laikas yra 5 valandos į priekį palyginti su Lietuva. Tad jei gročiau pirmasis, Lietuvos laiku turėčiau groti apie pusę trijų nakties. Aišku, pasisekė, kad nereikėjo... (šypsosi). Be to, nelengva groti, kai nežinai, kokia salės akustika. Teko adaptuotis vietoje, ką, manau, padariau gerai.

– Apie patį konkursą: kiek ir kokių konkurentų turėjai? Pasidalyk savo įspūdžiais.

– Mano kategorijoje buvo 28 dalyviai, konkurentai tikrai labai stiprūs, ypač iš Rusijos, Serbijos, Švedijos, Kinijos, Lenkijos ir dar daug kitų šalių. Mano nuomone, visi pasirodėme puikiai, kadangi netgi taškų skirtumas buvo labai mažas.

– Net neklausiu, kaip sekėsi: dešimtoji vieta pasaulyje, belieka „kilti“ iki prizinės. Kokių šalių atstovus palikai „už savęs“?

Kadangi konkursas vyko Kinijoje, dalyvavo labai daug iš Kinijos, dauguma turėjo mažai konkursinės patirties, tačiau yra labai smagu, kad žmonės pasinaudojo proga ir sudalyvavo, patobulėjo bei įgavo didžiulės patirties.

– Kas tau pagelbėjo nuvykti į Kiniją, kam norėtum padėkoti?

Norėčiau labai padėkoti Kauno Juozo Gruodžio konservatorijai, kadangi mokykla parėmė mane finansiškai, be paramos nebūčiau galėjęs net pagalvoti apie šį konkursą. Taipogi ačiū profesoriui Kaziui Stonkui iš Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijos katedros. Ir, aišku, savo mokytojai Gražinai Lukošienei bei Laimonui Salijui, kurie padėjo ruoštis šiam konkursui.

– Laurai laurais, ant jų, jei nori tobulėti, užmigti nevalia. Kokie tavo artimiausi planai? Su kokiomis mintimis pasitinki artėjantį rudenį?

– Kol kas dabar rudenį dalyvauti konkursuose nežadu, kadangi pradėsiu ruošti naują programą dvyliktos klasės baigiamiesiems, taipogi konkursams, kurie vyks kitų metų žiemą / pavasarį. O rudenį pasitinku su motyvacija ir gera nuotaika.

– Sėkmės ir – ačiū už pokalbį.

Kalbino Monika KRISTINAITYTĖ