Paskelbtas Miesto naujienos

Malonus sujudimas mokyklos reikmenų prekyvietėse

Antradienis, 27 August 2019 13:49 Parašė 

Jonavos miesto gatvėse kasdien daugėja moksleivių, kurie vasaros atostogas leido pas senelius, džiaugėsi stovyklomis ar su tėveliais keliavo po svečias šalis. Tai rodo, kad netrukus prasidės nauji mokslo metai. Vis daugiau suaugusiųjų ir jaunų žmonių atveria knygynų bei kitų mokyklinėmis prekėmis prekiaujančių įmonių duris. Apie mokymuisi būtinų reikmenų pasiūlą kalbamės su kelių parduotuvių vadovais ir moksleivių tėvais.

Baugina kainos

 Gatvėje sutikta ir pakalbinta Vaiva, savo sūnelį leisianti į pradinę mokyklą, prisipažino esanti labai pasimetusi. Pasak jaunos mamos, ją liūdina aukštos kainos. „O juk reikia visko – ir pieštukų, ir piešimo popieriaus, ir flomasterių, ir visokių sąsiuvinių, rašiklių. Negalėčiau sakyti, kad jie labai brangūs, bet mūsų šeimai viską supirkti nelengva. Tačiau nieko pakeisti negalime – vaikas privalo turėti tai, kas reikalinga“, – kukliai kalbėjo moteris.

Panašiai pasisakė ir Virginija, kurios sūnus lankys septintą klastę. „Žinoma, kainos aukštos, bet nepirkti negali – maišto nepaskelbsi. Vis tiek visko reikės. Tai ir dairomės po visas prekyvietes – gal kur kokias akcijas pamatysime? Vis vienu kitu euru pigiau. Mes nesistengiame įsigyti pačias brangiausias priemones – neturime tokios galimybės. Bet ir tos, kurias perkame, pareikalauja nemenkos sumos.  Labiausiai baugina pratybos – nežinau, kas nustato jų kainas, bet kiekvienais metais kažkiek pabrangsta. Gal Švietimo ir mokslo ministerija galėtų mokykloms nupirkti jas? Tai labai palengvintų mūsų gyvenimą“, – samprotavo netoli knygyno pakalbinta jonavietė.

Papildytas krepšelis

Uždarosios akcinės bendrovės „Jonavos knyga“ direktorė Danutė Čepienė pabrėžė, kad knygynas mokslo metams ruošiasi ne vasarą, o gerokai anksčiau. Anot pašnekovės, kasmet ieškoma naujų prekių, kurių kainos neišgąsdintų pirkėjų. „Mes aprūpiname socialiai remtinas šeimas, kurioms šiemet skiriama 76 eurų suma vienam vaikui mokyklinėms priemonėms įsigyti. Džiaugiamės ne tik skirta didesne suma, bet ir platesniu šio krepšelio asortimentu“, – dalijosi šių metų naujienomis bendrovės direktorė.

Be sąsiuvinių ir kitų pamokose reikalingų priemonių, šiemet krepšelis papildytas  USB laikmena, šokių bateliais (čaškėmis), sportiniais kostiumais, sportine avalyne.

Pasak pašnekovės, siekiant patrauklios pasiūlos, bendrovė tam ruošiasi iš anksto, ieškodama tinkamų tiekėjų. D. Čepienės nuomone, už 76 eurus, kurie skiriami socialiai remtinoms šeimoms, knygyne galima įsigyti viską, ko prireiks mokykloje.

Prekių sąrašai

D. Čepienė pagiria tėvelius, kurie į knygyną ateina tiksliai žinodami, ko jiems reikia. „Džiugu matyti tėvelius, turinčius mokytojų išduotus arba pačių sužymėtus reikalingų prekių sąrašus. Tai palengvina darbą ir mūsų darbuotojams, ir sutrumpina eilutes prie kasos. O svarbiausia – klientai nusiperka tai, ko jiems reikia. Iš tikrųjų labai lengva ir gera bendrauti su tokiais pirkėjais“, – sakė D. Čepienė.

Nemažai problemų kyla dėl pratybų pirkimo. Tačiau salėje dirbančios patyrusios darbuotojos mielai padeda jas išsirinkti. „Būna atvejų, kai nei tėveliai, nei norintys anūkėlius palepinti seneliai nežino, kokios tos pratybos reikalingos mokiniui. Malonu, kai pirkėjas atsineša mobiliojo telefono aparatu nufotografuotus pratybų viršelius“, – pasidžiaugė knygyno direktorė.

Pastaraisiais metais moksleiviams vadovėlių pirkti nebereikia, nes jais aprūpina mokyklos. Tačiau, mokslo metams pasibaigus, kiekvienas mokinys privalo grąžinti juos mokymo įstaigai. „Pasitaiko atvejų, kai tas vadovėlis kažkur pasimeta, ir mokinys nebeturi ką grąžinti. Tai kreipiasi į mus, ieškodamas reikiamos knygos. Nedelsdami užsakome tą ar kelis vadovėlius, kad moksleivis galėtų padarytą mokyklai žalą kompensuoti. Vadovėliai nėra pigūs, manau, tai turėtų drausminti mokinius ir įspėti juos būti atsakingesnius“, – sakė knygyno direktorė.   

Mažėja moksleivių

 „Jonavos knygos“ iniciatyva stengiamasi išplėsti sąsiuvinių asortimentą, pasižymintį nauju dizainu. D. Čepienės manymu, negali būti kelerius metus toks pat viršelis.  „Manau, mūsų požiūris teisingas. Nestokojame pasiūlyti patrauklių ir patogių užrašų vyresniųjų kasių moksleiviams ir studentams. Mūsų lentynose yra nemažai prekių, pritaikytų priešmokyklinio ugdymo mokiniams. Tėveliai perka savo mažyliams knygeles, kurios moko vaikus nuo mažens susipažinti su spalvomis, įrankiais, automobiliais, ugdo pomėgius ir taip toliau. Turime žirklių, kitokių reikmenų, pritaikytų kairiarankiams“, – pasakojo D. Čepienė.

Direktorės teigimu, klientų srautas kiekvieną dieną didėja. Bet jis dar pagausės, kai prasidės mokslo metai. Mat po kiekvienos pirmos dalyko pamokos mokiniai sužino, kokios konkrečiai pratybos jiems bus reikalingos. „Toks pagausėjimas  tęsiasi iki antros rugsėjo pusės. Pasitaiko atvejų, kai neturime kažkokios prekės, tarkime, pratybų. Nerimauti neverta – jas užsakysime, ir klientas per kelias dienas reikiamą prekę turės“, – aiškino direktorė.

Jos pastebėjimu, mažėja moksleivių skaičius – norėtųsi, kad jų būtų daugiau. „Mes stengiamės, kad knygynas būtų patrauklus, ieškome naujų leidyklų, su kuriomis dar nebuvome bendravę, kasmet plečiame prekių asortimentą. Mūsų tikslas – patenkinti kiekvieno pirkėjo pageidavimus“, – mintimis dalijosi pašnekovė.  

Dėmesys kokybei

Artėjant rugsėjui,  lankytojų padaugėja mokyklinėmis priemonėmis prekiaujančiame „Mube“. Pasak įmonės direktoriaus Antano Benaičio, čia pirkėjų netrūksta visus metus. „Iki rugpjūčio antros pusės dirbame, kaip vadinu, vasaros režimu, iki rugsėjo pirmosios jaučiamas pakilimas, o maždaug iki spalio pradžios būna pats darbymetis“, – optimistiškai sakė direktorius.

Jo teigimu, į „Mubą“ užsukęs pirkėjas nenusivils – ras visas jam reikiamas mokyklines priemones. Akį traukia gausus kuprinių pasirinkimas. „Mes esame vieninteliai visoje Lietuvoje, siūlantys labai kokybiškas amerikiečių kokybės kuprines. Jos yra ergonomiškos, lengvos, paminkštintos, turinčios daug kitokių privalumų. Paklausa tikrai džiugina – žmogus nori turėti kokybišką gaminį. Mes siūlome tai, kas pirkėjams patrauklu ir kas atitinka mūsų įmonės koncepciją. Taigi kainų neakcentuojame, bet vertiname gaminio kokybę“, – patikino direktorius.

Prekybos salėje labai daug įvairių liniuočių, sąsiuvinių, flomasterių, nebrangių aplankalų, kitokių mokyklinių prekių. Šalia mokyklos reikmenų, siūloma gertuvių, indelių, dėžučių priešpiečiams. Šios prekės pasitarnaus mokiniams, kurie nesinaudoja mokyklos valgyklos paslaugomis, bet pietums nešasi savo užkandžius. Didelę paklausą turi ir šaltkrepšiai, kelioninės lėkštės, pasitarnaujantys išvykų metu.

Pakilus į antrame aukšte įsikūrusį „Pegaso“ knygyną, galima rasti visus „Šviesos“ leidykloje išleistus pratybų sąsiuvinius. Direktorius pastebi, kad pastaraisiais metais jie truputį pabrango, tačiau pirkėjų netrūksta, nes parduotuvė šioms prekėms gali pritaikyti tam tikrų nuolaidų.        

„Pas mus ne tik prieš rugsėjį, bet ir visus metus rasite platų prekių asortimentą. Visiems primenu, kad neprisipirktų iš anksto prekių, kurias vėliau teks išmesti, – patarė – A. Benaitis. – Nereikia to vajaus – atėjęs į „Mubą“, žmogus visais metų laikais ras tas pačias prekes. Tai kam skubėti?“

O tas, kuris neturi laiko apsilankyti parduotuvėje, prekes gali užsakyti ir internetu www.mubas.lt, prekių pristatymas atsieis tik 2,90 Eur. Beje, „Mubas“ veikia ne tik Jonavoje, bet ir Kaune bei Ukmergėje.

Naujiena pradinukams

Įmonės savininkė Judita Vainilavičienė akcentavo, kad į praeitį nuėjo tie laikai, kai prieš rugsėjį susidarydavo ilgos eilės, o moksleiviai pirkdavo po 40–50 sąsiuvinių.

„Kasmet gauname vis naujesnio, patrauklesnio dizaino sąsiuvinių, rašiklių, kitokių prekių. Štai šiais metais turime naujus ergonomiškus, kapsulinius rašiklius pradinukams. Tai tikrai reikalinga ir paklausi prekė, kurios iki šiol neturėjome. Mūsų parduotuvėje visus metus visko yra, tai kaupti tikrai nebereikia – galima ateiti bet kada ir nusipirkti“, – teigė įmonės savininkė.

Čia prieš rugsėjį pirkėjų taip pat padaugėja, bet J. Vainilavičienė pabrėžė, kad eilių nebūna, darbuotojos suspėja visus aptarnauti. Šiuo metu moksleivius labiausiai domina sąsiuviniai, rašikliai, žirklės, kiti mokykliniai reikmenys. „Pirkėjai darosi vis sąmoningesni – neplūsta būriais, bet pirmiausia apsižvalgo, nusiperka po vieną kitą mokslui reikalingą prekę. Galbūt žmonės ieško akcijų kitose prekyvietėse. Bet klientų tikrai pakanka“, – mintijo J. Vainilavičienė.

Irena BŪTĖNAITĖ