Paskelbtas Aktualijos

Trijose Baltijos šalyse minimas 30-tas „Baltijos Kelio“ jubiliejus

Penktadienis, 23 August 2019 11:00 Parašė 

1989 m. rugpjūčio 23 d. daugiau nei 2 milijonai laisvės ištroškusių trijų Baltijos šalių gyventojų padarė tai kas nebuvo pakartota pasaulio istorijoje nei iki tada, nei po to. Tai buvo didžiausias protesto renginys per visa Tarybų Sąjungos istoriją, o taip pat įvykis patekęs į Gineso rekordų knygą. Baltijos Kelias taip pat yra viena iš trijų UNESCO „pasaulio atminčių“, kurias Lietuva įnešė į pasaulio istoriją (kitos dvi - Liublino Unijos dokumentas ir Radvilos Našlaitėlio laiškai).

Rugpjūčio 23 dieną Lietuvoje vyks daugybė „Baltijos kelio“ minėjimo renginių. 

Ryte nuo Vilniaus Katedros startuos Jeep Club Lithuania koordinuojamas automobilių žygis iš Vilniaus į Taliną „Baltijos Kelias 30“. Jam buvo sutelktos milžiniškos Lietuvos automobilių klubų pajėgos. Žygyje dalyvaus per 4 000 ekipažų. Toks pat žygis startuos ir iš Talino, kurio dalyviai vakare pasieks Lietuvą. Tuo pat metu, iš Vilniaus startuos 30 bėgikų.

Vakare nuo Katedros istoriniu Baltijos Kelio maršrutu nusidrieks susikibusių rankomis žmonių grandinė. Planuojama, kad renginyje dalyvaus daugiau nei 10 000 žmonių. Žmonių grandinė tęsis nuo Katedros iki Vilniaus miesto ženklo Ukmergės plente. 

„Baltijos kelio“ renginiai vyksta ir Širvintose, Ukmergėje, Panevėžyje bei kituose miestuose.

Jonaviečiai penktadienį 16 val. susitiks prie Jonavos kryžiaus automagistralėje Vilnius-Panevėžys (A2, 91,1 km), kur galės prisiminti prieš 30 metų patirtas laisvės akimirkas.Nuo 20.30 val. Sąjūdžio aikštėje vyks pokalbis su istoriku Laurynu Krisčiūnu tema „Baltijos kelio istorinė reikšmė“. Prisiminimais dalinsis Vygaudas Juknelis. Degsime „Šviesos laužą“. Sustoję į gyvą grandinę giedosime Lietuvos himną. Vakarą vainikuos kino filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūra.

„Alio Jonava“ inf.