Paskelbtas Rajono naujienos

Vyšnialaukio stebuklas – iniciatyvūs ir darbštūs žmonės

Antradienis, 13 August 2019 10:34 Parašė 

Rugpjūčio 10-ąją Vyšnialaukio kaime (Upninkų sen.) surengta vietos bendruomenės, kuriai vadovauja Valdas Bagdonas, šventė „Vyšnialaukio vasaros garsai“ labiau priminė padėkos dieną ar muzikos festivalį. Renginyje dalyvavo daug liaudiškų kapelų, poezijos žodžio puoselėtojų, svečių iš kitų rajonų, Savivaldybės atstovų, po atviru dangumi vyko edukaciniai užsiėmimai, rankdarbių parodėlės, daug kitokių įdomybių.

Drąsus sumanymas

Vyšnialaukio kaimo, priklausančio Keižionių seniūnaitijai, bendruomenė įsikūrė daugiau kaip prieš dešimtmetį. Sumanymo iniciatoriai V. Bagdonas ir Gražina Grigaravičienė neslepia, kad tai buvęs drąsus žingsnis. Mat ši atoki vietovė – tik nedidelis, miško apsuptas lopinėlis, glaudžiantis vos kelias sodybas, kurias geriau žino čia užklystantys grybautojai nei Jonavos krašto žmonės.

Anot G. Grigaravičienės, labai norėjosi, kad kaimas paskleistų žinią apie kiemų šeimininkus ir taptų patraukliu kampeliu. Susibūrus bendruomenei, kurį laiką buvo apsiribota planais ir naujų idėjų aptarimais, kol pagaliau jie virto realybe – bendruomenės renginiai pradėjo garsinti Vyšnialaukio vardą. Augantį susidomėjimą šventėmis paliudija ir vis gausesnis jose dalyvaujančių žmonių skaičius – į neseniai surengtą sueigą susirinko apie pusantro šimto gyventojų iš Upninkų krašto, Jonavos ir kitų rajonų.

Atgijęs kaimas

Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, kreipdamasis į susirinkusiuosius, akcentavo dviejų rūšių stebuklus: vieni sužavi, bet staiga dingsta, o kiti tęsiasi ilgai.

„Vyšnialaukis – vienas iš pastarųjų stebuklų. Lietuvoje išnyko daug kaimų todėl, kad nebuvo kas juos gaivina. O Vyšnialaukis ne tik nenyksta, bet ir garsėja savo įdomiais renginiais. Ši erdvė neatsirado iš niekur – savo darbais, finansinėmis lėšomis ją išpuoselėjo vietos bendruomenė, – kalbėjo E. Sabutis. – Tai, ką jūs darote, yra didelis ir puikus stebuklas. Linkiu jį išsaugoti, kad netaptų fejerverkų įspūdžiu – sužavėjo ir užsimiršo. Tikiu, kad šitie aktyvūs ir veiklūs žmonės, jų draugai ir toliau gražins bei garsins šį nuostabų, nors ir atokiai įsikūrusį kampelį. Kasmet kurkite ir puoselėkite šitą stebuklą. Ačiū jums už tai.“    

Vicemero išsakytoms mintims pritarė kelių knygų autorius, Jonavos krašto kultūros ir istorijos metraščio „Taurosta“ redaktorius Vytautas Venckūnas. „Ši nesoti žemė atgaivino bendruomenę, atgimusią po ilgo tylos laiko. Ji nebūtų atgimusi, jei ne jūsų širdys ir noras sugrįžti į savo gimtą lizdą, kuriame, kaip rodo ši diena, telpate ne tik jūs patys, ne tik trobos ir graži gamta, bet ir visa Jonava. Malonu, kad supratote, jog gimtasis lizdas – tai jėgų šaltinis. Ačiū už tai, kad esate, viliuosi, jog būsite daug metų, net ir tada, kai mūsų šiame pasaulyje nebeliks“, – kalbėjo V. Venckūnas, keliems šio krašto gyventojams įteikdamas po naują savo knygą  „Jonavos krašto karžygiai“.

Bendruomenių bičiulystė

Upninkų seniūnė Lolita Nekrošienė, pasipuošusi tautiniais drabužiais, prisipažino šventėje dalyvaujanti  kaip Vyšnialaukio bendruomenės narė, tačiau neatsiribojo nuo savo tiesioginių pareigų – pasidžiaugė nuoširdžiu bendradarbiavimu su devyniais seniūnaičiais ir pakvietė juos į sceną. „Šie pagalbininkai – tai tarpinė grandis tarp seniūno ir gyventojų, perduodantys žinias apie jų gyvenamosiose teritorijose kilusias problemas. Džiaugiuosi šiais žmonėmis ir jiems dėkoju“, – mintijo seniūnė.

Seniūnaičiai pabrėžė, kad Vyšnialaukio bendruomenė kaimą prikėlė antram gyvenimui, nors čia ir nėra pastoviai gyvenančių žmonių. Ši vieta ne vienam yra antri namai. „Dovanojame lininę staltiesę, tegul ja uždengtas stalas kvies dar nuoširdesniam bendravimui. Generuokite idėjas prie stalo – tegul jos virsta žodžiais, o žodžiai – darbais. O Gražinos ir Valdo širdyse tegul negęsta tos ugnelės, kurios suteikė jėgų įveikti pasitaikiusius sunkumus“, – linkėjo seniūnaičių atstovė.

Upninkų seniūnijoje veikia tik dvi – Upninkų ir Vyšnialaukio bendruomenės, džiuginančios veiklumu ir šiltu bendravimu. Anot seniūnės, pagarbos ir gerų žodžių nusipelno  Upninkų bendruomenės pirmininkas Valerijonas Šemeta. „Mus sieja bičiuliški ryšiai – Valerijonas visada pataria, padeda, atsiliepia į kiekvieną mūsų kreipimąsi. Esame labai dėkingi jam“, – pridūrė G. Grigaravičienė.

V. Šemeta, sveikindamas Vyšnialaukio bendruomenę, stebėjosi tokia susirinkusiųjų gausa. „Džiaugiuosi, kad kaimas atgimė. Mes ir ateityje pagal galimybes paremsime jūsų renginius. Štai viena mūsų padovanota vyšnia jau žaliuoja, o atėjus medelių sodinimo laikui, padovanosime dar vieną šio vaismedžio sodinuką. Tegul Vyšnialaukis kvepia vyšniomis“, – šypsojosi svečias iš Upninkų.

Šilti sveikinimai

Šventėje dalyvausi rajono Savivaldybės tarybos narė Marijona Širvelienė sakė jaučianti erdvėje sklandančią gerumo aurą. „Gerumas – tai kalba, kurią girdi kurtieji ir mato aklieji“, – pasitelkusi Marko Tveno mintis, teigė ji. O Jonavos krašto moterų asociacijos vadovė Jadvyga Rusilienė Vyšnialaukį pavadino „rojumi  žemėje“.

Sangailų kaimo (Šėtos sen., Kėdainių r.) neseniai įsikūrusios bendruomenės pirmininkas Mantas Kučinskas prisipažino, kad „Vyšnialaukis esąs geras pavyzdys, iš kurio būtina mokytis“. Svečiai iš Širvintų krašto Karališkių kaimo stebėjosi organizatorių sugebėjimu „mažoje bendruomenėje surengti tokią didelę šventę“. Šmaikščią kalbą, užtraukdamas dainos posmą, pasakė Batėgalos atstovas Valeras Mikalauskas, linkėjimų pažėrė Liepių bendruomenei vadovaujanti Neringa Kukarinienė, Upninkų kultūros centro (KC) vadovė Kristina Krikščiūnienė, Upninkėlių kaimo gyventojas, drožėjas ir solistas Bronislovas Sedleckas, skambiu balsu išvinguriavęs porą romansų. Beje, šis garbaus amžiaus menininkas šventės aikštėje eksponavo savo darbus, o bendruomenei atvežė kvapnų, paties keptą pyragą. Vyšnialaukio šviesuolius pasveikino Bukonių krašto šeimos centro pirmininkė Elena Tuzovienė, Vietos veiklos grupės atstovas Petras Vyšniauskas, kiti svečiai.

Savo sukurtais poezijos posmais į susirinkusiuosius kreipėsi grupė rajono poezijos klubo „Šaltinis“ kūrėjų. Savo kūrybą skaitė Albina Jefimenko, Ingrida Gedvilienė, Aloyzas Vaznaitis, Laimutė Šatienė, o Mykolas Kručas Vyšnialaukio kaimui paskyrė visą poemą. Irena Nagulevičienė paskaitė ne tik savo, bet ir Nijolės Smolinos eilėraščių.

Padėkos, muzika ir atrakcijos

 Renginio vedėja G. Grigaravičienė dėkojo Vyšnialaukio kaimo gyventojams už aktyvų dalyvavimą bendruomenės veikloje. „Tai žmonės, kurie negaili savo laiko, veiklą remia savo darbais, mintimis, pasiūlymais ir visada palaiko gimstančias idėjas. Visiems jums už tai dėkojame“, – sakė ji, į sceną pakviesdama visų sodybų gyventojus.

Šiame sąraše – kaimo pasididžiavimu laikomas pasaulio olimpinis čempionas Vladas Česiūnas su sutuoktine Irena, Irena ir Mindaugas Karalevičiai, Kristina ir Borisas Morozai, L. Nekrošienė, G. Grigaravičienė ir V. Bagdonas.  

Koncertą pradėjusios Kristina ir Julija iš Jonavos, estafetę perdavė liaudiškoms kaimo kapeloms. Skambių melodijų vėrinį dovanojo Vyšnialaukio bendruomenės  kapela „Savi“ (vad. Alvydas Kurkuzinskas), Šveicarijos kolektyvas „Varpena“ (vad. Dalia Toločkienė), „Gijos“ muzikantai iš Liepių (vad. Modesta Korepina), Suaugusiųjų švietimo ir jaunimo mokymo centro kapela „Lankesa“ su vadovu Antanu Kirvelevičiumi, Upninkų KC „Širvinta“, vadovaujama Justino Diržinsko, koncertą paįvairino „Norago“ muzikantai iš Širvintų krašto (vad. Arvydas Golcas).

Aikštėje mandalų ir fraktalų paslaptis jauniesiems šventės dalyviams aiškino Birutė Gadišauskienė ir Inga Šišovienė, savo rankdarbiais viliojo menininkė Virginija, Petras Bieliauskas gundė česnakais kvepiančiu kastiniu, įvairaus skonio sūriais, kitais skanumynais. Prie ugnies triūsė kulinarijos šefas, ispanas Karlosas, kviesdamas paskanauti paelijos, o Vyšnialaukio bendruomenės kulinarijos meistras Šarūnas stebino gardžia sriuba.

Bendruomenės pirmininkas V. Bagdonas ir G. Grigaravičienė šypsojosi – malonu matyti nemažai naujų veidų. Dėkodami atvykusiesiems ir ragindami ilgiau pavakaroti, pasidairyti po skoningai sutvarkytą Vyšnialaukio teritoriją, kitų metų šventę organizatoriai planuoja paįvairinti naujais akcentais ir netikėtumais.           

Irena BŪTĖNAITĖ