Paskelbtas Miesto naujienos

Ūkininkai gali patys periodiškai statyti kelio ženklus, bet...

Penktadienis, 09 August 2019 15:16 Parašė 

Neseniai vykusiame Saugaus eismo komisijos (SEK) posėdyje jos pirmininkas Erlandas Andrejevas supažindino su iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos gautu raštu. „Alio Jonava“ jau rašė, kad dėl dalies gyventojų prašymų SEK turėjo kreiptis į minėtą direkciją dėl eismo saugą užtikrinančių priemonių įrengimo Jonavos rajone. 

Dėl kelio ženklo Nr. 151 „Greičio mažinimo priemonė“ atstatymo prieš iškilią greičio mažinimo priemonę Kauno g. Jonavoje: minimas kelio ženklas greitu metu bus atstatytas. 

Dėl kelio ženklų Nr. 329 „Ribotas greitis“ (30 km / val.) ir inžinerinių greičio valdymo priemonių valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 1506 Satkūnai-Panoteriai-Jasudai ruože nuo 5,19 iki 6,05 km, Panoteriuose: Kelių direkcija nepritarė kelio ženklo „Ribotas greitis“ pastatymui. Kadangi transporto priemonių vairuotojai nesilaiko gyvenvietės ženklo numatomo leistino važiavimo greičio, tikėtina, kad papildomo greičio ribojimo taip pat nebus laikomasi. Šioje vietoje būtų tikslingiau įrengti papildomas greičio valdymo priemones. LKAD informuoja, kad greičio mažinimo priemonės bus įrengiamos pagal Kelių direkcijos direktoriaus 2019 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. V-77 patvirtintą Inžinerinių saugaus eismo priemonių įrengimo prioritetinę eilę. SEK prašomos inžinerinės greičio mažinimo priemonės yra prioritetinės eilės 156 vietoje. LKAD atkreipia dėmesį, kad iškilių greičio mažinimo kalnelių nerekomenduojama rengti teritorijose, kuriose 30 m spinduliu yra gyvenamieji namai, nes, įrengus minėtą priemonę, padidėtų transporto keliamas triukšmas.

Atsakydama dėl kelio ženklų Nr. 130 „Gyvulių pergina“ įrengimo, LKAD informuoja, jog atsakomybė už gyvulių priežiūrą, užtikrinant, kad jie nepatektų ant kelio, yra numatyta gyvulių prižiūrėtojams ar savininkams. Kelių eismo taisyklių 72 punkte rašoma, kad vadeliotojams, gyvulių ar paukščių varovams, raiteliams, kitiems asmenims draudžiama palikti gyvulius ar paukščius ant kelio arba greta jo be priežiūros, pririšti gyvulius taip, kad jie galėtų išeiti į kelią, varyti gyvulius ar paukščius per geležinkelį ar kelią, kur nėra tam specialiai skirtų vietų ir kt.  

Minimi kelio ženklai Nr. 130 „Gyvulių pergina“ reikalingi tuomet, kai per kelią genami gyvuliai, ir šiuos kelio ženklus ūkininkai turi įsigyti savo lėšomis, nes pavojus kelyje atsiranda dėl jų atliekamos veiklos. Kelių direkcija leidžia ūkininkams patiems periodiškai statyti kelio ženklus pagal suderintą kelio ženklų schemą.

Karolina VIČIŪTĖ