Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos miesto gimtadienis – repeticija prieš jubiliejų

Pirmadienis, 05 August 2019 08:20 Parašė 

Jonavos miestas savo 269-ąjį gimtadienį paminėjo gana spalvingai. Šia proga rugpjūčio 3 dieną Joninių slėnyje surengtoje šventėje nestigo apdovanojimų, padėkų, linkėjimų, muzikos, pirotechnikos ir ugnies, miestiečių ir jų svečių. Rajono Savivaldybės kvietimu paminėti Jonavos gimtadienį atvyko delegacijos iš Sakartvelo, Estijos, Moldovos, Čekijos ir Ukrainos.

Gražėjanti Jonava

Vakarinę programos dalį pradėjo Jonavos krašto žmonės, susibūrę į tūkstantinę eiseną, kuri užtvindė Žeimių, Vasario 16-osios ir Sodų gatves. Šventės vedėjai Nijolė Pareigytė ir Paulius Skučas, pristatydami šios įspūdingos akcijos dalyvius, žavėjosi jonaviečių aktyvumu ir išradingumu – kiekvienas kolektyvas buvo pasipuošęs jo veiklą atspindinčia atributika.

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, kreipdamasis į susirinkusiuosius, teigė, kad miesto šventė esanti puiki proga padėkoti visiems, prisidedantiems prie Jonavos krašto garsinimo ir puoselėjimo. Jis neslėpė sentimentų Lietuvos kampeliui, įsikūrusiam ant Neries krantų. „Esu čia gimęs, užaugęs, čia pradėjau politinį kelią ir jį tęsiu toliau, čia sukūriau savo šeimą. Tikiuosi, kad Jonavoje praleisiu ir senatvę“, – pasidalijo mintimis meras.

Jis pasidžiaugė, kad miestas gražėja – baigiamas statyti stadionas, kuriame bus galima stebėti ne tik futbolo varžybas, bet šioje erdvėje vyks ir kitokios veiklos. Jonaviečių pasiūlymu, netoli Joninių slėnio iškils naujas baseinas. „Gyventojų nuomone, šalia Joninių slėnio ir stadiono esanti tinkamiausia vieta baseinui. Iš tiesų čia labai gražu turėti ne tik tribūnas, ne tik Sporto areną, bet ir baseiną. Gražinamės, puošiamės, kuriame savo kraštą, –  kalbėjo M. Sinkevičius. – Nuoširdžiai dėkoju Savivaldybės ir verslo įmonėms. Darome viską, kad šildymas nebrangtų, kad „Jonavos vandenų“ nuotekų kaina nedarytų gėdos, kad visa aplinka – sodinami medeliai ir gėlynai – puoštų mūsų miestą, kad autobusų parko transporto priemonės būtų patogios ir saugios.“      

Meras atskleidė nedidelę paslaptį: visai tikėtina, kad artimiausiu metu Jonavos savivaldybė taps viena pirmųjų Lietuvoje, įsigysiančių elektra varomą autobusą.

„Pokyčiai vyksta ne be jūsų pastangų, pasiūlymų ir norų. Už gražų indėlį dėkoju kiekvienam, prisidedančiam prie miesto puoselėjimo. Gerai dirbant, smagu ir švęsti, tad linkiu smagios ir įspūdingos Jonavos miesto gimtadienio šventės“, – linkėjo M. Sinkevičius.

Anot renginio vedėjų, 2019-ieji ir pačiam merui įeis į istoriją, nes jo šeimą papildė neseniai gimęs sūnus. „Paplokime mero ir visoms šeimoms, atėjusioms su mažaisiais piliečiais į miesto gimtadienį!“ – ragino P. Skučas.

Konkursų nugalėtojai

Šventės metu buvo apdovanoti konkurso „Sukurta Jonavoje“ nugalėtojai. Tokio sumanymo tikslas – bendradarbiaujant  su rajono verslininkus vienijančiu ir jiems atstovaujančiu partneriu – Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialu – didinti savivaldybėje sukurtų gaminių bei paslaugų žinomumą, jų vartojimą bei skatinti aukštos kokybės, inovatyvių, išskirtinių ir galinčių konkuruoti šalies, užsienio rinkose gaminių bei paslaugų sukūrimą.

Konkursui buvo pateikta 12 paraiškų. Vertintojų komisija, kuriai vadovavo mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, laimėtojais pripažino tris autorius. Apdovanojimus įteikti ir paspausti rankas nugalėtojams buvo pakviesti E. Sabutis, Lietuvos Respublikos Seimo narys Rimantas Sinkevičius ir KPPAR Jonavos filialo tarybos pirmininkas Alfonsas Meškauskas.  

Pirmąją vietą laimėjo uždaroji akcinė bendrovė „Gera karma“, pristačiusi gaminį „Purškiamas magnis „Zechstein Inside®“Magnio aliejus“ ir „Virškinimo fermentai „DigeZyme® + Trimphala cimplex“. Tai esą sveikuolių produktai, konkuruojantys pasaulyje.

Antrosios vietos laimėtoju pripažintas Karolis Matulevičius, konkursui pateikęs trijų spalvų (geltonos, žalios ir raudonos) šakotį „Jonavietis“. Trečiasis apdovanojimas atiteko UAB „Reception“, sukūrusiai programėlę „Keliauk po Jonavą“. Prizininkai paskatinti dovanomis, padėkos įteiktos ir visiems, dalyvavusiems konkurse „Sukurta Jonavoje“.

Jonavos kultūros centro paskelbtose varžytuvėse „Gaminu Jonavai“ daugiausia balsų socialinėje „Facebook“ paskyroje sulaukė Renatos Mikalauskienės iškepta naminė duona, Daivos Minkuvienės kvapnūs meduolių meškinai ir Vaidos Kistauskienės pagamintos Lietuvos vėliavos spalvas išryškinusios panakotos. Renginio vedėjai šmaikštavo, kad aukščiausiąją vietą skirtų JKC kolektyvo pagamintam plovui, kurį valgant buvo galima net liežuvį praryti. Pagerbti ir literatūrinio žodžio puoselėtojai. Šiemet ketureilio apie Jonavą nugalėtoja tapo Emilija, besimokanti Ignalinoje.   

Gražūs prisiminimai

Rugpjūčio 3-iąją Joninių slėnyje kelias dainas miestui dovanojo N. Pareigytė, koncertinę programą pristatė „ABBA ir pasaulio hitai“, stebino Samanta Tina iš Latvijos, skambėjo pamėgtos „Rondo“ melodijos. Šventę vainikavo ugnies ir pirotechnikos meistrų iš „Fejerijos“ grupės pasirodymas.

Kaip ir kitos masinės šventės, taip ir miesto gimtadienis paliko gražių prisiminimų. Šventę stebėję jonaviečiai sakė, kad jie ateina pasiklausyti nemokamų koncertų, pamatyti iki šiol nematytų reginių. „Man labai smagu, kad turime Joninių slėnį, kur galime susitikti pažįstamus ir bičiulius, pasigrožėti prekybininkų muge, skaniai pavakarieniauti. O jaunimui, žinoma, smagiausia – pasišokti. Džiugu, ir tiek“, – kalbėjo slėnyje pakalbinta jonavietė Vanda.

Tėveliai patenkinti šeimų pikniko renginiais, automobilių mėgėjai – transporto priemonių paroda, o sporto mylėtojai – įvairių šakų varžytuvėmis. Už visą šventę jonaviečiai dėkoja JKC kolektyvui, kuriam vadovauja Sergejus Jefimenka.

Jonavos miesto gimtadienį prisiminimais ir poezijos posmais paminėjo Viešoji biblioteka. Šventės išvakarėse įstaigos terasoje žodžiais iš sielos pasidalijo rajono kūrėjai Albina Jefimenko, Nijolė Smolina, Aloyzas Vaznaitis, Irena Nagulevičienė, Ramūnas Čičelis, apie pokario Jonavą pasakojo jonavietė Zina Lazarenko.

Kitais metais švęsime Jonavos miesto 270-ąsias metines. Tikėkimės, kad jubiliejinėje šventėje suskambės ir oficialus Jonavos himnas, sukurtas miesto 250-mečio proga.

Irena BŪTĖNAITĖ