Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

UAB „Baldai Jums“ sėkmė – sumanus sprendimų ieškojimas

Penktadienis, 02 August 2019 10:59 Parašė 
Sukakties proga darbuotojus pasveikino A. Meškauskas. Sukakties proga darbuotojus pasveikino A. Meškauskas.

Jonavoje veikianti uždaroji akcinė bendrovė „Baldai Jums“, vadovaujama jos įkūrėjo Alfonso Meškausko, rugpjūčio 1-ąją paminėjo savo veiklos 25-metį. Šventėje padėkomis ir vertingomis dovanomis paskatinti geriausieji darbuotojai, visi gražioje sueigoje dalyvavusieji pavaišinti ledais.

Liūdna pasaulio statistika

25-eri metai – tai ketvirtis amžiaus. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus A. Meškausko, per šį laikotarpį teko patirti ir nemažai sunkumų, ir nusivylimų, ir laimėjimų. Pasaulio verslo situacija rodo, kad iš 100 įkurtų įmonių per penkerius metus bankrutuoja 90. Per kitą penkmetį iš tų likusių 10 procentų sunyksta dar 80. Vadinasi , iš verslą pradėjusių įmonių išlieka tik viena. Būtent UAB „Baldai Jums“ patenka į tų laimingųjų sąrašą.

„Išgyvenome pirmąjį, antrąjį dešimtmetį, įpusėjom ir trečiąjį. Vertinant pasaulinę statistiką, mūsų gyvavimas yra geras. Tačiau prisipažinkime – teko išgyventi visko“, – kreipdamasis į erdvėje po atviru dangumi susirinkusius darbuotojus, sakė A. Meškauskas.

Prisimindamas pradžią, įmonės vadovas pabrėžė, kad šiandienė situacija yra visai kitokia.

„1994-aisiais veiklą pradėjome nuo paprastos lovytės gamybos. Dabar gaminame sudėtingiausius gaminius. Taigi mūsų gamybos kelias – nuo paprasto gaminio, kurį gali pasigaminti kiekvienas, pasiekėme  džiugių laimėjimų – įmonėje „Baldai Jums“ gimsta tai, ką sugebėtų retas padaryti“, – kalbėjo A. Meškauskas.

Rakursas į pradžią

Pasak gen. direktoriaus, būtų nelengva suskaičiuoti, kiek per 25-erius metus lėšų investuota į įmonės puoselėjimą ir plėtrą. Pirmieji žingsniai buvo itin sudėtingi. Net tas stogas virš 3 ha teritorijos buvo kiauras kaip rėtis, tad į patalpas sunkdavosi vanduo.

„Teritorija nepasikeitė, bet visa stogo danga yra nauja ir negąsdina drėgme. Lygiai tas pat buvo ir su lentpjūve, kadangi jos neturėjome, paslaugas pirkdavome. Paskui, ieškodami išeities, įsigijome tris pigius lietuviškus gateriukus. Nestigo rankų darbo, – prisiminė direktorius. – Šiandien galime džiaugtis: turime itališką gaterį, kuris per pamainą supjauna 35–40 kubinių metrų medienos. Viskas mechanizuota. Rūpesčių keldavo ir džiovyklos. Jose džiovinama balto beržo lenta pakeisdavo spalvą – paruduodavo, skildavo, labiau drėgdavo, o ne džiūdavo. O dabar  turime 15 austriškų džiovyklų, kuriose vienu metu džiūsta 1000 kubinių metrų lentų. Išasfaltavome privažiavome aikšteles – darbo sąlygos dar labiau pagerėjo.“

Problema tapo ir rąstų atsigabenimas į įmonės teritoriją – bendrovė neturėjo transporto, todėl teko jį samdyti. Pagaliau už turimas lėšas įsigijo vieną nenaują KAMAZ‘ą. Anot A. Meškausko, tai buvęs tikras džiaugsmas. Dar po kurio laiko pavyko nusipirkti kitą tokios pat markės, bet naują mašiną. „O kai po kokių penkerių metų nusidėvėjusias mašinas pardavėm, įsigijome „Volvo“ su „Fiskars“ krovėju. Su šia technika maloniau ir patogiau dirbti vairuotojui, o ir pati įmonė pasijuto stipresnė“, – prisiminė A. Meškauskas.

Jeigu visa tai sudėtume į vieną vietą, susidarytų stambi investicijų suma.

„Atrodo, viską darome tą patį, bet tas milžiniškas šuolis leido pagerinti ir gaminių kokybę, ir padidinti darbo našumą. Tokie kardinalūs pokyčiai įvyko visuose cechuose. Pavyzdžiui, baldų gamybos ceche sumontuoti šeši medienos  apdirbimo centrai, veikia trys apdailos linijos ir taip toliau“, – atkreipė dėmesį įmonės vadovas.

Verslo rizika

Tačiau net ir pagerinus darbo sąlygas, gyvenimas vietoje nesustojo. Per 25-erius metus elektros, kurios bendrovė sunaudoja nemažai, kaina ūgtelėjo dvigubai, mediena pabrango  septynis kartus, darbuotojų atlyginimai išaugo dešimt kartų. Šiuo metu vidutinė bendrovės darbuotojo alga sudaro kiek daugiau nei 1000 Eur. Bet šiuolaikiniame konkurencingame pasaulyje pokyčiai vyksta labai greit. „Konkurencija didėja, mažėja šalių, turinčių mokias rinkas. Turime labai stengtis, daryti įvairius pokyčius, diegti LEAN sistemą, kad išliktume verslo žemėlapyje“, – samprotavo įmonės vadovas.

Anot bendrovės direktoriaus, niekas negali pasakyti, kokia situacija susidarys po penkerių metų. Verslas, A. Meškausko teigimu,  yra tam tikra rizika, beatodairiškas sprendimų ieškojimas. Tačiau ir jie ne visada pasiteisina: vieną priėmei, o, žiūrėk, situacija, jau pasikeitė. Gaila sugaišto laiko ir išleistų pinigų. Bet, vadovo nuomone, jei nerizikuosi, ilgai negyvensi – verslas greit sužlugs.

„Kartais rizika pasiteisina, kartais ne. Prieš 25-erius metus niekas negalvojo, kad gyvuosime ketvirtį amžiaus. Tada sukome galvas, kaip išgyventi vieną, kitą mėnesį. Net prieš penkerius metus nežinojome, kaip pakryps įmonės likimas. Daug kas pasisuko mums ne pačiu palankiausiu kampu. Atsirado kvalifikuotų darbuotojų problema – dėl jų stygiaus kartais esame priversti atsisakyti net ir gana patrauklių užsakymų. Prieš kelerius metus nebūtų į galvą šovusi tokia mintis, kad pritrūksime kvalifikuotos darbo jėgos“, – prisipažino direktorius.

Palygino su laivu

Nepaisydama įvairių problemų, bendrovės administracija kiekvienais metais pamini įmonės įkūrimo veiklos sukaktį. Šiemet į 25-ąjį gimtadienį susirinko nemažai bendruomenės narių. Šventė po atviru dangumi prasidėjo bendrovės himnu. Susirinkusiuosius pasveikino ne tik gen. direktorius A. Meškauskas, bet ir įmonės Darbo tarybos pirmininkė Olga Mickevičienė.

„Malonu šiame būryje matyti tuos, su kuriais puoselėjome bendrovės baldų gamybą. Šiandien matome, kaip išaugo mūsų įmonė. Darbo tarybos vardu sveikinu visą bendruomenę, linkiu įmonei, kaip tam dideliam laivui, sėkmingai plaukti per neramius verslo vandenis ir dirbti dar 100 metų“, – optimistiškai linkėjo bendrovės atstovė.

Apdovanota dešimtys darbuotojų

Kasmet šventės metu paskatinama nemažai įmonės darbuotojų. Aukščiausias apdovanojimas – vardinis šveicariškas laikrodis šiemet įteiktas įmonės technologei-konstruktorei Aušrai Ignatavičienei. „Esu labai susijaudinusi. Nemanau, kad nusipelniau tokios pagarbos. Dirbame visi, visi stengiamės, sukame didelį įmonės mechanizmą kaip tą laikrodžio sraigtelį ir labai norime, kad sektųsi. Įmonei linkiu sėkmės, daug gerų užsakymų, dirbti pelningai ir gyvuoti dar daug dešimtmečių“, – dėkojo ji.

Per 25-erius metus tokius apdovanojimus yra pelnę 20-imt darbuotojų. Trys iš jų – Saulius Tumavičius, Egidijus Liktaravičius, Darius Krasauskas – yra apdovanoti sidabro ženklu.

Asmeninėmis dovanomis, kurių vertė 50 eurų, paskatinta per trys dešimtys darbuotojų, kuriuos kiekvieną mėnesį išrenka atitinkamas padalinys. Išrinktiesiems įteikta mikrobangų krosnelės, palapinės, virtuvės technika, daug kitų vertingų daiktų.

Padėkos ir 100 eurų vertės daiktinėmis dovanomis paskatintos pernai metų konkurso „Bendrovės metų žmogus“ padalinių nugalėtojos: Kristina Pajaujienė, Valė Darelienė, Regina Šakalienė ir Ita Ašakienė.

Šventę papildė ir smagi viktorina įmonės istorijos tema. Darbuotojai, atsakiusiai į daugiausia klausimų, atiteko solidus prizas – kavos virimo aparatas. Šventė baigėsi tikra ledų fiesta, kurią surengė įmonės administracija.

Irena BŪTĖNAITĖ

Roberto Navicko nuotraukos.