Paskelbtas Rajono naujienos

Registrų centras pažymėjo Jonavos krašto istorines vietoves ir vietovardžius

Trečiadienis, 24 July 2019 14:31 Parašė 
Atnaujintame REGIA žemėlapyje, pavyzdžiui, galima rasti išnykusio Makarankos kaimo vietą Atnaujintame REGIA žemėlapyje, pavyzdžiui, galima rasti išnykusio Makarankos kaimo vietą

Šiemet Lietuvoje minimi Vietovardžių metai. Tad Registrų centras interaktyviame žemėlapyje REGIA sudarė galimybę jūsų rajono gyventojams ir kraštiečiams atrasti ne tik šiuo metu esančias, bet ir išnykusias gyvenvietes – kaimus, valsčius, miestelius – mūsų, tėvų ar senelių gimtąsias vietas, kurių dauguma panaikinta sovietmečiu.

Naudodamasis archyviniais dokumentais Registrų centras REGIA žemėlapyje atkūrė apie 2,5 tūkst. jau nebeegzistuojančių vietovių su buvusiomis jų ribomis, pavadinimais (vietovardžiais), taip pat pažymėjo dokumentus, kuriais šios vietovės panaikintos. Šiuo metu visoje Lietuvoje yra per 21 tūkst. aktualių vietovardžių.

„Šių gyvenviečių šiuo metu jau nebėra, bet įdarbinę duomenis suteikėme galimybę gyventojams pasidairyti, atrasti, o galbūt ir aplankyti tas vietoves, kurios glaudžiai susijusios su jų giminės ar žymių žmonių istorijomis. Dabar kiekvienas turintis kompiuterį gali nesunkiai surasti, kur buvo išnykę kaimai ir miesteliai, o visą Jūsų savivaldybės išnykusių vietovių sąrašą dovanojame redakcijai“, – sako Registrų centro komunikacijos vadovas Tadas Valančius.

Iki liepos 24 dienos LRT.lt portale vyksta gražiausių lietuviškų vietovardžių rinkimai. 15 įdomiausių išnykusių, taip pat ir šiuo metu egzistuojančių vietovių pavadinimų išrinko ir visuomenės balsavimui kartu su LRT pateikė Registrų centras. Dabar padovanojus istorinių vietovardžių sąrašą, tokius rinkimus galima organizuoti ir šiame rajone.

Visas šalies istorines vietoves galima nesunkiai surasti interaktyviame REGIA žemėlapyje – atsidarius konkrečios savivaldybės žemėlapį dešinėje esančiame turinyje pasirinkus „Adresų registro objektų ribos“ reikia pažymėti „Istorinės gyvenamosios vietovės“. Tuomet žemėlapyje bus pažymėtos visos toje savivaldybėje esančios buvusios gyvenvietės, o spustelėjus mėlyną „i“ raidelę, galima pamatyti ir dokumento, kurio pagrindu vietovė buvo panaikinta, informaciją.

Istorinės gyvenvietės į REGIA žemėlapį buvo įkeltos išanalizavus Registrų centro archyve saugomus prieš daugiau kaip du dešimtmečius tuometinio Valstybinio žemėtvarkos instituto parengtus gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų planus. Šiuose dokumentuose buvo pažymėtos ne tik šiuo metu įregistruotos gyvenviečių ribos, tačiau ir sovietmečiu panaikintų gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos.

Adresų registre sukauptų istorinių gyvenamųjų vietovių ribų publikavimas REGIA žemėlapyje yra vienas iš pavyzdžių kaip Registrų centras atveria įvairaus pobūdžio duomenis visuomenei. Be žemėlapio pagrindą sudarančių pagrindinių valstybės registrų duomenų, ateityje numatyta žemėlapį papildyti aktualiais Gyventojų registro statistiniais duomenimis, unikaliais ir iki šiol niekur nepublikuotais Nekilnojamojo turto registro duomenimis, taip pat naudinga ir išsamia informacija iš Juridinių asmenų registro.

Atnaujindamas REGIA žemėlapį ir nuolat pildydamas jame pateikiamų duomenų pjūvius Registrų centras siekia, kad REGIA taptų ne tik patogiu įrankiu savivaldybėms ir jų gyventojams, bet ir Registrų centro atvirų duomenų platforma, padėsianti žmonėms rasti naudinga ir aktualią informaciją.

Jonavos krašto istorinės vietovės ir vietovardžiai:

Antanlaukio k., Anutavos k., Aukštųjų Stašėnų k., Balandėlių k., Barantiškių vs., Baravykų k., Beržynėlio k., Biržupio k., Būdų I k., Būdų k., Dembavos k., Dembuvkos vs., Didėnų k., Dobriškių vs., Dragočių k., Dumsių glž. st., Egipto vs., Gabrilavos k., Gaižiūnų glž. st., Galčiūnų vs., Gervių k., Gervių vs., Girelės vs., Girelkos vs., Gromuvkos vs., Jankaučiznos k., Jasnagurkos k., Jonėnų k., Jovaišų k., Juciūnėlių k., Juciūnų k., Juodraisčio k., Juozapavos k., Kalnėnų glž. st., Karališkių k., Kaulių k., Kazluvkos k., Konstantinavėlės vs., Kripčių k., Kunigiškių k., Kvietkučių k.,Lokio k., Makarankos k., Masiškių k., Meištonių k., Miknaičių k., Mikšiškių k., Mižutkos vs., Nerštupio k., Ostropolio vs., Pabarupės k., Pabarupės k., Padvygių Pasodos vs., Paežerių vs., Palankesio k., Palazdynės vs., Paliepių k., Paulinavos k., Pavinkšnės k., Pėdžių k., Platumų vs., Poliesės vs., Poliesės vs., Prapuolynės k., Prozoriškių k., Pručių k., Ragainių vs., Reštkos vs., Ridų k., Ringių vs., Rudmėnų k., Ruožių vs., Rūtos vs., Salaminų k., Sarapiniškių k., Savydiškių k., Sergiejevkos k., Skarulių k., Skrandinės k., Skrebučių k., Skriptelių k., Staviščios k., Stepanavos k., Strebeikių k., Šapovėlės k., Šiaudinės k., Šukių k., Taukadažių k., Tereslaukio k., Tolėjų k., Trapalavos k., Ulankos vs., Upelio k., Ustronės vs., Valakų k., Varpėnų k., Varšuvėlės vs., Vygialaukio k., Vygių k., Vilkynės k., Zacišės vs., Zacišių k., Zofijaukos k., Žeimių glž. st.

Registrų centro inf.