Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Niujorke meras Mindaugas Sinkevičius pristatė Lietuvos savivaldybių patirtį

Pirmadienis, 22 July 2019 14:59 Parašė 

 Šiomis dienomis Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius kartu su Europos savivaldybių ir regionų tarybos (angl. CEMR) narių delegacija dalyvavo Niujorke vykusiame Jungtinių Tautų aukšto lygio politiniame forume darnaus vystymosi klausimais.

Dviejų dienų renginį organizavo CEMR ir tarptautinė organizacija Vieningi miestai ir vietos valdžia (angl. UCLG).

Jungtinių Tautų forume išsamiai aptartas savivaldybių ir regionų vaidmuo, lokalizuojant darnaus vystymosi tikslus. Renginių metų pristatyta savivaldybių patirtis įgyvendinant darnaus vystymosi tikslus klimato kaitos, švietimo, socialinėje bei ekonomikos srityse. Taip pat diskutuota apie ateities iššūkius ir planuojamas veiklas, siekiant paskatinti įvairių šalių savivaldybes aktyviau prisidėti prie darnaus vystymosi politikos įgyvendinimo.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas M. Sinkevičius susirinkusiesiems pristatė Lietuvos savivaldybių patirtį lokalizuojant DVT.

„Net 70 proc. darnaus vystymosi tikslų uždavinių gali būti įgyvendinta tik aktyviai įsitraukus vietos lygmeniui. Darnaus vystymosi tikslai pasitarnauja savivaldybių merams kaip veiksmų planas ar vizija, gerinant savo teritorijos gyvenamąją aplinką", – teigė M. Sinkevičius.

Pasak jo, Lietuvos savivaldybės stengiasi integruoti darnaus vystymosi tikslus į savo veiksmų planus, siekdamos darnesnio savo tiesioginių funkcijų (tokių kaip: švietimas, sveikatos apsauga, vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas, atliekų tvarkymas, viešasis transportas, socialinės paslaugos, pastatų renovacija ir kita) įgyvendinimo.
Taip pat mūsų šalies savivaldybės remiasi šiais tikslais bei prisideda prie jų įgyvendinimo rengdamos įvairius strateginius veiklos dokumentus: Triukšmo valdymo žemėlapius, Atsinaujinančių išteklių energijos plėtros veiksmų planus, Darnaus judumo, Oro kokybės valdymo, Kvartalų atnaujinimo ir kitas programas.

Siekdamos didinti savo kompetencijas ir gebėjimus šioje srityje, Lietuvos savivaldybės dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose renginiuose, keičiasi patirtimi su Šiaurės ar Baltijos šalių kolegomis.

Kaip teigia M. Sinkevičius, Jungtinių Tautų darbotvarkė iki 2030 metų mūsų šalies savivaldybėms yra naujas dalykas, todėl šioje vietoje norėtųsi aiškesnio šios srities koordinavimo bei glaudesnio bendradarbiavimo su koordinuojančia institucija. Taip pat, siekiant darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo, būtinas ir didesnis įvairių suinteresuotų šalių įsitraukimas bei integruotas tarpsektorinis bendradarbiavimas.

Darnaus vystymosi darbotvarkė iki 2030 metų ir darnaus vystymosi tikslai patvirtinti 2015 metų rugsėjo 25 dieną Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos. Lietuvoje DVT įgyvendinimą koordinuoja Aplinkos ministerija.

Darnaus vystymosi tikslai grindžiami trimis darnaus vystymosi aspektais (aplinkos, socialiniu ir ekonominiu), apimančiais nelygybės, skurdo, maisto saugos, sveikatos, tvaraus vartojimo ir gamybos, augimo, užimtumo, infrastruktūros, tvaraus gamtinių išteklių valdymo, kovos su klimato kaita, lyčių lygybės, taikios ir įtraukios visuomenės ir kitas sritis.

LSA inf.