Paskelbtas Aktualijos

Siūlomi unikalūs medicinos prietaisai – priemonė pinigams vilioti

Antradienis, 16 July 2019 10:10 Parašė 

 Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Akreditavimo tarnyba) gauna paklausimų dėl internetinėse svetainėse, reklaminiuose leidiniuose siūlomų naujoviškų sveikatos procedūrų ir ypatingų savybių turinčių medicinos priemonių. Patikrinus gautą informaciją nustatyta, kad dauguma atvejų „stebuklingi“ sveikatos patikrinimo ir ligų diagnostikos procedūroms naudojami prietaisai arba neatitinka medicinos priemonėms keliamų saugos reikalavimų, arba šias paslaugas teikiantys asmenys nurodo tikrovės neatitinkančią šių gaminių medicininę paskirtį.

Pastaruoju metu tyrėme plačiai reklamuojamą ir žmonėms aktyviai siūlomą nepaprastų savybių turintį Ukrainos gamintojo Lidomed-Biotestavimo prietaisą  Life Expert, kuriuo neva galima  įvertinti bendrą sveikatos būklę, nustatyti parazitinių mikroorganizmų buvimą organuose ir sistemose, parinkti individualias sveikatos gerinimo priemones, kontroliuoti naudojamų vaistų efektyvumą, nustatyti maisto netoleravimą bei testo pagrindu parinkti tinkamą maistą, vaistus, kosmetikos produktus, maisto papildus, gauti stuburo ir čakrų diagramas, stebėti sveikatos gerėjimo procesus ir panašiai. Ši informacija apie unikalias aparato savybes pateikta įvairiose internetinėse svetainėse ir naudojimo instrukcijoje. Taigi šis gaminys turėtų atitikti medicinos priemonės reikalavimus, nes medicinos priemonių kategorijai priskiriami gaminiai, turintys medicininę paskirtį bei yra skirti ligoms diagnozuoti, gydyti, palengvinti.

Teikiamos į Lietuvos rinką medicinos priemonės turi atitikti Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatyme nustatytus reikalavimus. Ukrainos gamintojo Lidomed-Bio prietaisai Life Expert nėra įvertinti pagal nustatytus reikalavimus, todėl negali būti teikiami į Lietuvos rinką, platinami ir naudojami.

Apie nustatytus pažeidimus Akreditavimo tarnyba informavo šiuos prietaisus platinančius bei naudojančius asmenis, kurių kontaktai buvo rasti įvairiose internetinėse svetainėse. Atsižvelgiant į tai, kad kitų žmonių sveikatos sąskaita siekiantys pasipelnyti asmenys randa vis naujų būdų kaip patraukti patiklius žmones, raginame visus būti itin atidžius bei nesusigundyti neva naujais, visa galinčiais ir stebuklingais diagnostikos ir gydymo metodais.

Atkreipiame dėmesį, kad Lietuvoje gali teikti sveikatos priežiūros paslaugas, tai yra diagnozuoti ir  gydyti ligas, tik atitinkamą licenciją turintys gydytojai, kurie gali teikti šias paslaugas tik licenciją turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Žmonės, kreipdamiesi į licencijų neturinčius asmenis, rizikuoja ne tik prarasti pinigus už jiems suteiktas abejotinas paslaugas, bet ir rizikuoja savo sveikata. Neteisingai diagnozuota liga bei netinkamai paskirtas gydymas dažniausiai turi neigiamų pasekmių, gali pabloginti sveikatos būklę, paskatinti progresuoti ligą.

Informaciją apie išduotas įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijas rasite Akreditavimo tarnybos interneto svetainėje adresu:

https://www.vaspvt.gov.lt/files/Istaigu_licencijavimas/ASPI.pdf

Medicinos priemonės, turinčios stulbinančių galių, pateikiamos kaip ypatingi išradėjų „šedevrai“, dažniausiai yra ne kas kita, o tik būdas pasipelnyti, naudojant modernią įtaigą paveikti vartotoją. Prašome gyventojus būti budrius, netikėti akivaizdžiai melaginga ir tikrovės neatitinkančia informacija bei gražiais platintojų pažadais ir rekomendacijomis. Kviečiame prieš perkant abejonių keliančius produktus arba kilus klausimų, susisiekti su Akreditavimo tarnybos Medicinos priemonių priežiūros skyriaus specialistais.

„Akreditavimo tarnyba atlikusi tyrimus nustatė, kad įvairūs magnetoterapijos gaminiai, organizmą valančios vonelės, įmantriais pavadinimais siūlomi tyrimai, tokie kaip kvantinis magnetinis rezonansas, biorezonansinė diagnostika, elektrosferinė kompiuterinė bioinformacinė sveikatos diagnostika, testavimo prietaisas Life Expert – tai paveikios pinigų viliojimo priemonės. Būkite budrūs ir visų pirma įsitikinkite, kad siūloma paslauga ar prekė atitinka keliamus reikalavimus ir kad Jums ją galima saugiai naudoti. Iškilus abejonių, kreipkitės patarimo“, – ragina Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos inf.