Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Dabarties mados pralenkė senolių tradicijas

Ketvirtadienis, 11 July 2019 09:00 Parašė 

Žeimiuose taip pat apsilankė liepos 6-oji, Valstybės ir Tautiškos giesmės diena. Žeimiečiai bei aplinkinių kaimų – Liepių, Juškonių, Mimalių, Palenkesio, Dargužių, Martyniškio, Ručiūnų gyventojai tądien dabarties šurmulyje gaivino praeities tradicijas, džiaugėsi savo augančio, puoselėjamo jaunimo talentais.

Ypač turėjo rūpesčių seniūnijos sporto organizatorius Aleksandras Janovskis. Kur tai matyta – žaisti paplūdimio tinklinio prie ežerėlio susirinko net 11 komandų. Deja, žeimiečiai netapo prizininkais. Pagrindinę nugalėtojų taurę  teko įteikti darniai Truskavos (Kėdainių r. ) ekipai, toliau išsirikiavo kiti kėdainiečiai, Kauno rajono kaimų sportininkai. Nesisekė žeimiečiams ir žvejybos varžybose. Nors trys prizininkai ištraukė iš ežerėlio 653 kg žuvies, tačiau vietos žvejams tarp 27 mėgėjų kažkodėl nelabai kibo. Beje, Mindaugas Kerpavičius iš gelmių ištraukė net 261 g svorio spurdantį laimikį.

Naujas šventės organizatorių sumanymas – išrinkti Metų šeimą. Ja tapo šauniai savo tris atžalas auginanti Kristinos ir Anatolijaus Macuganovų šeima. Kaip mano bendruomenės vadovas ūkininkas Gintaras Stašionis, neturėtų išblėsti ir sena gera tradicija – rinkti tris gražiausias sodybas. Tik reikėtų kelerių metų pertraukos, mat sodiečiai nespėja per metus ženkliai pagražinti savo namus, jų aplinką.

Oi, daug veiklos buvo pasiūlyta šventės dalyviams. Po rajono Savivaldybės mero pavaduotojo Eugenijaus Sabučio ir Seimo nario padėjėjos Laimos Slovikienės sveikinimų seniūnas Faustas Pilipavičius pakvietė visus žaisti, dukti, vaišintis pamiškėje augančių žolelių arbata, spręsti kryžiažodžius apie Žeimius, pasigražinti net tatuiruotėmis, o 21.00 val. stabtelėti, susikaupti ir sugiedoti visiems Tautišką giesmę. Taip ir atsitiko. O primiršusiems giesmės, tapusios mūsų himnu, žodžius juos priminė mokykloje – daugiafunkciame centre įsikūrusios „Renginių kalvės“ merginos, taip pat vokalinis ansamblis „Ratūto“.

Neįsivaizduojate, bet lygiai vidurnaktį miestelio mūrus sudrebino ir žiežirbomis pasklidęs fejerverkų šou. Tad dabarties mados, atrodo, gerokai pralenkė palankesiais nuplaukusias senolių tradicijas ir tapo mūsų kūrybingų sumanymų, projektų atspirties taškais.

Marius Glinskas

Artūro Narkevičiaus nuotraukos