Paskelbtas Aktualijos

Socialinės rizikos šeimose – pareigūnų reidas

Antradienis, 29 March 2016 10:57 Parašė 

Praėjusią savaitę Jonavos policijos pareigūnai kartu su socialiniais partneriais – Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos, Socialinės paramos skyrių specialistais, taip su kolegomis iš Probacijos tarnybos lankė rizikos šeimas, kuriose yra problemų dėl vaikų auklėjimo, socialinių įgūdžių, svaigalų vartojimo ir pan. Taip pat ir tas, kuriose vienas iš šeimos narių yra nuteistas dėl smurto artimoje aplinkoje.

Reide dalyvavo Jonavos policijos viršininkas Vigintas Lukošius, Savivaldybės tarybos Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Birutė Platkauskienė, žiniasklaidos atstovai.

Pasak V. Lukošiaus, reido tikslas – įvertinti realią situaciją, pasikalbėti su šeimos nariai, ar nėra toliau smurtaujama, priminti moterims, kur jos gali kreiptis, jei vyrai vėl imsis smurto.

Tą vakarą mieste ir Rukloje aplankyta keliolika šeimų. Rezultatas nustebino: visi vyrai blaivūs, taikūs. Pareigūnams prisiekinėjo, kad smurtas daugiau nepasikartos: girdi, tai buvo pirmas ir paskutinis kartas, pamoka, kurią jie išmoko visam gyvenimui... Moterys taip pat patenkintos, sutuoktiniams negailėjo gerų žodžių. Vos ne idilė.

Kauno apygardos probacijos tarnybos savivaldybių probacijos skyriaus, veikiančio Jonavos teritorijoje, vyresnioji inspektorė Vaida Kliokmanienė tik karčiai šypteli. „Jei pakėlė vieną kartą ranką – kels ir antrą, ir trečią. Žinoma, išimčių yra, tačiau tendencija yra tokia. Fizinį smurtą paprastai lydi ir psichologinis smurtas,“ – sakė inspektorė.

Susitaiko dar iki teismo

Bylose dėl smurto artimoje aplinkoje teismas dažniausiai nuteisia laisvės apribojimo bausme ir skiria tam tikrus įpareigojimus. Pavyzdžiui, būti tam tikru laiku namuose: nuo 21 val. iki 6 val., nuo 22 val. iki 6 val., nuo 23 val. iki 6 val. ir pan. Be to, paprastai smurtautojai įpareigojami neatlygintinai dirbti tam tikrą valandų skaičių visuomenei naudingų darbų, registruotis darbo biržoje ir pan. Kaip sekasi vykdyti tokius teismo įpareigojimus, tikrina ir Probacijos tarnybos inspektoriai, ir policijos pareigūnai.

Pasak Probacijos tarnybos inspektorės, bėda ta, kad dar iki teismo poros susitaiko ir toliau gyvena kartu. Iki kito smurto protrūkio. „Antai kaime gyvena sugyventinių pora, augina vaikus. Vyras jau trečią kartą sumušė savo gyvenimo draugę, pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vis tiek abu gyvena kartu,“ – sakė inspektorė. Priežastys tokio „prisirišimo“, inspektorės žodžiais, buitinės: moterys paprastai neturi kur išeiti, neturi darbo, o vyras, kad smurtauja, tačiau į namus vis tiek parneša kažkiek pinigų. O jeigu šeimoje yra mažamečių vaikų – apskritai užburtas ratas.

„Yra buvę atvejų, kad teismas smurtautojui uždraudė artintis prie nukentėjusios, tačiau abu dar iki teismo susitaikė ir vėl gyveno kartu, po teismo irgi gyvena. Jų žodžiais, darniai gyvena,“ – sakė inspektorė.

Neįgalumo pašalpa – vienai dienai

Viename iš Lietavos daugiabučių kartu su tėvais gyvena ir jų suaugęs sūnus. Girtauja, vartoja narkotikus, o tik gavęs neįgalumo pašalpą – 80 eurų – išleidžia tą pačią dieną svaigalams. Vyras nuteistas už tai, kad kėlė ranką prieš savo tėvą, anksčiau nuo brolio kliūdavo ir seseriai, dabar ji išvykusi į užsienį.

Tą vakarą vyras buvo blaivas ir geranoriškai nusiteikęs. Probacijos tarnybos inspektorei V. Kliokmanienei skubėjo raportuoti, kad nuo šiol viskas pasikeis: pradėjo vaikščioti į bažnyčią.

Tokiu sūnaus atsivertimu mama nelabai nori tikėti. Moteris vos ne su ašaromis prašė inspektorės, kad ši kaip nors paveiktų sūnų, kad šis, gavęs pašalpą, nors keliais eurais prisidėtų prie šeimos biudžeto.

Vyras pagalbos ieškojo ne viename priklausomybės ligų centre, tačiau paprastai ištverdavo vos mėnesį, artėjant pašalpos dienai, sprukdavo. Neseniai pėsčiomis iš tokio centro iki Jonavos sukorė 50 kilometrų...

Tą vakarą geranoriškai nusiteikęs V.Kliokmanienės „globotinis“ pažadėjo pašalpos dieną su mama ateiti pas inspektorę, kad ši padėtų nupirkti maisto produktų...

Teistumų neskaičiuoja

Chemikų g. aplankėme šeimą, kurios maitintojas, o ir smurtautojas, teistas jau dvylika kartų. Tikslų teistumų skaičių žino Probacijos tarnybos inspektorė, mums vyras sakė jų neskaičiuojantis... Žmona jaučiasi saugi: problemų šeimoje nėra.

Iš viso rajone gyvena apie 170 asmenų, įrašytų į Probacijos tarnybos įskaitą, pareigūnai juos tikrina ir naktimis, tikrina, kaip jie laikosi teismo paskirtų įpareigojimų. Tokiais naktiniais patikrinimais ypač buvo nepatenkintas vienas A. Kulviečio g. gyventojas, sakė, kad įgriso iki gyvo kaulo...

Šiemet dviem rajono gyventojams, anksčiau laiko paleistiems iš pataisos namų, skirta intensyvi priežiūra, jie privalo dėvėti elektronines apykojes. Intensyvi priežiūra, kitais žodžiais – kalėjimas namuose: pareigūnai nustato dienos grafiką ir kompiuterio ekrane stebi jų judėjimo kryptis.

Pamoką išmoko

Labai norisi tikėti, kad jauna moteris, gyvenanti su mažamečiais, išmoko pamoką. Moteris nuteista, nes smurtavo prieš vaikus. Jos pačios žodžiais, viskas per alkoholį. Po teismo ji teigė patyrusi tikrą šoką, ieškojo pagalbos. Pirmiausia gydėsi Kauno priklausomybių ligų centre, baigė Minesotos programą, įsidarbino.

„Pamoką išmokau visam gyvenimui, vaikai man yra viskas,“ – sakė jonavietė.

Labai noriu ja tikėti...

Laima SLOVIKIENĖ