Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Valstybės dieną – muzika, sveikinimai ir lėktuvų gausmas

Pirmadienis, 08 July 2019 08:46 Parašė 

Liepos 6-ąją Joninių slėnyje surengtas Valstybės-Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos minėjimas jonaviečiams ir jų svečiams paliko gerą įspūdį. Šventėje koncertavo geriausieji JKC meno kolektyvai, įvairiomis figūromis stebino akrobatinio skraidymo grupė ANBO, vadovaujama buvusio europarlamentaro Rolando Pakso, o 21 valandą slėnyje nuvilnijo „Tautiškos giesmės“ melodija.

Lietuvius suvienija himnas

Renginio vedėjas Paulius Skučas samprotavo, kad Lietuvos valstybės įkūrėjas karalius Mindaugas, matydamas tokias gražias mūsų šalies tradicijas, džiaugtųsi. Liepos 6-osios minėjimą prieš dešimtmetį papildė tuo pačiu metu, 21 valandą Lietuvos laiku, visame pasaulyje giedama „Tautiška giesmė“.

„Esame vienintelė tauta, kurios giedamas himnas vieną kartą per metus apskrieja visą pasaulį. Nepaisant laiko juostos, užsienyje gyvenantys lietuviai susirenka,  susikabina rankomis ir kartu su Lietuva gieda „Tautišką giesmę“. Nesvarbu, kad tautiečiai gyvena svetur, bet širdimi yra drauge su mumis, drauge su savo gimtine. Šiandien mes visi jaučiame šventinę nuotaiką“, – kalbėjo P. Skučas.

Šventės vedėjas priminė, kad karaliaus Mindaugo asmenybės neatskleidžia istorijos vadovėliai – ją dengia paslaptinga širma. Tačiau įvairių faktų ir istorinių nuotrupų apie vieną iš garsiausių mūsų šalies vadovų galima rasti aplinkinių valstybių metraščiuose. Lietuvos karaliaus charakterį atskleidžia Justino Marcinkevičiaus drama „Mindaugas“, kurią autorius sukūrė, remdamasis įvairia archyvine medžiaga. Visa tai sudėjus į vieną vietą, galima įžvelgti ir tai, kokią įtaką karalius Mindaugas turėjo ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

Vadovo sveikinimas

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, sveikindamas jonaviečius, atėjusius į Valstybės dienos minėjimą, pasidžiaugė Jonavos krašte įsitvirtinusiomis tradicijomis – Joninių slėnyje švenčiamomis Joninėmis, miesto gimtadieniais, Mindaugo karūnavimo diena ir t. t.

„Šiandien puiki proga prisiminti ir protėvius, ir senolius, ir tuos žmones, kurie galbūt savu laiku atidavė ne tik jėgas, pastangas, bet ir gyvybę už mūsų valstybę, kovojo už mūsų laisvę ir savarankiškumą. Šiandien galime didžiuotis, kad laisvė, nepriklausomybė ir visa valstybė yra mūsų rankose, – sakė rajono meras. – Džiugu, kad kiekvieno mūsų pastangomis Lietuvos valstybė auga, didėja. Nesvarbu, kur dirbame – versle, valstybės tarnyboje ar kitur, kasdien ją kuriame ne tik savo darbu, bet ir augindami jaunas atžalas, ateities kartas, nes kiekvienas stengiamės kurti valstybę. Dėkoju visiems, kad drauge stengiamės ir dėl Jonavos, ir dėl Lietuvos. Gražaus ir malonaus vakaro.“

Po mero M. Sinkevičiaus sveikinimo nuo estrados iki vėliavos išsirikiavo šventės dalyvių grandinė, rankose laikanti trijų spalvų audeklą, simbolizuojantį Lietuvos trispalvę. Lygiai 21 valandą solistas Dainotas Varnas užvedė mūsų valstybės himną – susikabinę rankomis, jam pritarė visi Joninių slėnyje buvę žmonės.

Kvapą gniaužiančios akimirkos

Valstybės dienos proga Jonavos gyventojus pasveikino akrobatinio skraidymo grupė ANBO (Aš noriu būti ore). Įspūdingą beveik 20 minučių trukusią programą „Dangaus rapsodija“ demonstravo lakūnai R. Paksas, Robertas Noreika, Antanas Marčiukaitis, jonavietis Algimantas Žentelis. Jų pasirodymą komentavo aviatorius ir žurnalistas Edmundas Ganusauskas. Aviacijos žinovas akcentavo, kad atliekamų figūrų seką reguliuoja grupės lyderis R. Paksas. „ANBO grupė įpratusi skraidyti žemiau, bet čia to padaryti negalima. Be to, šiandien sąlygas sunkina ir pakilęs vėjas. Pilotai turi pasitikėti vienas kitu, tad ir ten, aukštai, privalo vyrauti harmonija. Atlikdami figūras, sparno pilotai mato tik vedančio lėktuvo sparno galą ir skrenda saugiu trijų metrų atstumu“, – pasakojo E. Ganusauskas.

Pirmiausia virš slėnio iš dūmų lakūnai nupiešė Trispalvę – taip ANBO pasveikino Jonavą. Kvapą gniaužė lakūnų demonstruojamos įvairios figūros – mirties kilpos, suktukai, pervirtimai, skridimas žemyn galva, kt. Pasak komentatoriaus, R. Paksas pilotuoja akrobatinį dvivietį mokomąjį lėktuvą, kuris nėra toks manevringas, kaip jo kolegų vienviečiai.

ANBO yra tarp geriausių akrobatinių skraidymų grupių pasaulyje, dažnai dalyvauja aviacijos šventėse ne tik Europoje, bet ir Kinijoje, Pietų Korėjoje, kitose šalyse.  

E. Ganusauskas priminė, kad Jonava, be A. Žentelio, yra išauginusi ir daugiau padangių drąsuolių. Deja, šiandien apie iš Panoterių krašto kilusį Stepą Artiškevičių kalbame jau būtuoju laiku – eidamas 30-uosius, 1981 metais žuvo Rusijoje treniruotės metu. Tragiškas likimas ištiko ir jonavietį Aloyzą Cibarauską (1963–1997), Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidentą. Mirtis jį pasitiko Kaune, S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome.

Muzikinė programa

Koncertinę programą pristatė JKC meno mėgėjų kolektyvai. Koncertą skambia daina pradėjo kapela „Jonė“, kuriai vadovauja Romualdas Petkevičius, prie jonaviečių netrukus prisijungė Elektrėnų savivaldybės Semeliškių kultūros centro vokalinis instrumentinis ansamblis „Konkordas“ (vad. Adolfas Blažonis). Abiejų rajonų muzikantus daug metų sieja bičiuliški ryšiai. Tad bendra abiejų kolektyvų daina sulaukė griausmingų aplodismentų. Šokiais ir dainomis programą tęsė folkloro ansamblis „Laduta“, vadovaujamas Audros Noreikaitės ir choreografės Dovilės Bareikaitės.

Joninių slėniu nuskambėjo JKC instrumentinės grupės „Rapsodija“, kurią subūrė Edvardas Ratautas, melodijos. Nuotaiką kėlė popchoro „Šuldu buldu“ (vad. Elegijus Laimikis) mergaitės, Solveigos Maslauskaitės vadovaujamas moterų ansamblis „Presto“. Koncertą baigė moterų choro „Guoba“ (vad. Rūta Tiškevičiūtė) ir mišraus choro „Žemyna“ (vad. Violeta Michelkevičienė) bendra daina.

Šventės vedėjas P. Skučas Jonavą pavadino „kultūrišku kraštu“. Anot jo, JKC stebina tokia įvairia ir savita meno kolektyvų gausa. „Karalius Mindaugas tikrai pavydėtų tokios šventės“, – po programos reziumavo jis.

Jonavos publiką linksmino D. Varnas su grupe ir elektroninės muzikos projekto „Girių dvasios“ atlikėjai. Padangę nušvietė fejerverkų gėlės.

Nemažai jonaviečių būriavosi prie stalo, kur įvairias formas buvo galima nuspalvinti mūsų valstybės vėliavos spalvomis. 

Savanorių pagalba

Pasak JKC direktoriaus Sergejaus Jefimenkos, kiekvienas masinis renginys pareikalauja nemažai laiko ir pastangų. „Organizuodami karaliaus Mindaugo karūnavimo šventei skirtą renginį, kreipėmės į Savivaldybę, norėjome išgirsti patarimų ir iš valdžios. Prieš Liepos 6-ąją stengėmės išryškinti tautinius akcentus mieste ir jo prieigose, į Joninių slėnį pakvietėme prekybininkus, kurie pavaišintų karšta kava, gaiviaisiais gėrimais ar skanumynais. Juk renginys tęsiasi kelias valandas. O šiandien jau gyvename artėjančia miesto gimtadienio švente. Planuojame, dėliojame, džiaugiuosi kolektyvu – kiekvienas žino savo darbus“, – pasidalijo mintimis JKC vadovas.

„Kai dirba atsakinga, šauni kolegų komanda, ir pačius sudėtingiausius klausimus lengva išspręsti“, – pridūrė JKC režisierė Jolita Driukienė.

Anot jos, kiek daugiau rūpesčio kelia programoje numatytas laikas, kai stengiamasi atitikti afišose nurodytas ne tik valandas, bet ir minutes. Pašnekovė pasidžiaugė savanorių aktyvumu. „Masinių renginių metu jie mums labai padeda, talkina nuo ryto iki vakaro. Iš maždaug 20 savanorių, itin aktyviai dirba apie dešimt jaunuolių. Šiandien 21 valandą, jiems, pasipuošusiems tautiniais drabužiais, patikėta pakelti mūsų Trispalvę“, – aktyvų jaunimą pagyrė režisierė J. Driukienė.