Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Krepšinis

Vieno mažo miesto didelė komanda

Pirmadienis, 01 July 2019 08:43 Parašė 

Birželio 16 dieną Ukrainos sostinėje Kijeve pasibaigė Europos mėgėjų krepšinio lygos (EABL) finalinis etapas, kuriame JKML rinktinė pasirodė puikiai ir finišavo antroje vietoje. Jūsų dėmesiui – JKML tarybos nario, JKML rinktinės įkūrėjo bei Mažosios taurės prizininkės „Fortūnos“ krepšininko Žilvino Radzevičiaus mintys iš kelionės į Kijevą bei rungtynių ten.

EABL – Europos mėgėjų krepšinio lyga, po savo sparnu vienijanti net kelių Europos valstybių komandas. Šios lygos varžybose rungtyniauja ekipos iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Gruzijos, Bulgarijos. Šiame sezone buvo trys turai, kurių metu komandos varžėsi dėl patekimo į finalinį etapą, kuris birželio 14-16 dienomis vyko Ukrainos sostinėje Kijeve.

Atrankiniai turai vyko Lenkijos mieste Radome, Jonavoje bei Bristolyje, Anglijoje. Pagal reitingo taškus likome ketvirtoje vietoje tarp dvylikos komandų ir patekome į finalinį turnyrą.

Finaliniame etape Kijeve varžovai buvo itin stiprūs – šeimininkai Kijevo „Brodiagi“ bei iš Lietuvos atvykusios Vilniaus bei Kauno komandos. Nors ši lyga yra mėgėjų, tačiau atvyko ir krepšininkai iš profesionalių lygų, o Kijevo ekipa savo gretose turėjo net Eurolygos patirties turintį vidurio puolėją.

Todėl norėdami konkurencingai kovoti ir reprezentuoti Jonavos miestą, pasistengėme suburti kuo stipresnę komandą, kurioje žaidė vieni geriausių Jonavos krepšinio mėgėjų lygos (JKML) krepšininkų.

Žinoma, svarbiausias asmuo komandoje yra treneris. Mūsų komandos strategu su malonumu sutiko būti Edvinas Zinys, šį JKML sezoną į viršūnes atvedęs abi savo treniruotas ekipas: „Dumsiai“ tapo Didžiosios, o KKSC’01 – Mažosios taurės laimėtojais. Su trenerio pagalba sukomplektavome konkurencingą sudėtį, treneris surengė kelias treniruotes Jonavoje ir su dideliais lūkesčiais bei viltimis iškeliavome į Kijevą.

Pirmoji diena: Pirmasis varžovas – šeimininkai Kijevo „Brodiagi“. Ši komanda buvo stipriausia Jonavoje vykusiame turnyre, jos meistriškumo lygis – labai aukštas. Rungtynės buvo labai permainingos ir sunkios. Nė viena komanda nebuvo atsiplėšusi daugiau nei penkiais taškais, o po pagrindinio mačo laiko švieslentėje degė lygus rezultatas.

Reikia pripažinti, kad pratęsimo metu teko žaisti ne tik prieš šeimininkų komandos krepšininkus, bet ir prieš vietinius teisėjus... Galų gale, po įtemptos ir varginančios kovos nusileidome rezultatu 70:72.

Išties nuliūdome, nes jautėme ir tikėjome, jog galime laimėti, tačiau supratome, kad turnyras dar toli gražu nesibaigė ir kitą dieną laukia dvi ne mažiau sunkios kovos prieš tėvynainius – Vilniaus bei Kauno komandas.

Antroji diena: Sekmadienį laukė dvejos rungtynės. Pirmasis dienos priešininkas – VKL komanda iš Vilniaus. Ekipa, kuri šiame turnyre visada varžosi dėl aukščiausių apdovanojimų ir beveik visuomet rungtyniauja kone ta pačia sudėtimi. Kaip žinia, viena iš komandos stiprybių yra geras vienas kito pažinimas.

Mačas buvo tikrai nelengvas. Vilniečiai vienu metu buvo išsiveržę į priekį 10 taškų skirtumu, tačiau mūsų komandos treneris E. Zinys tądien buvo tikras komandos ramstis – jis mums vis primindavo, kad rungtynės dar nesibaigė ir neleido mums nuleisti rankų.

Galiausiai, didelių pastangų dėka, priartėjome prie varžovų, o ketvirtajame kėlinyje į aikštę žengėme su dviguba energija. Paskutinėje mačo dalyje žaidėme lyg ant sparnų ir iškovojome pergalę 89:74. Išėjome ilsėtis ir laukti antrųjų dienos rungtynių, kurios turėjo lemti galutinį komandų išsidėstymą turnyrinėje lentelėje.

Kauno krepšinio lygos komanda savo sudėtyje turėjo net ir NKL žaidėjų, tokių kaip Paulius Parachomikas, kuris kažkada gynė ir Jonavos komandos garbę. Treneris nuteikė mus itin kovingai ir, žinodami rungtynių svarbą, į aikštę įžengėme su dideliu nusiteikimu iškovoti pergalę.

JKML komanda beveik viso mačo metu buvo žingsneliu priekyje, o trečiajame ketvirtyje susikrovė triuškinamą persvarą. Visgi ketvirtajame kėlinyje atsipalaidavome, tačiau turėjome puikų trenerį, kuris, regis, rungtynes sudėliojo taip, kaip pats norėjo, ir dėl pergalės klausimų nekilo. Nors laimėjome tik penkiais taškais 89:84, tačiau buvome geresni už varžovus. Kaip sakoma, pergalė yra pergalė.

Mažo miesto didelė komanda tarptautiniame turnyre sugebėjo iškovoti dvi pergales ir tik pirmasis mačas po pratęsimo baigėsi nesėkme. Žinoma, šioks toks kartėlis liko. Žinojome, kad galėjome tapti turnyro nugalėtojais, tačiau antra vieta – taip pat puikus pasiekimas.

Galiu drąsiai teigti, kad Jonava yra sporto miestas. Nes tik tokiame mieste su geru požiuriu į sportą ir žmonių atsidavimu galima pasiekti gerų rezultatų. Tikiu, kad tai tik pradžia. Tikiu, kad miesto dydis nelemia rezultatų ir susivienijus visiems kaip vienai komandai galima pasiekti tai, ką pasiekėme mes.

Susidomėjimas krepšiniu auga, tad kodėl kitais metais netapus čempionais?

Ačiū! Visų pirma noriu padėkoti juodžiausią darbą darančiam žmogui – JKML tarybos pirmininkui Aloyzui Čekavičiui. Kaip pasakytų Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius, jis yra žmogus „su dideliais kiaušiniais“.

Ačiū treneriui Edvinui Ziniui, kuris yra ne tik treneris, bet ir žmogus, draugas ir už krepšinio aikštelės ribų, kuris prireikus visada neatsisakys padėti.

Ačiū visiems JKML komandos žaidėjams, kurie aukoja savo laiką ir lėšas vardan Jonavos.

Ir, žinoma, didelis AČIŪ Jonavos rajono savivaldybei, buvusiam merui Eugenijui Sabučiui bei dabartiniam merui Mindaugui Sinkevičiui, kurie supranta, kad krepšinis yra ne tik sportas, bet ir gyvenimo būdas, bei visokeriopai prisideda prie mūsų Jonavos pergalių.

jkml.lt

JKML inf.