Paskelbtas Sportas

Stovykla atvėrė etnokultūros lobius

Penktadienis, 28 June 2019 08:52 Parašė 

Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus surengta edukacinė stovykla „Amatų kraitė“ sukvietė progimnazijų 5 – 7 klasių mokinius pasimokyti senolių amatų, suvokti šių dienų iššūkius. Stovykla septynias dienas vyko muziejaus filiale – Samulevičių sodyboje, Prauliuose, tad vaikai plačiau buvo supažindinti su mūsų krašto kultūros paveldo turtais.

Kas yra toji moderni lietuvybė ir kokiomis tatuiruotėmis šiandien lietuviams derėtų puoštis? Apie tai stovyklautojai atidžiai klausėsi Senamiesčio gimnazijos dailės ir keramikos studijos vadovės Editos Danielienės samprotavimų. Ne vienas savo kūno dalis papuošė senovės baltų simbolius menančiais ženklais. Nedaugelis žino, kokiais žaislais žaista prieš šimtą metų. Anot tautodailininko Artūro Narkevičiaus, mūsų seneliai, proseneliai, daugiausia žaidė savo rankomis pasigamintais mediniais arkliukais ar paukščiais. Nesunkiai išsidroždavo ir medinių sukučių, vilkelių, kuriuos neretai ir gražiai išsidekoruodavo. Šiandien tokių žaislų parduotuvėse nėra, tačiau sumanesnis tėtis galėtų savo vaikams pagaminti. O kaip galima apvelti muilo gabalėlį vilna, kad šis ilgai kvepėtų ir taip greitai nesusimuilintų? Gudrybes su muilu vaikams parodė tautodailininkė Leokadija Vilkelienė. Tuo tarpu senovine žvakių gamyba vaikus sudomino stovyklos vadovė etnologė Rasa Kulytė – Libienė. O kaip ant laužo išsivirti gardžios grikių košės, pamokė tas pats A. Narkevičius.

Kiekvienas lietuvis, pasak muziejininkų, turėtų vikriai suktis savo tautos šokiuose, žaidimuose. Kaip jų pramokti ir kaip jie net svetur gyvenantiems padeda išlaikyti lietuvybę, aiškino Jeronimo Ralio gimnazijos folkloro grupės „Dobilia“ vadovė Inga Petrikonienė ir Kultūros centro folkloro grupės „Ramtatukai“ šokėjai.

„Stovykla, rengiama jau antrą kartą, pasiteisino. Nors berniukai daugiausia būriavosi prie medžio dirbinių stalo, o mergaitės domėjosi etnotatuiruotėmis, visi grįždavo namo su puikiais įspūdžiais, o svarbiausia tai, kad stovyklautojai prasmingai užbaigė savo prailgintus mokslo metus“,- sakė R. Kulytė – Libienė.

Marius Glinskas