Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Jungtinė fotografijos ir keramikos paroda

Ketvirtadienis, 27 June 2019 08:10 Parašė 

Pristatymas ir susitikimas su autoriais įvyko birželio 21 d. Jonavos kultūros centro Meno galerijoje.

Kęstutis Čepėnas gimė 1964 m. sausio 1 d. Žiežmariuose, Kaišiadorių rajone. Šiandien autoriaus tiesioginis darbas nesusijęs su gamta  ir gyvūnais,tačiau gamtos pažinimas, kelionės po platųjį pasaulį, kalnai ir fotografija jau bemaž keturis dešimtmečius yra didžiausia jo aistra. K. Čepėnas – ilgametis Lietuvos ornitologų draugijos narys, 2005 – 2011 m. buvo draugijos prezidentas. 2007 m. tapo Lietuvos fotomeninkų sąjungos nariu, tais pačiais metais jam buvo suteiktas meno kūrėjo vardas. Autorius yra surengęs virš 10 personalinių fotografijos parodų gyvosios gamtos temomis Lietuvoje, Rusijoje, Olandijoje, Belgijoje ir kt. 

Jo darbai buvo eksponuojami pristatant mūsų šalį „Expo  2012“ parodoje Pietų Korėjoje. 2010 m. K. Čepėnas tapo Lietuvos spaudos fotografijos „Auksinis kadras“ laureatu, 2012 m. prestižinio tarptautinio gamtos fotografijos konkurso „Zolotaja čerepacha“, renginio Rusijoje, nugalėtoju. Daugelį kartų jo nuotraukos įvertintos Lietuvos laukinės gamtos fotografijos konkurse „Gintarinis žaltys“. K. Čepėnas išleido personalinį fotoalbumą „Tarp žemės ir dangaus“, „Briedis girių karalius“. Drauge su kitais autoriais iliustravo daugiau nei  dvi dešimtis knygų ir albumų, nuolat bendradarbiauja su gamtos  žurnalais ir leidyklomis. Tai koks  gi ištikrųjų yra fotografas K. Čepėnas? Autorius į parodos atidarymą neatvyko.  Tačiau, kiekvienas fotografo „kadras“ apgalvotas, ir tikslus. Jo nuotraukos sužavėjo visus parodos lankytojus, įamžinta gamta ir paukštis, kas tobula ir netobula, ir iki skausmo žvelgiant į fotografijas, juntamas nesugadintas laukinės gamtos gyvenimas.

Priėjusi prie vienintelio parodoje  esančio vyro lankytojo ir paklausiau:

- Kuri, Jums, fotorafija liks įsimintiniausia?

- Du šokantys paukščiai ant sulūžusio medžio kamieno. Šis darbas yra metaforiškas ir ironiškai kalba apie gamtos ir žmonių nesibaigiančias tapatybės pajieškas, gyvenimo pakilimus ir nesekmes, diskonforto jausmą, sielvartą ir susvetimėjimą. Manau, autorius kviečia susimąstyti  apie kintančią meilės sąvoką, momento laikinumą ir būties lengvumą.- Pritariu, ir gal kažkiek pavydžiu fotografui klajokliško gyvenimo, kūrybinio žaismingumo. Manau, žmogus,  itin jautriai atskleižia save, įamžinęs skrendantį  paukštį nuo savo lizdo, medžio šakos į beribius tolius... 

„Fotografas Kęstutis  Čepėnas siunčia didžiausius linkėjimus visiems parodos lankytojams  ir pažada dar kartą susitikti su Jonava ! 

Į parodos atidarymą atvyko Sigita ir Ričardas Lukošiūnai. Šis menininkų duetas, plačiai žinomas tarptautiniame meno pasaulyje, yra Lietuvos dailininkų sąjungos nariai, keramikos studijos „Keramika sau“ vadovai. Nuo 2003 m. dalyvauja tarptautinėse parodose, simpoziumuose, nemažai jų kūrinių yra įvairių šalių privačiose kolekcijose. Kiekvienas turi individualią raišką, bet jų kūrybą sieja bendražmogiškos temos, požiūris į aplinkos reiškinius“, - kalbėjo Gitana Daugirdienė, parodos kuratorė ir dailininkė apipavidalintoja.

Tai antras šių aktyviai kuriančių meninkų darbų paroda Jonavos žiūrovams. „ Vieni į feisbuką deda savo kasdieninius pavalgėm, pamiegojom, paatostogavom  ir kitokius  pa... Socialiniai tinklai negali perteikti 3D erdvės, todėl savo kelerių metų veiklos produktus mielai eksponuojame įvairiose natūraliose erdvėse manydami, kad jie gali būti įdomūs ir jonaviečiams, miesto svečiams.“, - sakė Ričardas, paantrino Sigita.

Menininkų pora itin sėkmingai kuria skulptūrinė keramiką, nestokoja socialinių temų, humoro, žaismės ar rimties. Jų kūrinius ženklina, dekoro įtaigą ar skirtingų, keraminių bei nekeraminių medžiagų panaudojimą.

Įdomu buvo išgirsti Ričardo mintis apie gimstančias įdėjas, sumanymus, bei jų perteikimą darbuse (autoriaus 11 skulptūrų). Keramikė Sigita (jos tik 5 skulptūros),  dalinosi patirtimi - „ką reiškia artimiausio žmogaus kritika ir kaip ji reikalinga  vienas kitam“.

Keramikų  Sigitos ir Ričardo Lukošiūnų  ekspozicijas  galėsite aplankyti iki liepos 5 d. Fotografo Kęstučio Čepėno paroda tęsis iki liepos 10 d.

Eitvydė Pranevičienė