Paskelbtas Renginiai

„Erasmus+“– jauno žmogaus vartai į pasaulį

Penktadienis, 25 March 2016 11:49 Parašė 

Tikriausiai daugelis yra girdėję mįslėmis apipintą pavadinimą „Erasmus+“, tačiau ar pakankamai žinome apie šią, kaip kad teigia dalyviai, gyvenimą aukštyn kojomis apverčiančią jaunimo mainų programą?

Šiuolaikiniam žmogui svarbu visapusiškai tobulėti, tačiau mokykloje, universitete suteikiamos tik teorinės žinios, mažai dėmesio skiriama socialinių įgūdžių, kūrybiškumo, kritiško mąstymo ugdymui. Laimei, pagalbos ranką ambicingam ir veržliam jaunam žmogui tiesia tarptautinė mainų programa „Erasmus+“. Norintiems tapti programos dalyviais, tereikia užpildyti anketą, parodyti motyvaciją ir susidomėjimą projektu – specifinių atrankos kriterijų nėra. Be to, jaunimo mainai „nenuskriaus“ piniginės. Tad kodėl verta dalyvauti „Erasmus+“ programoje?

Esu Senamiesčio gimnazijos moksleivis ir ,,Erasmus+“ programos projekte dalyvauju jau trečią kartą. Man tai yra geriausia patirtis: iššūkiai, nauji žmonės, savęs pažinimas – tai bene pagrindiniai motyvai, nulėmę mano pasirinkimą išvykti su „Erasmus+“ į Turkiją. Kelionės įspūdžiai – neapsakomi: bendravome su įdomiais žmonėmis, susiradome draugų iš visos Europos, dalyvavome įvairiose dirbtuvėse, įgijome neįkainojamų įgūdžių, kurių neišmokstama mokykloje, aplankėme įstabaus grožio vietas, mėgavomės puikiu maistu, gyvenome apartamentuose, vakarais lydėdavome saulę ir linksmindavomės iki paryčių... Mainuose sutikti žmonės skiriasi ne tik kalba ar kultūra, bet ir pasaulėžiūra, tačiau geriau pažindami vienas kitą suprantame, kad esame tokie panašūs... Projekto metu pajaučiamas artumo, bendrumo jausmas. Nelieka abejingumo pasaulyje vykstantiems įvykiams. Tokios patirtys padeda suprasti, koks mažas yra pasaulis“.

„Erasmus+“ programos metu dalyviai yra ugdomi visiškai kitaip, nei mokykloje. Neformalūs užsiėmimai neleidžia nuobodžiauti, padeda geriau susikoncentruoti ir įsisavinti informaciją. „Nesigailiu išvykęs į „Erasmus+“ jaunimo mainus, nes laiką praleidau ne tik beprotiškai linksmai, bet ir turiningai. Be to, pasikeitė požiūris į pasaulį ir žmones, jaučiuosi laimingesnis, net pirmadieniai tapo linksmesni. Po projekto man dar ilgam užteks motyvacijos ir gyvenimo džiaugsmo“, – sakė pirmą kartą „Erasmus+“ mainuose dalyvavęs Senamiesčio gimnazijos abiturientas Deividas Vitavičius.

„Erasmus+“ visapusiškai ugdo, beveik nekainuoja ir yra be galo smagi patirtis. Taigi, kodėl nesudalyvavus jaunimo mainuose? Kiekvienam, turinčiam galimybę pasinaudoti „Erasmus+“ galimybe, bet vis dar dvejojančiam, mudu su Deividu sakome: išdrįsk leistis į nepamirštamą nuotykį su puikia kompanija, į nepakartojamą kelionę po gražiausias pasaulio vietas, iš kurios parsivežami nuostabūs prisiminimai, draugai ir įspūdžiai!

Matas AŽUKAS, Senamiesčio gimnazijos gimnazistas