Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Armonikierių šventė pasiekė ir Jonų sostinę

Trečiadienis, 19 June 2019 14:39 Parašė 

Praėjusį sekmadienį Joninių slėnyje rekordiškai kepino saulė, tačiau iš anksto numatyta Lietuvos armonikierių šventė įvyko. Čia, mūsų Kultūros centro pavilioti, su savo peterburgietiškomis armonikomis sugužėjo visų Rytų Aukštaitijos rajonų, Raseinių, Lazdijų ir Birštono geriausi muzikantai.

„Sveikinu visus, nepasukusius vasarvidžio karštyje pro šalį, suradusius Jonų sostinę, ir linkiu gražaus pasivaržymo. Ačiū kultūros vadovams, merui, kad, artėjant Joninėms, surado galimybę mums susitikti, kai ką pažadėjo ir įteikti“ – dėkojo sveteliams, susispietusiems po neplačia medine pastoge, sumanymo autorius, vienas garsiausių mūsų armonikierių Alvydas Kurkuzinskas.

„Šventę skelbiu atidarytą“,- po sveikinimo žodžio mostelėjo Kultūros centro direktorius Sergejus Jefimenka, pažadėjęs kiekvieną muzikantą, nepaisant jo pamuzikavimo kokybės, apdovanoti padėkos raštu ir įdomia keramikine griežėjo skulptūrėle, kurią po vieną visiems nulipdė garsus Lapių skulptorius Povilas.

O šventės vedlys aukštaitis Untaniokas, pavadintas kapelmeisteriu, jau rikiavo trokštančius greičiau pasirodyti polkų ir valsų griežėjus – armonikierių asociacijos vadovus Vitą Rimkų ir Kęstutį Kuzminską, biržiečius, kupiškėnus, molėtiškius, uteniškius ir saviškius – Antaną Kirvelevičių, Bronių Kaminską, Julių Urboną, Justiną Diržinską, Danielių Jakubauską, kitus, linkėdamas jiems ne šiaip „paliurlinti“, o rimtai „pagrajinti“ savo atsivežtines melodijas. Antai ir pats išvingiavo dar iš tėvuko nusiklausytą valsą, kuriam turbūt jau šimtmetis. Tampė vyrai dumples, kaip tik išmanė, vienas pagrojo net penkias polkas vienoje, tačiau turbūt daugiausia plojimų susilaukė jau minėto Antano kapela – du armonikieriai, pjūklininkas, būgnininkas ir šaukštininkas.

Po trijų valandų linksmybių, pagrojus finalinį maršą, paaiškėjo nugalėtojas. Tiksliau, tas, kurio pavardę žiūrovai daugiausia pagyrė, mesdami savo pagyrimus į didžiulę kraičių skrynią, pastatytą prie pastogės. Tai, pasirodo, tas pats šaunios idėjos kurstytojas Alvidas Kurkuzinskas. Šiam drūtam vyrui – ypatingai saldus prizas, kurį įteikė centro direktoriaus pavaduotoja Jurgita Serapinė. Beje, ji išreiškė viltį, kad šis mūsų muzikantų pirmasis blynas net rekordiškame vidurvasario karštyje neprisvilo, tad galbūt kitąmet galėsime sušaukti dar vieną tokią šventę, o toliau – dar vieną. Pagaliau tai puiki slėnio generalinė repeticija prieš Jonines, o žiūrovams – delnų pasipustymas artėjant šiai tautos šventei.

Marius Glinskas