Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Antrą kartą vestuvių muzikantai drebino Kulvos dvaro kiemą

Trečiadienis, 19 June 2019 14:32 Parašė 

Birželio 16-ąją, sekmadienį, Kulvos dvaro teritorijoje įvyko vestuvių muzikantų konkursas „Iš viso svieto – į vieną vietą“.  Antrą kartą renginį organizavo Kulvos bendruomenė, padedama rėmėjų ir savanorių. Šventėje varžėsi muzikos puoselėtojai iš devynių Lietuvos kampelių.

Viltys pildosi

Pasak Kulvos bendruomenės pirmininkės Karolinos Petrenčiuk-Naujokienės, visada norisi gyventojams pasiūlyti naujų, dar nematytų renginių, pakviesti kartu praleisti gražią vasaros popietę, pasiklausyti muzikos ir bičiuliškai pabendrauti.

„Labai smagu, kad šiandien į žymaus kultūros nešėjo Abraomo Kulviečio tėviškę sugužėjo nemažai norinčių save pristatyti individualių dainininkų ir muzikos grupių. Džiaugiuosi, kad nepabūgę atstumo pas mus atvyko dainos mylėtojai ne tik iš kaimyninių rajonų, bet ir iš tolimesnių Lietuvos regionų – Vilniaus, Mažeikių, Marijampolės, kitų“, – pradėdama šventę į susirinkusiuosius kreipėsi K. Petrenčiuk-Naujokienė. – Kulva turi būti žinoma visoje mūsų šalyje, nes iš čia skverbėsi kultūros žodis į visą kraštą. Mano, kaip bendruomenės pirmininkės, viltys pildosi – Kulvos vardas nuskriejo į daugelį Lietuvos rajonų. Džiaugiuosi susirinkusiųjų gausa, dėkoju visiems – svečiams, gyventojams, atėjusiems į šventę. Labai noriu tikėti, kad toks konkursas Kulvos dvaro aplinkoje taps tradiciniu renginiu. O galbūt kam nors pavyks surasti vestuvių muzikantus savo asmeninei šventei. Linkiu smagios nuotaikos ir malonių įspūdžių.“

Vertintojų brigada

Renginio vedėja, Kulvos kultūros centro meno vadovė Valerija Degutienė, prisimindama pernykštį konkursą, pasidžiaugė, kad „pirmas blynas neprisvilo“, todėl norėjosi tokios pat šventės ir šią vasarą. „Sveiks, svieteli margs, vasaros šventės sulaukęs, sveiki ir jūs, mieli sveteliai, sulaukę dienos, kai galėsite save pareklamuoti Kulvos dvaro erdvėje“, – šmaikštavo nuotaikingai nusiteikusi V. Degutienė.

Jos teigimu, varžytis ketino 15 pavienių vestuvių dainininkų bei muzikos grupių, bet į šventę atvyko kiek mažiau. Sunku pasakyti, kas nulėmė dalyvių apsisprendimą, bet labiausiai tikėtina, kad muzikantus išgąsdino lietingas rytas. Organizatoriai ir susirinkusieji džiaugėsi palankiomis oro sąlygomis po atviru dangumi – sekmadienio popietę padvelkė gaivinanti vėsa, papūtė gaivus vėjelis, danguje suspindo saulė.

 Dalyvių pasirodymą vertino kompetentinga komisija, kuriai vadovavo Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos smuiko instrumento mokytoja metodininkė, Styginių instrumentų skyriaus vedėja, Muzikos akademijos Klaipėdos fakulteto estrados džiazo skyriaus smuiko diplomuota specialistė Virginija Verikienė. Jos komandą sudarė Elektrėnų savivaldybės Semeliškių kultūros centro meno vadovas Adolfas Blažionis, sėkmingai „diriguojantis“ grupei „Konkordas“, ir Senamiesčio gimnazijos muzikos mokytoja metodininkė Audra Noreikaitė, vadovaujanti Jonavos kultūros centro folkloro ansambliui „Laduta“.

Vienintelis jonavietis

Kiekvienas varžytuvių dalyvis privalėjo trumpai pristatyti savo grupę, o pasirodymo tvarka buvo išaiškinta burtų keliu, ištraukus numerius.

Padainuoti jonaviečiams atvyko praėjusių metų antros vietos laimėtojas Vaidas iš Kalvarijos, trečiosios vietos prizininkė Irena iš Žemaitijos, programą konkursui parengė Arūnas iš Marijampolės, kaunietis Audrius, savo kūrybos dainas pristatė Jolanta iš Mažeikių, vėliau dainavusi kartu su grupe „Kadrai“. Į šventę atkako vaikinų kvartetas iš Kaišiadorių bei mišrus duetas iš Jurbarko rajonų.

Smagiai nuteikė tai, kad šiemet šventėje dalyvavo ir Jonavai atstovavo muzikantas Albertas Mačiulis. „Matyt, esu pats drąsiausias, nes nėra nė vieno dainininko iš Jonavos. Vadinasi – būsiu visų Jonavos muzikantų atstovas“, – pirmą numerį ištraukęs juokavo žinomas jonavietis.

Tiesą sakant, keista, kai respublikiniame renginyje, kuris organizuojamas Jonavos rajone, nedalyvauja mūsų krašto muzikantai, dažnai dainuojantys vestuvėse. Todėl vienintelį jonavietį A. Mačiulį susirinkusieji pasitiko gausiais aplodismentais.

Pagrindiniai kriterijai

Dainų, kurias pasirinko svečiai, repertuaras buvo įvairus, daugiausiai nesusijęs su šeimos švente – vestuvėmis. Tik vienas kitas atlikėjas stengėsi atspindėti konkurso temą. Tačiau, anot renginio vedėjos V. Degutienės, to ir nebuvo griežtai reikalaujama. „Solistai, juolab atlikėjų grupės turėjo laisvę – galėjo patys pasirinkti dainas. Juk laikmetis keičiasi“, – priminė ji.

O komisijos pirmininkė V. Verikienė atkreipė dėmesį į pagrindinius vertinimo kriterijus. „Svarbiausiais laikome grojimo meistriškumą, aranžuotės savitumą ir sceninę kultūrą. Vertinsime nuo vieno iki dešimties balų, susumuosime visų komisijos narių vertinimus ir turėsime rezultatą“, – akcentavo ji.

Prieš paskelbiant smagių varžytuvių nugalėtojus, V. Degutienė kvietė neprarasti nuotaikos tuos, kuriems laimė nenusišypsos: „Kulvoje susitikome ne tik nugalėti, bet ir pasidžiaugti vieni kitais. Tad nenuliūskite, jei komisijos verdiktas kam nors bus nepalankus. Manau, kad šiandien visi esate nugalėtojai, tad dėkui už dainas ir drauge praleistą laiką“, – sakė renginio vedėja.

Komisijos sprendimas

Komisijos vertinimu, daugiausia balų surinko gyvo garso muzikos grupė „Kadrai“ su Jolanta iš Laižuvos, Mažeikių rajono. Matyt, susirinkusiuosius sužavėjo vienoda atlikėjų apranga ir juodi akiniai, patraukli laikysena scenoje, nes būtent šiems muzikantams atiteko ir žiūrovų prizas.

Antroji pozicija skirta solistui Audriui iš Kauno. „Bedainuodamas pamačiau atvažiavusią žmoną ir, prisipažinsiu, susigraudinau – negalėjau neprieiti ir jos neapkabinti“, – neslėpė dainininkas.

Trečiosios vietos prizininke tapo grupė „Senas kiemas“ ir Irena iš Vilniaus. Komisijos nariai pripažino, kad matėsi visų dalyvių pastangos dainuoti kuo geriau, tačiau kai kuriems muzikantams dar derėtų pasistengti. Vis tiktai šiemetis konkursas parodė aukštesnį varžytuvių dalyvių pasirengimą nei buvo 2018-aisiais. 

Geranoriška pagalba

Reikia pripažinti, jog šių metų konkursas-šventė „Iš viso svieto – į vieną vietą“, palyginti su pernykščiu renginiu, buvo aukštesnio lygio. Dvaro teritorijoje užsiėmimą galėjo rasti ir dideli, ir maži žiūrovai. Štai JKC Krašto muziejaus skyriaus vadovė Daiva Petrikėnienė vaikus kvietė į edukacinius užsiėmimus ir mokė, kaip greit ir lengvai galima nupiešti vieną ar kitą raštą.

Netoliese įsikūrusi Kaukutė (Vilma Praškevičienė) iš Ruklos mikliais rankų judesiais gamino įvairiaspalves vestuvines gėles, kuriomis papuošė daugelį atėjusiųjų į šventę. Laikinąsias tatuiruotes piešė meistrė Deimantė Praškevičiūtė. O patys mažiausieji smagiai čiuožinėjo ant pripučiamų batutų.

„Mėgaukitės visomis pramogomis, nes šiandien čia viskas nemokamai“, – ragino vedėja V. Degutienė.

Sėkmę mėgino savo keramikos gaminius atgabenusi Ilona iš Jonavos. Pasak jos, Kulvos dvare, palyginti su Joninių švente, sekasi visai neblogai. Degto molio vaza, statulėlė, kitokia grožybė  – puiki dovana įvairiomis progomis.   

Išsidėsčiusiose pavėsinėse buvo galima nusipirkti gaiviųjų gėrimų, paskanauti šašlyko, žaldokų, karštos duonos su sūriu ir t. t.

Pauzes tarp konkurso grupių pasirodymų užpildė Kaišiadorių rajono Žąslių laisvalaikio centro liaudiška kapela „Žąsla“ (vadovė Daiva Mockienė), o per visą dvaro kiemą nuvilnijo širdžiai mielos saksofono melodijos, kurias grojo Romualdas Žilinskas. Ant žalios kiemo vejos sukosi susirinkusiųjų poros, griaudėjo muzikantus palaikantys aplodismentai.

„Smagu šiemet mūsų dvare, – dalijosi nuomonėmis atėjusieji. – Norėtume, kad ir kitais metais vyktų tokia šventė. Juk tai geriausia dovana mums, Kulvos krašto gyventojams. Dėkui organizatoriams.“

Ir V. Degutienė, ir K. Petrenčiuk-Naujokienė buvo atviros: jei ne geranoriškai nusiteikę rėmėjai, tokių renginių nebūtų. Tarp jų – vietos ūkininkai Jonas Chaladauskas, Vytautas Jakaitis, UAB „A grupė“ (direktorius Virginijus Vizbaras), bendrovė „Baldai Jums“, vadovaujama Alfonso Meškausko. Padėkota Kulvos seniūnui Ramūnui Gudonavičiui ir jo komandai – Valerijai Navickienei, Arvydui Vancevičiui, kitiems, padėjusiems paruošti erdvę renginiui. Ačiū tarta JKC direktoriui Sergejui Jefimenkai, šios įstaigos operatoriams Linui bei Valentinui ir visiems kitiems, padėjusiems sukurti šventinę aplinką.