Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

„Sidabro vainikėlio“ pagrindinis prizas – jonavietei

Antradienis, 11 June 2019 10:35 Parašė 

Prieš savaitę paaiškėjo Lietuvos nacionalinio kultūros centro moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ rezultatai. Vyresniųjų amžiaus grupėje vienas iš pagrindinių prizų – įstabaus grožio sidabro vainikėlis atiteko mūsų Senamiesčio gimnazijos abiturientei Karolinai Rodaitytei, sužavėjusiai reiklią specialistų komisiją savo keramikos dirbiniais.

Kaip pasakojo gimnazistės dailės mokytoja Edita Danielienė, iki vainikėlio eita nelengvu, bet įdomiu, trejus metus atkaklaus darbo reikalaujančiu keliu. Išminkytas ne vienas molio gabalas, perversta ne viena liaudies meno palikimą įamžinusi knyga, apžiūrėtas ne vienas muziejuose saugomas eksponatas. Kelis kartus laimėti regioniniai konkursai. Pagaliau šiemet atsakingas požiūris į savo svajonę atnešė jonavietei pagrindinį prizą. Trečiojo turo nacionalinėje parodoje, vykusioje gegužės pabaigoje Kėdainiuose, prie Karolinos darbų – virveline technika išraižytų indų, primenančių archaišką baltų keramiką, taip pat valstietiškus senolių papročius bylojančių „Lauknešėlių“ žiūrovai stabtelėdavo bene ilgiausiai. Buvo į ką pasižiūrėti, buvo dėl ko pakraipyti galvas. Jonavietei linkėjo sėkmės ir konkurso komisija, mat jos eksponatai kartu su dar dviejų moksleivių – tekstilininkės Auksės Blėdaitės iš Varėnos ir medžio drožėjo Deivido Paulausko iš Plungės darbeliais, pasirodo, taikliausiai atspindi liaudies meno tradicijas, alsuoja amatininko kruopštumu ir senųjų technologijų išmanymu.

Šiandien Karolinos laimėjimu džiaugiasi ne tik jos Dailės ir keramikos studijos vadovė mokytoja E. Danielienė, bet ir mama, tėtis, mokyklos draugai. Lankydama šią studiją, mergina perprato molio paslaptis, pramoko austi juostas, nerti šiaudų vestuvinius sodus, spalvinti margučius. Vis dėlto profesionalia dailininke ji nežada tapti. Karolinai dar labiau patinka gamtos mokslai, todėl ji tikriausiai pasirinks biologijos mokytojos studijas.

Marius Glinskas