Paskelbtas Sportas

Olimpinės dienos šurmulys

Pirmadienis, 03 June 2019 08:59 Parašė 

Kiekvienais metais birželio mėnesį pasaulyje švenčiama Olimpinė diena. Tūkstančiai žmonių dalyvauja sportinėse ir kultūrinėse veiklose. Organizuojami Olimpinės dienos bėgimai, sporto varžybos, parodos, muzikiniai ir edukaciniai užsiėmimai, seminarai. Olimpinės dienos šūkis „Judėk. Sužinok. Atrask“.

Olimpinės dienos tikslas – skatinti sportinę veiklą visame pasaulyje, nepaisant žmonių amžiaus, rasės, lyties ar atletiškumo lygmens.

1948 m. sausio mėnesį 42 - oje Tarptautinio olimpinio komiteto sesijoje Sankt Morice (Šveicarija) buvo pritarta Olimpinės dienos idėjai. Šią dieną minimas 1894 m. birželio 23 d. vykęs Pasaulinis sporto kongresas Sorbonoje, kur buvo nutarta įkurti Tarptautinį olimpinį komitetą bei atnaujinti olimpines žaidynes. Birželio 23-oji žymi šių laikų olimpinio sąjūdžio pradžią.

1948 m. pirmąjį kartą olimpinė diena buvo organizuojama: Austrijoje, Belgijoje, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Portugalijoje, Šveicarijoje, Urugvajuje bei Venesueloje. Pirmasis Olimpinės dienos bėgimas (Olympic Day Run) buvo suorganizuotas 1987 metais, kuriame 10 km distanciją įveikė 45 šalių gyventojai.

Lietuvoje pirmą kartą Olimpinė diena buvo surengta 1989 metais gegužės 13 dieną. Gedimino pilyje olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis uždegė deglą, kuris estafete keliavo per Lietuvą, Latviją, pasiekė Estijos sostinę Taliną.

Dabar kasmet šeštadienį prieš birželio 23 d. Lietuvos sostinėje Gedimino kalne prie pilies bokšto uždegama Olimpinės dienos ugnis, kuri iš ten lydima pasiekia šventės vietą. Lietuvoje Olimpinės dienos bėgime galima dalyvauti lietuviškosios olimpinės mylios (1988 m.), 5 km ir 10 km rungtyse. Taip pat organizuojamos įvairios varžybos, mankštos, Lietuvos mokinių festivalio apdovanojimas ir kitos pramogos šventės dalyviams.

Pastaraisiais dešimtmečiais Olimpinė diena tapo pasauline švente, skleidžiančia olimpinius idealus visuose pasaulio kampeliuose.

Jau ne vienerius metus Olimpinę dieną mini ir Jonava. Kasmet pirmąjį birželio šeštadienį vyksta tam skirti renginiai. Kūno kultūros ir sporto centras pakviečia visus norinčius pakvietė simboliškai sudalyvauti lietuviškosios olimpinės mylios (1988 m) įveikime ir nesvarbu, kokiu būdu dalyvis šį nuotolį įveikia: ar dviračiu, ar bėgte, ar pėstute. Organizatoriai dar prieš nuotolio įveikimą, surengė viktoriną, kurioje susirinkusieji galėjo laimėti prizų  teisingai atsakius į sportinius klausimus. Aišku jie buvo susiję su olimpinėmis žaidynėmis, jose dalyvavusiais Lietuvos  sportininkais. Buvo pateikti ir klausimai apie mūsų kraštiečius olimpiečius ar solidžiai pasirodžiusius mūsų rajono jaunuosius sportininkus.

Prie sporto arenos susirinkę šios olimpinės dienos dalyviai, kurių susirinko visas šimtas, vėl nusiteikė įveikti 1988 metrų nuotolį takais palei stadioną sau pasirinktu įdomiu būdu. Vieni važiavo dviračiu, kiti tiesiog pasidarė sau treniruotę bėgant. Šventė suvienijo ir šeimas, o nuotolį vienu metu įveikė ne tik tėveliai su vaikučiais, bet ir seneliai. Finišo liniją su savo šeimininkais kirto ir šunyčiai, kurie taip pat pasidabino simboliniais šiais dienai skirtais medaliais.

Tradiciškai, kiekvienais metais, kartu su olimpine diena buvo palydimi Kūno kultūros ir sporto centrą baigę absolventai. Tačiau šįkart jų palydos vyks po savaitės, birželio 7 d.

GYTIS RAMANAUSKAS