Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Patvirtino naują saugaus eismo komisiją

Ketvirtadienis, 30 May 2019 12:44 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius š. m. gegužės 17 d. įsakymu Nr. 13B-590 patvirtino naują Saugaus eismo komisiją.  Jos pirmininku liko savivaldybės tarybos narys Erlandas Andrejevas, o pirmininko pavaduotoju – Kauno apskrities VPK Jonavos r. policijos komisariato veiklos skyriaus tyrėjas Remigijus Zdanavičius. SEK nariai: savivaldybės tarybos narys Gintautas Brukas, Jonavos miesto seniūnijos seniūnas Povilas Beišys, AB „Kelių priežiūra“ Jonavos kelių tarnybos vadovas Valerijus Krugliakovas, UAB „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas, VšĮ ASK „Žaibelis“ direktorius Edvinas Preckailo, savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Marčiukaitis, UAB „Jonavos autobusai“ direktorius Otaras Urbanas, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andrius Venckus, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Vaidas Zakarauskas.     

Pirmajame naujos SEK posėdyje svarstyti žmonių prašymai, susiję su eismo saugumu rajone. Taip pat supažindinta su iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos gautu atsakymu. Jo priešistorė tokia. Ankstesniuose SEK posėdžiuose buvo svarstyti prašymai dėl greičio mažinimo kalnelių įrengimo valstybinės reikšmės rajoninio kelio Jonava-Čičinai-Smičkiai ruože nuo 5,88 iki 7,24 km Čičinuose bei Skrebinų sankryžos apšvietimo. Tuomet dėl atsakymo SEK kreipėsi į Lietuvos automobilių kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos.

Iš Vilniaus gautas toks atsakymas: „Informuojame, kad greičio mažinimo priemonės bus įrengiamos pagal Kelių direkcijos direktoriaus 2019 m. balandžio 18 d. įsakymu Nr. V-77 patvirtintą Inžinerinių saugaus eismo priemonių įrengimo prioritetinę eilę. Jūsų prašomos inžinerinės greičio mažinimo priemonės yra prioritetinės eilės 188 vietoje.

Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad Lietuvoje yra 21241 km valstybinės reikšmės kelių, iš jų 3844 km kelių eina per gyvenvietes. Daugelyje jų taip pat reikalinga įrengti inžinerines saugaus eismo priemones, todėl visų rekonstruotinų valstybinės reikšmės kelių ruožų projektų bei bet kokių saugaus eismo priemonių įgyvendinimas dėl finansinių galimybių atliekamas tik pagal prioritetinę eilę.

Papildomai informuojame, kad Skrebinų sankryžos apšvietimo problema yra perduota atsakingiems asmenims ir sprendžiama“.

Į Saugaus eismo komisiją (SEK) kreipėsi Klaipėdos g. 11 namo pirmininkas: „Netvarka Klaipėdos gatvėje su vienos krypties eismu nuo Taikos g. sankryžos – nėra ženklo, kad  jis – vienos krypties. Žmonės iš „durpininkų“ penkiaaukščio 50 metrų važinėja į Taikos gatvę prieš eismą. Šiaip tai jie ir iki Policijos komisariato galėtų važiuoti , nes „plytos“ nuo Taikos g. sankryžos taip pat nėra.

Gyvenu Klaipėdos g. 11 ir kasdien išvažinėju iš Taikos g. sankryžos į Klaipėdos g. ir dėl stovinčių mašinų prie buvusio karinio komisariato visiškai nesimato, ar koks „erelis neskrenda“  prieš eismą ta vienintele juosta. Tenka važiuoti iki vidurio sankryžos, sustoti ir dairytis į abi puses. Žodžiu bardakas sankryžoje: prašome, sutvarkykit.

Netvarka ir Klaipėdos g. prie krautuvės, kur mašinos, užtverdamos pėstiesiems praėjimą, parkuojamos statmenai į kelią iki pat važiuojamos dalies. Dėl to pėstieji, apeidami mašinas, eina į važiuojamą dalį. Vieną kartą vaiko, staiga išlindusio iš po didesnės mašinos, vos nesuvažinėjau. Nesaugu ir kai išvažinėja atbula mašina į vienintelę eismo juostą (kairė pusė paprastai būna užstatyta mašinomis) iš už stovinčios didesnės mašinos. Todėl siūlau leisti ant aikštelės mašinas statyti tik lygiagrečiai gatvei, ką retkarčiais parduotuvės savininkė ir daro“.   

SEK pritarė (nors yra ir perteklinis) prašymui pastatyti ženklą, o dėl stovinčių automobilių rekomendavo, atsižvelgus į situaciją, tartis su verslininkais, kad jie kuo greičiau iškrautų prekes ir netrukdytų eismo.     

Į SEK kreipėsi Tarakėlių k. (Šilų sen.) gyventojas V. K. Jis prašė tarpininkauti kelyje Ukmergė-Kėdainiai ties Tarakėlių kaimu įrengiant kelio ženklą „Gyvulių pergina“ todėl, kad netoliese esančiose pievose gano gyvulius. Kadangi minėtas kelias yra regioninis, žmogaus prašymas bus persiųstas Lietuvos automobilių kelių direkcijai.     

Tiesiosios g. gyventojas A. K. į SEK kreipėsi net keturiais klausimais. Pirmiausia žmogų „papiktino ženklo „Sustoti draudžiama“ įrengimas Žeimių g. prie Viešosios bibliotekos. Atvežęs vaikus į Meno mokyklą, dažnai nerandu vietos, kur sustoti, o vėliau – ir palaukti“. Pasak A. K., tai – „super pataikavimas kelių ereliams“.

Gyventojas taip pat rašo apie tai, jog iš J. Basanavičiaus gatvės į Žeimių g. galima įvažiuoti viena eile. Čia pat – dvi perėjos. Intensyvaus eismo negali būti ir nėra. Kokiu tikslu Žeimių g. palei Ramybės skverą uždrausta sustoti? Čia net dvi eismo juostos. Tuo tarpu Meno mokyklos kiemas ir įvažiavimas užgrūstas mašinomis.

SEK nuomone, šiais dviem atvejais situacija yra gera ir kol kas nieko keisti nereikia.

A. K. taip pat atkreipė dėmesį į Vasario 16-osios gatvę (įkalnę-nuokalnę), kurioje nubrėžta ištisinė linija. Kaip apvažiuoti kanalizaciją remontuojančias, medelius laistančias ar sugedusias mašinas? Gyventojo nuomone, pakanka pastatyti „Lenkti draudžiama“ ženklus ir „atsiranda išimtis, leidžianti kirsti ištisinę liniją“. Pasak Remigijaus Zdanavičiaus, apvažiuoti sugedusias mašinas ar remontininkus nedraudžiama, tačiau negalima lenkti nors ir lėtai judančių transporto priemonių.
A. K. nuomone, dauguma „Stop“ ženklų pastatyta nevykusiai. Pavyzdžiui, Kauno ir Sodų g. sankryža. Privalomai sustoji prie ženklo ir, kas reikalinga, nieko nematai. Pavažiuoji 2-3 metrus ir vėl sustoji apsižvalgyti. „Kur pagarba vairuotojui, ekologija? Miesto tarša didinama ir t. t.“, – rašo Tiesiosios gatvės gyventojas ir teigia, kad būtina reikiamoje vietoje įrengti „Stop“ liniją, o gal 801 lentelę, bei tikisi teigiamų sprendimų.

Minėtoje vietoje vykdytas bandomasis projektas, tad kol kas čia nieko keisti negalima.

Į SEK kreipėsi P. Vaičiūno g. gyventoja E. K. Moteris yra neįgali, sunkiai vaikšto ir prašo pažymėti prie jos namo laiptinės vietą automobiliui pastatyti. To paties paprašė ir negalią turintis S. A. iš A. Kulviečio gatvės. Abiem prašymams pritarta.

Karolina VIČIŪTĖ

(bus tęsinys)