Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Verslo liudijimas – nuo 1 euro per metus

Ketvirtadienis, 30 May 2019 12:42 Parašė 

Šiais metais Jonavos rajono savivaldybė, anksčiau nei įprastai, sprendžia verslo liudijimo (VL) kainos klausimą ateinantiems metams. Jei gegužės 30-ąją susirinkusi Taryba pritars darbo grupės parengtam sprendimo projektui, VL daugeliui asmenų, vykdančių veiklą mūsų rajone, kainuos vos 1 eurą.

Kadangi iki šiol kildavo daugybė diskusijų dėl VL kainų skirtingoms veikloms, gegužės 9-ąją susirinkusi darbo grupė bandė į šį klausimą pažvelgti sistemiškai ir aiškiai įvardyti, pagal ką bus suskirstyti įkainiai.

Įvertinus skirtingų veiklų populiarumą bei kitų rajonų patirtį, nutarta, jog asmenys, kurie turi didžiausią potencialą legalizuoti savo veiklą ir neretai sėkmingai konkuruoja su didelėmis įmonėmis, už VL turėtų mokėti didžiausią, tačiau gerokai sumažintą kainą –  48 eurus. Toks įkainis būtų taikomas gyventojams, užsiimantiems betono, gipso, cemento gaminių bei dirbinių gamyba ir pastatymu, variklinių transporto priemonių priežiūra ir remontu, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla, baldų gamyba, statybos baigimo apdailos ir valymo darbais, specialiosios statybos darbais.

Vidutinį įkainį – 12 eurų – už VL mokėtų asmenys, kurie, kaip rodo specialistų patirtis, susiduria su daugiau sunkumų nei pirmieji. Tai – prekybininkai, juvelyrinių papuošalų gamintojai, drabužių siuvimu ir taisymu užsiimantys žmonės.

Manome, kad simbolinę kainą – 1 eurą – už VL turėtų mokėti gyventojai, kurie   legalizuodami savo veiklą patiria daugiausiai iššūkių – dažnu atveju negali džiaugtis tokiu ekonominiu našumu, kaip prieš tai aptartų profesijų atstovai, dirba nepastoviu grafiku ir pan. Šiai grupei priskiriami asmenys, užsiimantys medienos ruoša, prekyba ne maisto produktais, asmeninių ir namų ūkio reikmenų nuoma (yra tam tikros sąlygos), mokamų tualetų ir svėrimo paslaugomis, malkų gamyba, avalynės priežiūra, batų valymu, tekstilės pluoštų paruošimu ir verpimu bei daugybe kitų.

Svarstant VL kainos klausimą socialinio teisingumo kontekste, pagalvota ir apie lengvatas labiausiai pažeidžiamoms asmenų grupėms. Manome, kad perpus sumažintais įkainiais turėtų džiaugtis gyventojai, sulaukę pensinio amžiaus, vieniši tėvai, tėvai, kurie augina neįgalų vaiką, tris ar daugiau nepilnametes atžalas, mokiniai bei studentai (yra tam tikros sąlygos) ir t. t. Tuo tarpu neįgaliesiems siūlome suteikti 90 proc. lengvatą VL įsigyti.   

Nors įsigydamas VL asmuo sumoka ne tik jo kainą, bet ir socialinio bei privalomojo sveikatos draudimo mokesčius, manome, kad sumažintos išlaidos turėtų paskatinti nelegaliai dirbančius žmones įteisinti savo darbą. Simbolišku įkainiu įvertintas VL galbūt paskatins gyventojus išbandyti naujas veiklas, nepatiriant didelių finansinių nuostolių. Visa tai savaime prisidėtų prie verslo aplinkos gerinimo.

Džiaugiamės, kad šiam sprendimo projektui jau pritarė visi tarybos komitetai. Tai leidžia tikėtis, kad palaikymas jam bus išreikštas ir artimiausiame jos posėdyje.

Sprendimo projektą parengusią darbo grupę sudarė savivaldybės tarybos narys, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialo tarybos narys Gintautas Brukas, savivaldybės tarybos narys, Ekonomikos, finansų ir verslo plėtros komiteto pirmininkas Kęstutis Macionis, savivaldybės tarybos narė, Ekonomikos, finansų ir verslo plėtros komiteto narė Marijona Širvelienė bei Užimtumo tarnybos prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Kauno klientų aptarnavimo departamento Jonavos skyriaus vedėja Nijolė Jeremičiūtė.  Darbo grupės pirmininkė – mero patarėja Alina Batulevičienė, sekretorius – savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Jonas Kurlavičius.

Jonavos rajono savivaldybės mero patarėja Alina Batulevičienė