Paskelbtas Aktualijos

Nederlingos žemės virsta žaliuojančiais miškais

Trečiadienis, 29 May 2019 09:39 Parašė 
Skaičiuojama, kad priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Miško veisimas“ paramos dėka mišku šiemet bus apsodinti 188 ha. Skaičiuojama, kad priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Miško veisimas“ paramos dėka mišku šiemet bus apsodinti 188 ha. Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos

Didžiąją dalį dirbamų žemės plotų Lietuvoje sudaro derlinga žemė. Vis dėlto yra ir sklypų, kurie didelio naudingumo balais nepasižymi. Siekdami sklypus paversti efektyvesniais, tokių žemių savininkai sukasi, kas kaip išmano. Vieni žemę užsėja žole, kiti joje augina grikius, nereiklias, lengvas dirvas mėgstančias kultūras.

Dėl Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Miško veisimas“ paramos nederlingus plotus tapo populiaru užsodinti mišku. Tai apsaugo žemę nuo menkaverčių augalų veisimosi, miškas išlaisvina žemės savininkus nuo nuolatinės plotų priežiūros, o svarbiausia –  sukuria neišmatuojamą naudą aplinkai. Priemone „Miško veisimas“ šiemet susidomėjusiųjų netrūko – į pirmą paramų kvietimą atsiliepė 38 pareiškėjai. Artimiausiu metu gavę paramą jie mišku turėtų apsodinti 188 ha plotą. Priemonė finansuojama Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto lėšomis.

Miško plotai labiausiai padidės Ignalinos rajone

Paraiškos miškui įveisti šiemet buvo priimamos kovo 1– balandžio 30 dienomis. Pagal veiklos sritį „Miško veisimas“ pareiškėjai galėjo pretenduoti į paramą įveisto miško priežiūrai, apsaugai ir ugdymui, taip pat įveistam, bet ekstremaliojo įvykio pirmaisiais želdinių arba žėlinių augimo metais pažeistam miškui atsodinti. Pirmam šiemet rengtam paraiškų priėmimo laikotarpiui buvo skirta 13 874 117 Eur paramos lėšų, tačiau Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Donatos Macevičienės teigimu, 38 pareiškėjai paprašė tik 774 724 Eur paramos. Kiek paraiškų patvirtinta ir ar visa prašyta suma pareiškėjams bus išmokėta, kol kas neaišku, nes vis dar vyksta paraiškų vertinimas.

Vis dėlto jau žinoma, kad, įsisavinus paramą, plotai labiausiai padidės Ignalinos rajone – žemės savininkų, panorusių savo sklypus apsodinti mišku, daugiausia šiemet būta iš šio regiono.

Antra galimybė šiemet gauti paramą – rudenį

Nespėjusieji, bet mintyse dėliojantys planą apie galimybę nederlingą ar nenaudingą žemę paversti mišku dar galės bandyti gauti tam reikalingą paramą rugsėjo 2– spalio 31 dienomis. Tuomet NMA pradės antrą šiemet paraiškų priėmimą paramai gauti pagal priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Miško veisimas“.

Kadangi žinoma, jog ką tik pasibaigusiam paraiškų priėmimo laikotarpiui numatyta paramos suma nebus išnaudota, didelė tikimybė, kad daugumos pareiškėjų, kurie ketins gauti paramą pagal rudenį planuojamą rengti šaukimą ir kurie atitiks paramai gauti reikalingas sąlygas, prašymai gauti lėšas miškui veisti bus patenkinti.

Nepamiršti pridėti reikalingų dokumentų

Pasakyti, kur šiemet pareiškėjai klydo pildydami paraiškas, dar nėra galimybių, nes nėra iki galo atliktas jų vertinimas, tačiau remiantis ankstesniųjų metų patirtimi, pareiškėjų prašoma būti atidžiais nurodant veisiamo ir želdinamo miško plotą, neužmiršti pridėti visų reikalingų dokumentų.

Svarbiausi yra šie: jei pareiškėjas – juridinis asmuo, reikia pridėti juridinio asmens kompetentingo organo pritarimą dėl dalyvavimo priemonėje; leidimą įveisti mišką, išduotą Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos teritorinio skyriaus. Prie leidimo įveisti mišką ne miško žemės sklype turi būti pridėtas žemės sklypo planas, kuriame pažymėtas žemės sklypas ar jo dalis, kurioje leidžiama veisti mišką; taip pat reikalingas miško želdinimo ir žėlimo projektas, patvirtintas VĮ Valstybinių miškų urėdijos regioninio padalinio, kurio veiklos teritorijoje yra žemės sklypas, planuojamas užveisti mišku, vadovo ar jo įgalioto valstybinio miškų pareigūno, kartu su erdviniais vektoriniais duomenimis ir kitais pridedamais dokumentais; jei sklypas priklauso keliems asmenims, reikalingas notaro patvirtintas bendraturčių sutikimas (įgaliojimas); jei pareiškėjas įgalioja kitus asmenis rūpintis paramos gavimu ar kitais klausimais, reikalingas tų asmenų įgaliojimas; jei mišką ketinama veisti „Natura 2000“ teritorijoje, pateikiama išvada ar pažyma, išduota saugomos teritorijos direkcijos pagal žemės valdos buvimo vietą, kurioje nurodyta, kad galima veisti mišką „Natura 2000“ teritorijoje; jei pareiškėjas priklauso miško ir žemės savininkų asociacijai ar miško savininkų kooperatyvui, pateikiami įrodymo dokumentai.

KPF

Žemės ūkio ministerijos inf.