Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Pasaulinėje akcijoje - Bukonių mokiniai ir mokytojai

Trečiadienis, 29 May 2019 08:39 Parašė 

Jonavos r. Bukonių mokyklos – daugiafunkcio centro mokiniai ir mokytojai į pasaulinę akciją „Pamoka lauke“ (https://outdoorclassroomday.com ) įsijungė su didžiuliu entuziazmu ir noru. Sutarėme, kad mokytojai pasitarę su mokiniais, organizuos atskiras ir integruotas visos dienos pamokas lauke.

Pasaulinės akcijos organizatoriai, kviesdami registruotis dalyvavimui, 2019 metais tikėjosi suburti dar daugiau dalyvių, negu 2018 metais, kuomet dalyvavo 3,5 milijono vaikų iš 100 valstybių. Mokymasis lauke ugdo vaikų kompetencijas, stiprina sveikatą ir motyvaciją, suteikia pačias geriausias emocijas bendraujant tarpusavyje, su gamta ir gamtoje.

Priešmokyklinio ugdymo veiklos „Draugų būryje“ vyko integruojant su logopede stebėjo gamtą, žaidimų ir įvairių pratimų metu pasakojo apie pastebėtus ypatingus ženklus gamtoje. Pirmokai aktyviai dalyvavo integruotoje lietuvių kalbos – matematikos – pasaulio pažinimo - dailės – kūno kultūros pamokoje: rašė žodžius, atsakančius į klausimą ,,Ką?": ką matau pievoje, parke, gėlyne, aplinkoje? ir įtvirtino taisyklės taikymą, atliko statistinį tyrimą ,,Medžių rūšys": skaičiavo įvairių rūšių medžius, pildė duomenų lentelę, braižė stulpelinę diagramą, rašė išvadas panaudodami žinias apie medžių rūšis, vaizdavo medžius, prieš tai aptarę, kaip pasikeitė medžiai po žiemos, tarp medžių žaidė judriuosius ir imitacinius žaidimus. Antrokai ir trečiokai visą dieną stebėjo gamtą, stebėjimo rezultatus fiksuodami įvairiais būdais atsižvelgiant į veiklų uždavinius, ketvirtokai savo gebėjimus stiprino veiklose „Nuo sėklos iki... sėklos“. Geografijos pamokose ,,Orientavimasis vietovėje“ 6 klasės mokiniai įtvirtino žinias bei gebėjimus kaip orientuotis aplinkoje, stiprino naudojimosi kompasu įgūdžius nustatydami pagrindines ir tarpines pasaulio kryptis, azimutą į pasirinktą objektą. Reikėjo susiorientuoti savo gyvenamojoje aplinkoje ir nustatyti kuria pasaulio kryptimi reikėtų keliauti į Lietuvos, Europos ir įvairius pasaulio miestus. Bendradarbiaudami geografijos - lietuvių k. pamokoje ,,Dalykinis ir meninis medžio aprašymas” mokiniai dalykinę, mokslinę informaciją naudojo meniškai aprašydami medžių ypatybes. 

Anglų kalbos pamokoje 9 klasės mokiniai kūrė rašinį tema "The Human Relationship with Nature" ("Žmogaus santykiai su gamta"). 7-8 klasių mokiniai anglų - rusų kalbų – etikos - dailės pamokose medžius, gėles, gamtos reiškinius įvardijo užsienio kalbomis, juos įliustravo bei diskutavo apie žmogaus santykį su gamta ir elgesį joje. Integruotoje lietuvių k.- dailės pamokoje penktokai kūrė koliažus ,,Paskendę gintaro rūmai" legendos ,,Jūratė ir Kastytis" motyvais, dešimtokai dalinosi savo mintimis rašydami samprotavimo pastraipą ,,Gamta - įkvėpimo šaltinis?", aštuntokai etikos – lietuvių kalbos pamokoje artėjančių atostogų nuotaikas atskleidė žaisminguose laiškuose artėjančiai vasarai. Biologijos pamokose skirtingų klasių mokiniai nustatydami rūšis surinko informaciją apie mokyklos teritorijoje augančius medžius, sužinojo kokio aukščio jie užauga ir kiek metų gyvuoja,  ieškojo augalų ir medžių žiedų juos nufotografavo ir aprašė. 10 klasės mokiniai mokyklos teritorijoje ieškojo vabzdžių, juos fotografavo ir interneto pagalba juos atpažino ir pateikė informaciją apie juos. Su dideliu susidomėjimu ir stiprindami pastabumo, atidumo įgūdžius, 9 ir 10 klasių mokiniai ieškojo geometrinių figūrų gamtoje veikdami individualiai ir kartu matematikos – informacinių technologijų pamokose, o penktokai ir šeštokai – nagrinėjo simetriją gamtoje. Visos dienos pamokų refleksija vyko orientacinių varžybų metu: visų komandų nariai privalėjo susitelkti, prisiminti ką visų dalykų išmoko, operatyviai pritaikyti atliekant užduotis, susiorientuoti gamtoje ir surasti reikiamą objektą...

Tai tik dalis akcijos „Pamoka lauke“ aprašytų pamokų. Atskirose pamokose, veiklose integruotose tarp dalykų ir klasių, ugdymo(si) proceso dalyviai džiaugėsi aktyvumu, kūrybiškumu, susitelkimu mokantis. Ugdymo procesas lauke neprailgo... Mūsų mokyklos mokiniai dažnai mokosi mokyklos aplinkoje ir už jos ribų, tačiau visos klasės vienu metu ir visų dalykų visą dieną – pirmą kartą. Džiaugiuosi mokinių ir mokytojų iniciatyvumu ir geranoriškumu, abipusiu bendravimu ir bendradarbiavimu siekiant asmeninės pažangos. Kita bendra visos mokyklos pamoka lauke vyks lapkričio 7 d. Vėl kartu su daugybe pasaulio vaikų ir mokytojų...

Dalia Autukienė,

Jonavos r. Bukonių mokyklos – daugiafunkcio centro direktorė